More
  Startpagina Handige tips Uw Windows computer sneller maken (uitgebreide instructie)

  Uw Windows computer sneller maken (uitgebreide instructie)

  Vind u uw Windows computer te traag? Wat zijn mogelijkheden om PC het te versnellen? Het is mogelijk dat uw computer prestaties onvoldoende zijn, of er is in de tijd zoveel geïnstalleerd dat windows traag is geworden. Er zijn vele redenen te noemen waarom de computer traag is geworden. Om de prestaties van uw computer te verbeteren, moet u eerst achterhalen wat de mogelijke redenen zijn.

  Het kan zijn dat uw hardware niet voldoende prestaties levert of dat uw Windows applicaties de computer vertragen. Wat de reden ook mag zijn u dient eerst te achterhalen waar het probleem zich bevind. Het zomaar toevoegen aan hardware is onnodig als u niet eerst heeft geïdentificeerd waarom uw computer te traag is.

  In dit artikel tonen wij u hoe u het probleem van een traag Windows systeem kunt achterhalen, en wat u eraan kunt doen om uw PC te versnellen en op te schonen.

  Uw Windows computer sneller maken (uitgebreide instructie)

  Software identificeren die uw Windows PC vertragen

  Om de processen te achterhalen die het meest van de computer prestaties vragen gaan de beginnen in de Windows Task Manager. U opent de Windows Task Manager door in de taakbalk te klikken met de muisknop en dan Taakbeheer te selecteren uit het menu. U kunt ook CTRL+ALT+DEL op uw toetsenbord indrukken en taakbeheer selecteren uit de lijst.

  windows taakbeheer

  Controleer op processen die veel van uw CPU vragen. Selecteer tabblad Processen, klik 2 keer op het Processor tab. Door 2 keer te klikken sorteert u de lijst van processen op het proces wat het meest vraagt van uw CPU processor. Als u het proces herkent kunt u het proces stoppen en het bijbehorende programma waar nodig verwijderen.

  Als u meer prestaties van uw computer wilt zien, gaat u naar tabblad Prestaties. Klik door op Processor. Hier kunt u het gebruik van de CPU (processor) zien en het aantal processen. Probeer hiermee te identificeren of het probleem van een trage Windows PC inderdaad komt door overmatig proces verbruik van een specifiek stuk software.

  taakbeheer prestaties
  [Terug naar menu]

  Trage Windows processen identificeren met Windows Broncontrole

  Open Taakbeheer en klik op de Prestatie tab, vanuit de Prestatie tab kunt u Broncontrol openen. Helemaal onderaan vind U “Broncontrole openen”. In het venster van de broncontrole kies voor de “CPU”, “geheugen”, “schijf”, of “netwerk” tabbladen om te ontdekken welke Programma’s de meeste prestaties van uw PC vragen. Bijvoorbeeld, U kunt zien hoeveel van uw fysieke geheugen wordt gebruikt door softwareprocessen.

  broncontrole windows

  Vanuit Windows broncontrole kunt u specifieke processen en deze volgen via de statistieken (grafieken) aan de rechterzijde. Als u bijvoorbeeld een proces ziet wat veel van de computer vraagt en deze stopt. Als dan de grafieken ook minder pieken is dat specifiek proces een proces wat u mogelijk wilt identificeren en waar nodig verwijderen. Klik op een proces (een exe bestand) in Windows broncontrole met de muisknop en selecteer “Online zoeken”. Er opent zich nu een browser met een zoekopdracht naar wat het bestand precies is en waarbij het hoort.
  [Terug naar menu]

  Windows opschonen met Schijfopruiming

  Het is aan te raden om uw Windows PC periodiek op te schonen met Windows Schijfopruiming. Open Schijfopruiming door in de Windows Taakbalk te zoeken naar Schijfopruiming. Selecteer nu Windows Schijfopruiming uit de lijst, er opent zich het volgende venster.

  Schijfopruiming windows

  Wij adviseren om de lijst van aangetikte bestanden te laten zoals deze is. Als u weet wat u doet kunt u nog extra bestanden selecteren. Klik op OK, en klik door op Bestanden verwijderen om tijdelijke bestanden uit Windows te verwijderen. Als u meer wilt opschonen kunt u de doen met CleanMyPC.
  [Terug naar menu]

  Windows schijf Defragmenteren

  Fragmentatie van het bestandssysteem op de harde schijf kan ook een reden zijn van een trage PC. In Windows 7 en Windows 10 wordt defragmentatie automatisch uitgevoerd op de achtergrond een keer per week. Om te verifiëren of uw harde schijf is gedefragmenteerd en is geoptimaliseerd gaat u naar de start knop, type Defrag en selecteer Stations defragmenteren en Optimaliseren.  SSD type harde schijven vereisen helemaal geen defragmentatie.

  windows defragmenteren

  Indien het station een 5% of hoger heeft als fragmentatie score, dient u de harde schijf te Optimaliseren door op Optimaliseren te drukken.
  [Terug naar menu]

  Bestanden indexeren uitschakelen

  Windows 7 en Windows 10 implementeren het indexeren van bestanden om zoekfuncties etc te versnellen. Echter, is het indexeren zelf een reden voor trage prestaties van de computer. U kunt overwegen om het indexeren van bestanden uit te schakelen om uw PC prestaties te verbeteren.

  Op de Windows Verkenner, en klik door op Deze PC en klik met de rechtermuisknop op de harde schijf waarop het Windows besturingssysteem is geïnstalleerd. Selecteer daarna eigenschappen uit het menu, er opent zich een venster met gedetailleerde informatie over uw harde schijf.

  bestanden indexeren windows uitschakelen

  Klik op de “De inhoud en de eigenschappen van bestanden op dit station mogen worden geïndexeerd” uit. Selecteer daarna toepassen op alle mappen, folders e.d. en klik op OK. Dit duurt even voordat alle bestanden uit indexering zijn verwijderd.
  [Terug naar menu]

  Visuele prestaties verbeteren

  Windows gebruikt enkele visuele effecten, zoals animaties, wat de prestaties van uw computer enigszins kan beïnvloeden. Deze effecten uit te schakelen gaat u naar het Configuratiescherm. Klik op de Windows start knop en selecteer configuratiescherm. Windows 8 en Windows 10 gebruikers zoeken naar Configuratie middels het zoekvenster onderin de taakbalk.

  Klik door op Systeem en Beveiliging en dan Systeem, Geavanceerde systeeminstellingen.

  windows configuratiescherm

  Er opent zich nu een venster met de Systeemeigenschappen, klik op tabblad Geavanceerd en door op Instellingen onder Prestaties. Selecteer nu het tabblad Visuele effecten en selecteer Beste Prestaties uit de lijst. U kunt hier zelf aanpassen welk visueel effect u wel of niet wilt inschakelen.
  [Terug naar menu]

  windows visuele prestaties verbeteren

  Windows Tips en Suggesties uitschakelen

  Windows 10 biedt de optie om suggesties en tips te ontvangen over Windows 10. Het uitschakelen van deze optie biedt een kleine verbetering in prestaties, maar een hoop verbetering in gebruikerservaring.

  Klik op de start knop, aan de linkerzijde vind u een tandwiel icoon, klik erop. Er opent zich de Windows 10 instellingen. Klik door op Systeem en aan de linkerzijde klikt u op Meldingen en acties. Ga iets naar beneden met de muis en schakel de optie “Tips en Suggesties over Windows weergeven” uit.

  tips en suggesties over windows uitschakelen
  [Terug naar menu]

  Heeft u zelf nog tips of vragen? Stel ze via het commentaar aan de onderzijde van deze pagina. Wij helpen u graag.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  Website blokkeren in Firefox browser? Dit is hoe!

  Het is internet is vol van ongewenste websites, in sommige gevallen wilt u in de Firefox browser websites kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld voor kinderen, werknemers...

  Steam opent niet? 7 tips om het probleem op te lossen

  Steam is een van de grootste online game platform op dit moment. Steam is gestart bij Valve in 2003 en is verantwoordelijk voor meer...

  Standaard mail app wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard Mail app op een iPhone of iPad wijzigen. Het is dus...

  Standaard web browser wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard web browser Safari op een iPhone of iPad wijzigen. Het is...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x