Blauw scherm foutmelding opzoeken in het Windows logboek

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Een blauw scherm komt wel eens voor in Windows. Echter, steeds minder. Als u een blauw scherm ervaart in Windows is het negen van de tien keer een foutmelding die is ontstaan door hardware.

Het enige probleem bij een blauw scherm in Windows is de snelle herstart. Windows-gebruikers die een blauw scherm opmerken in Windows zien vaak, maar heel kort, het blauwe scherm met de error of foutcode. Na een blauw scherm herstart Windows en is het blauwe scherm niet meer te zien.

Het identificeren waarom Windows een blauw scherm gaf kan via de Logboeken applicatie in Windows, ook wel “Event viewer” genoemd. Dit is hoe u een blauw scherm foutmelding kunt identificeren in Windows en waar mogelijk de achterliggende foutmelding kunt oplossen.

Blauw scherm foutmelding opzoeken in het Windows logboek

In de Windows zoekbalk type: logboeken. Open het logboek app.

Logboeken openen in Windows

In de Logboeken app klikt u bovenin in het menu op Actie en daarna op Nieuwe weergave maken.

We maken een nieuwe weergave om de foutmelding die het blauwe scherm in Windows mogelijk heeft veroorzaakt te filteren uit de hoeveelheid overbodige foutmelding de log-bestanden.

Logboeken aangepaste weergave aanmaken

U stelt de volgende filters in. Eerst selecteert u het tabblad Filter (1.)

Daarna selecteert u het tijdstip waarop het blauwe scherm zich heeft voorgedaan. Als u de tijd en datum niet meer weet dan zet u deze filter (2.) op Willekeurig tijdstip.

Selecteer het Fout (3.) vakje omdat het hier om een foutmelding gaat.

Daarna in de gebeurtenislogboeken (4.) selecteert u eerst Windows-logboeken en daarna toepassing, beveiliging en systeem. Klik daarna op de OK knop.

Event viewer filter aanmaken

Geef het nieuwe filter een naam en omschrijving. Klik daarna op de OK knop.

Filter omschrijving in event viewer logboeken windows

In de Logboeken app in het menu: Aangepaste weergave ziet u nu het zojuist aangemaakte filter. Klik erop om de gebeurtenissen weer te geven.

In de kolom bron zoekt u naar: BugCheck. Een BugCheck is een blauw scherm foutmelding in Windows.

Klik erop om in het tabblad Algemeen (onderaan) te zien wat de foutmelding precies is. Indien mogelijk en waar nodig kunt u hieruit opmaken waarom Windows een blauw scherm gaf en welke foutcode en welke app er mogelijk aan ten grondslag ligt.

BugCheck error opzoeken in event viewer

Ik hoop dat u hiermee heeft kunnen identificeren waarom Windows een blauw scherm gaf. Bedankt voor het lezen!

Deel deze PC tip via Sociale media en help ook andere mensen. Help mee en deel computerkennis via de onderstaande sociale media knoppen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓