Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Achtergrond verwijderen uit een foto of afbeelding

Als u een foto of afbeelding heeft met een bepaalde achtergrond, dan kunt u deze achtergrond verwijderen.

Het verwijderen van een achtergrond betekent dat de achtergrond transparant wordt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u een foto heeft van uzelf of iemand anders met een achtergrond die u niet wilt gebruiken. U kunt dan uw postuur alleen later zien zonder ruis of de achtergrond.

Het verwijderen van de achtergrond is ook handig bij product afbeeldingen. We kennen allemaal het green screen waar de achtergrond wordt vervangen door een groen scherm om deze later in bewerking er makkelijk uit te laten filteren. Hiermee wordt alleen het gefotografeerde onderwerp zichtbaar.

Een afbeelding of foto zonder achtergrond kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor social media of bij andere creatieve projecten. In deze gids leest u hoe u via een websites makkelijk de achtergrond kunt verwijderen uit elke afbeelding waar de achtergrond goed zichtbaar is.

Deze websites biedt functionaliteit waarin de achtergrond wordt gedetecteerd en automatisch wordt verwijderd. Dit werkt in veel gevallen uitstekend, maar in enkele gevallen waarin de achtergrond niet goed van het onderwerp kan worden gescheiden niet. Zorg er dus voor dat het onderwerp goed van de achtergrond is te onderscheiden.

Wanneer het niet lukt via één van de geadviseerde websites, of u wilt vanwege privacy redenen geen afbeelding uploaden naar een externe dienst. In dat geval adviseer ik een gratis hulpmiddel met instructievideo waarmee u zelf de achtergrond kunt verwijderen uit een foto of afbeelding.

Achtergrond verwijderen uit een foto of afbeelding

Remove.bg

Om te beginnen opent u de website remove.bg. Deze website is gratis te gebruiken om de achtergrond uit de geüploade afbeelding te verwijderen. De bewerkte afbeelding met transparante achtergrond kunt u vervolgens downloaden.

Klik op de knop “upload image” om een afbeelding te uploaden naar deze site die zal worden bewerkt. Houd er rekening mee dat u geen foto’s of afbeeldingen upload die privacy gevoelig zijn.

Achtergrond verwijderen uit afbeelding of foto

Selecteer de foto of afbeelding die u wilt uploaden en klik op “openen”.

Afbeelding uploaden

U ziet na het verwijderen van de achtergrond twee tabbladen. De eerste is “original” waarin de originele afbeelding wordt getoond voor het bewerken. Het tweede tabblad “removed background” is de bewerkte versie waarin de achtergrond is verwijderd.

Controleer de afbeelding goed. Als deze afbeelding voldoet aan uw wensen, klik dan op de knop “download” om de afbeelding naar uw computer te downloaden.

Achtergrond verwijderd uit afbeelding

Photopea

Een andere manier om online een achtergrond uit een afbeelding te verwijderen, is door gebruik te maken van de online photo editor genaamd “Photopea“.

Deze online app lijkt veel op Photoshop en heeft veel dezelfde opties en functies. Een basis functie is het verwijderen van de achtergrond via de “toverstaf”.

Photopea afbeelding bewerken

Dit is een functie waarmee u via een toverstaf een deel van de achtergrond kunt laten selecteren en vervolgens op de “ESC” toets drukt om de achtergrond te verwijderen door het transparant te maken. U kunt vervolgens via “bestand” en “exporteren als” de afbeelding opslaan op uw computer.

GIMP

Als u liever een hulpmiddel gebruikt in Windows, dan kunt u de afbeeldingsbewerker “GIMP” downloaden. 

GIMP is een gratis en open-source beeldbewerkingsprogramma dat ook vergelijkbaar is met Adobe Photoshop. Het biedt een breed scala aan functies en hulpmiddelen voor het bewerken en manipuleren van afbeeldingen, waaronder het verwijderen van de achtergrond.

Achtergrond uit afbeelding verwijderen via GIMP

Het verwijderen van de achtergrond in GIMP is helaas geen geautomatiseerd proces. U dient zelf de achtergrond delen van de afbeelding te selecteren en deze te verwijderen. In deze video ziet u hoe dit werkt.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!