Uw Windows computer sneller maken (uitgebreide instructie)

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Vindt u uw Windows-computer te traag? Wat zijn mogelijkheden om PC het te versnellen? Het is mogelijk dat uw computer prestaties onvoldoende zijn, of er is in de tijd zoveel geïnstalleerd dat windows traag is geworden. Er zijn vele redenen te noemen waarom de computer traag is geworden. Om de prestaties van uw computer te verbeteren, moet u eerst achterhalen wat de mogelijke redenen zijn.

Het kan zijn dat uw hardware niet voldoende prestaties levert of dat uw Windows-applicaties de computer vertragen. Wat de reden ook mag zijn u dient eerst te achterhalen waar het probleem zich bevind. Het zomaar toevoegen aan hardware is onnodig als u niet eerst heeft geïdentificeerd waarom uw computer te traag is.

In dit artikel tonen we u hoe u het probleem van een traag Windows-systeem kunt achterhalen, en wat u eraan kunt doen om uw PC te versnellen en op te schonen.

Uw Windows-computer sneller maken (uitgebreide instructie)

Software identificeren die uw Windows PC vertragen

Om de processen te achterhalen die het meest van de computer prestaties vragen gaan we beginnen in de Windows Task Manager.

U opent de Windows Task Manager door in de taakbalk te klikken met de muisknop en dan Taakbeheer te selecteren uit het menu. U kunt ook CTRL+ALT+DEL op uw toetsenbord indrukken en taakbeheer selecteren uit de lijst.

windows taakbeheer

Controleer op processen die veel van uw CPU vragen. Selecteer tabblad Processen, klik 2 keer op het Processor tab. Door 2 keer te klikken sorteert u de lijst van processen op het proces wat het meest vraagt van uw CPU-processor. Als u het proces herkent kunt u het proces stoppen en het bijbehorende programma waar nodig verwijderen.

Als u meer prestaties van uw computer wilt zien, gaat u naar tabblad Prestaties. Klik door op Processor. Hier kunt u het gebruik van de CPU (processor) zien en het aantal processen. Probeer hiermee te identificeren of het probleem van een trage Windows-pc inderdaad komt door overmatig proces verbruik van een specifiek stuk software.

taakbeheer prestaties

Trage Windows processen identificeren met Windows Broncontrole

Open Taakbeheer en klik op de Prestatie tab, vanuit de Prestatie tab kunt u Broncontrol openen. Helemaal onderaan vind u “Broncontrole openen”.

In het venster van de broncontrole kies voor de “CPU”, “geheugen”, “schijf”, of “netwerk” tabbladen om te ontdekken welke Programma’s de meeste prestaties van uw PC vragen. Bijvoorbeeld, u kunt zien hoeveel van uw fysieke geheugen wordt gebruikt door softwareprocessen.

broncontrole windows

Vanuit Windows broncontrole kunt u specifieke processen en deze volgen via de statistieken (grafieken) aan de rechterzijde. Als u bijvoorbeeld een proces ziet wat veel van de computer vraagt en deze stopt. Als dan de grafieken ook minder pieken is dat specifiek proces een proces wat u mogelijk wilt identificeren en waar nodig verwijderen. Klik op een proces (een EXE bestand) in Windows broncontrole met de muisknop en selecteer “Online zoeken”. Er opent zich nu een browser met een zoekopdracht naar wat het bestand precies is en waarbij het hoort.

Windows opschonen met Schijfopruiming

Het is aan te raden om uw Windows-pc periodiek op te schonen met Windows Schijfopruiming. Open Schijfopruiming door in de Windows Taakbalk te zoeken naar Schijfopruiming. Selecteer nu Windows Schijfopruiming uit de lijst, er opent zich het volgende venster.

Schijfopruiming windows

We adviseren om de lijst van aangetikte bestanden te laten zoals deze is. Als u weet wat u doet kunt u nog extra bestanden selecteren. Klik op OK, en klik door op Bestanden verwijderen om tijdelijke bestanden uit Windows te verwijderen. Als u meer wilt opschonen kunt u dit doen met CleanMyPC.

Windows schijf Defragmenteren

Fragmentatie van het bestandssysteem op de harde schijf kan ook een reden zijn van een trage PC. In Windows 7 en Windows 10 wordt defragmentatie automatisch uitgevoerd op de achtergrond een keer per week. Om te verifiëren of uw harde schijf is gedefragmenteerd en is geoptimaliseerd gaat u naar de start knop, type Defrag en selecteer Stations defragmenteren en Optimaliseren.  SSD type harde schijven vereisen helemaal geen defragmentatie.

windows defragmenteren

Indien het station een 5% of hoger heeft als fragmentatie score, dient u de harde schijf te Optimaliseren door op Optimaliseren te drukken.

Bestanden indexeren uitschakelen

Windows 7 en Windows 10 implementeren het indexeren van bestanden om zoekfuncties etc. te versnellen. Echter, is het indexeren zelf een reden voor trage prestaties van de computer. U kunt overwegen om het indexeren van bestanden uit te schakelen om uw PC prestaties te verbeteren.

Op de Windows Verkenner, en klik door op Deze PC en klik met de rechtermuisknop op de harde schijf waarop het Windows besturingssysteem is geïnstalleerd. Selecteer daarna eigenschappen uit het menu, er opent zich een venster met gedetailleerde informatie over uw harde schijf.

bestanden indexeren windows uitschakelen

Klik op de “De inhoud en de eigenschappen van bestanden op dit station mogen worden geïndexeerd” uit. Selecteer daarna toepassen op alle mappen, folders e.d. en klik op OK. Dit duurt even voordat alle bestanden uit indexering zijn verwijderd.

Visuele prestaties verbeteren

Windows gebruikt enkele visuele effecten, zoals animaties, wat de prestaties van uw computer enigszins kan beïnvloeden. Deze effecten uit te schakelen gaat u naar het Configuratiescherm. Klik op de Windows startknop en selecteer configuratiescherm. Windows 8 en Windows 10 gebruikers zoeken naar Configuratie middels het zoekvenster onderin de taakbalk.

Klik door op Systeem en Beveiliging en dan Systeem, geavanceerde systeeminstellingen.

windows configuratiescherm

Er opent zich nu een venster met de Systeemeigenschappen, klik op tabblad Geavanceerd en door op Instellingen onder Prestaties. Selecteer nu het tabblad Visuele effecten en selecteer Beste Prestaties uit de lijst. U kunt hier zelf aanpassen welk visueel effect u wel of niet wilt inschakelen.

windows visuele prestaties verbeteren

Windows Tips en Suggesties uitschakelen

Windows 10 biedt de optie om suggesties en tips te ontvangen over Windows 10. Het uitschakelen van deze optie biedt een kleine verbetering in prestaties, maar een hoop verbetering in gebruikerservaring.

Klik op de startknop, aan de linkerzijde vind u een tandwiel-icoon, klik erop. Er opent zich de Windows 10 instellingen. Klik door op Systeem en aan de linkerzijde klikt u op Meldingen en acties. Ga iets naar beneden met de muis en schakel de optie “Tips en Suggesties over Windows weergeven” uit.

tips en suggesties over windows uitschakelen

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!