Administrator: Uw account is uitgeschakeld. (De oplossing)

Stefan
Administrator: Uw account is uitgeschakeld. (De oplossing)

Als een beheerders account is uitgeschakeld dan ziet u in windows de melding: Administrator uw account is uitgeschakeld. Er zijn een legio van redenen te bedenken waarom dit administrator account is geblokkeerd. Het is mogelijk dat een andere administrator het account heeft geblokkeerd, dat het is geblokkeerd door een app of door malware op uw computer.

Wat de reden ook is waarom u de melding: Administrator uw account is uitgeschakeld ziet in Windows. In deze tip leg ik u uit hoe u het administrator account weer kunt inschakelen.

Om te beginnen gaan we kijken of we het administrator account via Windows veilige modus kunnen activeren. U dient dan de computer in veilige modus te herstarten en dan via een wijziging in computerbeheer kunt u het administrator account in Windows weer activeren.

Een andere manier om het administrator account in Windows weer in te schakelen is door de computer te herstarten in het Opdrachtprompt. In het Opdrachtprompt typt u een commando en hiermee activeert u weer het administrator account in Windows.

Bent u zelf beheerder en wenst u het Administrator account in te schakelen. In deze tip leg ik u via 3 verschillende manieren uit hoe u als beheerder het Administrator account in Windows activeert.

Administrator account in Windows inschakelen

Administrator account activeren via veilige modus

In de Windows zoekbalk type: opstartopties. Klik op Geavanceerde opstartopties wijzigen.

Opstartopties in Windows

Klik in de Geavanceerde opstartopties op de knop Nu opnieuw opstarten.

Geavanceerde opstart opties

Windows wordt nu opnieuw opstart met opstartopties. Klik op problemen oplossen.

Lees ook
4 manieren om te wisselen van gebruiker in Windows 11 of 10

Windows problemen oplossen

Klik op Geavanceerde opties.

Geavanceerde opties

Klik op Opstartinstellingen.

Opstartinstellingen

Klik op de knop Opnieuw opstarten om Windows in veilige mods op te starten.

Opstartinstellingen wijzigen

Om Windows in veilige modus op te starten kiest u optie 4. Druk optie 4 in op uw toetsenbord om Windows veilige modus in te schakelen. Dit is eenmalig, de volgende keer als u Windows vanuit veilige modus opstart wordt Windows weer normaal terug opgestart.

Veilige modus opstarten in Windows

Als Windows is opgestart in veilige modus dan klikt u met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Computerbeheer in het menu.

In Computerbeheer klik op Lokale gebruikers en groepen. Klik daarna op Gebruikers. In het rechtervenster dubbelklik op Administrator. In het tabblad Algemeen schakel de optie: Account is uitgeschakeld uit. Klik op OK.

Administrator account inschakelen via computerbeheer

Herstart nu de computer in Windows normale modus. Een herstart is nodig, Windows start zelf door naar de normale modus. Tijdens het aanmelden kunt u het Administrator account selecteren.

Administrator account inschakelen via Opdrachtprompt

Meldt u af in Windows. Indien u al niet kunt inloggen is dit prima.

In het Windows aanmeldscherm houdt de SHIFT knop op uw toetsenbord ingedrukt. Klik daarna op de herstart knop rechtsonderin. Windows wordt nu opgestart in de Geavanceerde opstartopties.

In de Geavanceerde opstart opties klik op Problemen oplossen.

Problemen oplossen in Windows

Klik daarna op Geavanceerde opties.

Geavanceerde opties in Windows

Klik daarna op Opdrachtprompt.

Opdrachtprompt openen in Geavanceerde opties in Windows

In het Opdrachtprompt venster type het volgende commando:

net user Administrator /active:yes

Als het andere accountnaam betreft vervangt u Administrator door deze accountsnaam.

Administrator account inschakelen via Opdrachtprompt in Windows

Bevestig het commando met ENTER en type daarna: exit. Klik daarna op Doorgaan naar Windows.

Windows wordt nu opnieuw gestart in de normale modus en daar kunt u het Administrator account selecteren.

Lees ook
Gebruikersaccount deblokkeren in Windows 11? Dit is hoe!

Administrator weergeven en activeren via PowerShell

Als u kunt inloggen in Windows met een ander administrator account. Met andere woorden een account dat beheerder is in Windows dan kunt u proberen het Administrator account eerst via PowerShell in te schakelen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows start knop. Klik op Windows PowerShell (Admin) in het menu.

Windows PowerShell als Administrator openen in Windows

In het Windows PowerShell venster typt u het volgende commando:

Enable-LocalUser -Name "Administrator"

Administrator account in windows inschakelen via PowerShell

Type het commando: exit om PowerShell te sluiten.

U heeft nu het Administrator account ingeschakeld in Windows en u kunt ermee inloggen. Meldt u af in Windows. U ziet nu aan de linkerzijde in het Windows aanmeldt scherm het Administrator account.

Administrator account ingeschakeld in Windows

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
10 reacties
 1. Bij mij had uw optie, net user Administrator /active:yes gewerkt. Alleen heb wel andere lay-out opstart opties in mijn Windows dan wat u boven aangeeft. Was even zoeken wat te doen.
  Want van te voren kon ik mijn fabrieksinstellingen niet opnieuw installeren, halverwege liep het vast, wat een gedoe.
  En dat vanwege omdat ik Firefox niet compleet kon verwijderen van computer, bestanden bleven hangen, niet te verwijderen, dan weer een virus alert, poeh.
  Merk wel dat ik paar onderdelen kwijt ben zoals rekenmachine etc. Moet via app Microsoft alles ophalen wat ik niet meer heb. Volgens mij had mijn computer een goede ‘crash’.
  Kunt u mij een tip geven of een linkje hoe ik mijn Windows 10 kan installeren op een USB stick vanuit de computer? Heb dit nog niet eerder gedaan en zie de problemen er nu van in. Nog bedankt voor uw herstel opties uitleg. Bij Microsoft site was dit niet te vinden. Dank🤗🤸

 2. Hallo Stefan, zit met een probleem. C:\ heb een 480 GB SSD als opstart,
  dan heb ik een op D:\ een 1 TB HDD 7200u/min Daan staan mijn programma’s en foto en dergelijk op. Nu komt het probleem, ik kom niet meer op de D:\ dan geeft die aan : D:\ is niet toegankelijk.
  Toegang geweigerd. Wat is hier het probleem.?

  1. Hallo,
   er kunnen meerdere problemen zijn. Of de rechten voor het voor het administrator account zijn niet toegevoegd op de D:/ schijf of de schijf is beschadigd.

   De rechten kunt u toevoegen via rechtermuisknop > eigenschappen > beveiliging, voeg toe “Administrators” en “Gebruikers” en geef alle rechten “volledig beheer”.

   Een beschadigde D: schijf kunt u controleren door op de Windows toets + X te drukken, daarna opdrachtprompt als administrator te openen. In het opdrachtprompt type “chkdsk D: /f /r” zonder quotes.

   Groet, Stefan

 3. Ten eerst bedankt, de site ziet er overzichtelijk uit.
  Alleen ik heb een probleem, mijn “optie” zit er niet bij.
  Ik kan niet meer aanmelden als administrator.
  Het is gelukt om dein veilige modus te komen en naar computer beheer. Alleen het mapje “lokale gebruikers en groepen” bestaat helemaal niet daarin. De rest van het screenshot is exact hetzelfde.
  Ik heb wel Microsoft account, als ik die via de iPad open staan daar al mijn gegevens incl pc gegevens in. Het account bestaat dus nog steeds, alleen lijkt helemaal van de pc te zij verwijderd.
  Windows 10

  Enig idee hoe ik dit op los?

  1. Hallo, bedankt voor uw reactie. Dan heeft u waarschijnlijk Windows 10 home editie. In bovenstaand artikel is een hoofdstuk opgenomen met “Administrator account inschakelen via Opdrachtprompt”. Op deze manier kunt u ook het administrator account inschakelen, dit zou moeten werken in Windows 10 home. Daarna kunt u via de Windows instellingen bij Gebruikers controleren of het Microsoftaccount nog bestaat op de computer.
   Ik hoop dat het hiermee wel lukt.
   Groet, Stefan

   1. Als ik de opdrachtprompt gebruik ga ik eerst naar een blauw scherm waar ik een account moet selecteren. Hier staat alleen administrator, vervolgens vraagt hij om een wachtwoord, wat ik dus niet heb.
    Ik kan doorgaan zonder wachtwoord en kom dan in zwarte scherm. Na invoeren van de commando’s klik daarop op doorgaan naar Windows. Echter dan kom ik niet in het volgende screenshot wat je plaatst maar een aanmeldscherm waar ik “andere gebruiker” en Administrator kan selecteren. Bij andere gebruiker moet een een gebruikersnaam en wachtwoord typen, Microsoft account gegevens werken niet. Bij klikken op administrator geeft hij “uw account is uitgeschakeld”
    Vervolgens heb ik geprobeerd in veilig modus opgestart en powershell administrator gestart,echter het begin van het commando c: Windows\system32 staat er dan helemaal niet. Toch het commando ingevoerd maar dan gebeurd niets (ook niet bij typen exit).
    Veilig modus optie 6 (opdrachtprompt) gedaan en commando ingevoerd. Maar daar wordt het niet herkend.
    Als de info te uitgebreid is voor deze weg dan hoor ik het graag.

    1. Ik heb u getracht te helpen via chat. Dit is helaas niet gelukt omdat er alleen een Microsoft account actief is, en daarvan wist u het wachtwoord niet meer.
     Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *