Start menu herstellen in Windows 10 of Windows 11

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Als het startmenu niet wil openen, niet meer werkt of blijft hangen, dan kan dit artikel u helpen.

De knop Start is een van de meest aangeklikte onderdelen in Windows 10 of Windows 11. Het is een pad om naar andere mappen te gaan en apps in Windows te openen.

In het menu Start vind u ook de vastgemaakte apps, alle apps en aanbevolen apps (veelgebruikte apps en instellingen in Windows 11).

Het menu Start is eigenlijk een moderne of Universal Windows Platform (UWP) menu app. UWP apps kunnen worden gebruikt op alle compatibele Microsoft Windows-apparaten, waaronder pc’s, tablets, Xbox One en meer.

Wanneer het menu Startmenu niet meer werkt, kunt u niet veel meer doen in Windows. In gevallen waarin het menu Start stopt met werken of niet reageert, is de oplossing echter vrij eenvoudig en gemakkelijk.

Start menu herstellen in Windows 10 of Windows 11

Druk op de Windows-toets + R op uw toetsenbord. In het uitvoeren venster type en bevestig met OK:

taskmgr

Taak beheer wordt nu gestart. Klik op Meer details en klik op Processen. Zoek naar het proces “Windows Shell Experience Host” en klik met de rechtermuisknop op het proces. Klik daarna op beëindigen.

Druk nogmaals op de Windows-toets + R op uw toetsenbord. In het uitvoeren venster type en klik op OK:

powershell Start-Process powershell -Verb runAs

Klik op Ja om PowerShell als Administrator uit te voeren. Er wordt nu een PowerShell venster geopend.

In het PowerShell venster kopieer en plak of type het volgende commando:

Get-AppxPackage -AllUsers Microsoft.Windows.ShellExperienceHost | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Powershell startmenu herstellen

Door bovenstaand commando uit te voeren herstelt u het startmenu en de startknop voor alle gebruikers op de computer.

Start menu in Windows 11

Het startmenu is nu weer beschikbaar. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂
22 REACTIES
 1. Mijn laptop sluit niet af . en start niet op na foutmelding stopcodepage.fault in nonpaged area heb alles gedaan maar na afsluiten pc weer hetzelfde probleem

  • Hallo, hier leest u meer (technisch): https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/debugger/bug-check-0x50--page-fault-in-nonpaged-area

   Dit is gerelateerd aan foutief geheugen, aangekoppelde hardware of foutieve stuurprogramma’s. U kunt Windows opstarten in de geavanceerde startopties en vervolgens Veilige modus openen. Hierna verwijdert u het foutieve stuurprogramma. Het is niet te zeggen welk, omdat ik niet weet wat er gekoppeld is aan uw PC. Ook raad ik aan om alle USB apparaten andere gekoppelde hardware los te koppelen. Geen idee hoe? Raadpleeg een IT specialist in uw omgeving. Succes!

 2. Hi Stefan, hartelijk dank voor deze richting. Werkt je oplossing bij het niet meer uitvouwen van het startmenu (windows10) ook als je de “Windows Shell Experience Host” helemaal niet in je proces lijst voorkomt? Dus maw. niet het Windows Shell Experience Host beëindigen (die is er nl überhaupt niet), maar wel het commando in het PowerShell venster plakken en uitvoeren? Dank alvast voor je reactie en vriendelijk groetend, JaWi

 3. Ja, dank je. Het menu is weer terug. Met jou informatie is het probleem opgelost!!!. Dit werkt beter dan de opties die mij door windows aangeboden worden. Daar loopt ik door allerlei opties die niets met dit probleem te maken hebben.

  • Hallo, het is me niet duidelijk of u nu alleen het Start menu bedoeld of ook de taakbalk.

   1. Om de weer tegel opnieuw toe te voegen aan het Start menu, zoekt u in zoeken naar: weer. Klik met de rechtermuisknop op de “Weer app” en klik op “Aan Start vastmaken”.

   2. Als u het weer wilt weergeven op de taakbalk, dan klikt u met de rechtermuisknop op de taakbalk. In het menu klik op “Nieuws en interesses” en daarna op “Pictogram en tekst weergeven”.

   3. Als u de weer app niet meer geïnstalleerd heeft, deze heeft u dan zelf of iemand anders op uw PC verwijderd…Dan kunt u deze terug installeren door de Microsoft Store te openen. Zoek vervolgens naar “msn weer” en installeer de app. Volg daarna bovenstaande om de weer app op de gewenste plaats weer te geven.

   Succes! Groet, Stefan

 4. Beste Stefan. Bedankt voor de tips. Bij mij werkt het helaas niet. Het startmenu en windows instellingen zijn verdwenen. Ik kom niet eens bij windows. Is hier ook een oplossing voor?

 5. Een handige tip hoe je in W11 de taakbalk toch kunt voorzien van een snelkoppeling naar een bestand of naar een map. Heel erg bedankt Stefan.
  De meeste uitleg over W11 geeft alleen maar weer wat er kan en hoe het werkt. Ik miste de werkbalk toevoeging in de werkbalk maar met jouw tips ga ik kijken of ik dit weer kan herstellen. Ik had mijn taakbalk met werkbalk geheel naar links gekanteld met kleine iconen in 2 rijen.
  groeten

  Ton

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!