Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Camera werkt niet in Windows 10? Meerdere tips!

Om mee te kunnen in het nieuwe normaal is het tegenwoordig aan te raden om gebruik te maken van een Camera om te kunnen videobellen met andere mensen.

In Windows 10 zijn er meerdere opties om video te bellen met andere mensen, denk aan onder andere Skype, Google Meet of Microsoft Teams.

Om gebruik te maken van deze techniek is een goede werkende camera vereist. Als u problemen ondervind met de camera in Windows 10, dan biedt ik een aantal tips om te kijken of u met mijn tips de niet werkende camera kunt activeren.

Camera werkt niet in Windows 10

Camera aangesloten?

Het ligt voor de hand, maar is de camera goed aangesloten? Een webcam is hardware die is verbonden middels USB aan uw computer (er bestaan ook ingebouwde webcams). Het daarom belangrijk om te controleren of de USB-stekker goed is aangesloten in de USB-poort. U kunt ook proberen om van USB-poort te wisselen, sluit de webcam of camera dus aan op een andere USB-poort in uw computer.

Indien uw camera over Bluetooth beschikt zorg er dan voor dat bluetooth ingeschakeld is. Als bluetooth is ingeschakeld koppel/verbind uw webcam of camera via bluetooth.

Lens afgedekt?

Als u een ingebouwde camera heeft dan is het gebruikelijk om iets over de camera te plakken om de lens af te dekken. Als de lens van de camera is afgedekt kan het lijken alsof de camera niet werkt. Controleer de lens goed, haal alle objecten die de camera afdekken weg.

Privacyinstellingen van de Camera

In Windows 10 zijn er bepaalde privacyinstellingen die u kunt inzetten om uw privacy middels een camera of microfoon te waarborgen. Als een van deze instellingen actief is, is het mogelijk dat uw camera niet werkt. Op deze manier controleert u of Windows 10 privacyinstellingen toegang tot de camera blokkeren.

Klik met de rechtermuisknop op de Start knop. Klik op Instellingen uit het menu.

start menu instellingen

Klik op Privacy in de Windows-instellingen.

privacy instellingen windows 10

Klik links in het menu op Camera onder App-machtingen en klik daarna op de Wijzigknop. Schakel de optie aan voor Cameratoegang tot dit apparaat.

camera activeren windows 10

Om apps die uit de Microsoft Store zijn gedownload toegang te geven tot de camera ga naar “Kies welke Microsoft Store-apps toegang hebben tot uw camera”. Klik de Aan knop aan bij de applicatie die u toegang wilt verlenen tot de camera.

microsoft store apps toegang tot camera

Om bureaublad-apps toegang tot uw camera te geven, navigeer naar beneden en zet de optie op Aan.

bureaublad apps toegang tot camera

Sluit alle apps die gebruik maken van de camera

Het is belangrijk te weten dat u in de meeste gevallen maar een applicatie gebruik kunt laten maken van de camera. Als u meerdere apps open heeft die beiden gebruik maken van de camera zal er een zijn die geen beeld heeft. Sluit daarom alle apps en herstart uw computer. Sla het adres van deze webpagina op om later weer terug te keren.

Herstarten van de webcam of camera

U kunt proberen om de camera te herstarten. Dit kunt u forceren door het apparaat uit te schakelen in Windows apparaatbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de Start knop. Klik op Instellingen uit het menu.

start menu instellingen

In het start menu klik op Apparaatbeheer.

Apparaatbeheer

Klik daarna op Camera’s. Klik met de rechtermuisknop op de geïnstalleerde camera en kies Eigenschappen uit het menu.

Geen camera geïnstalleerd? Zorg er dan voor dat de camera is aangesloten en dat de juiste stuurprogramma’s (drivers) zijn geïnstalleerd. Deze camera stuurprogramma’s worden meestal meegeleverd op een CD/DVD of USB-stick. U kunt ze ook per webcam of camera model via het internet downloaden en installeren.

apparaatbeheer webcam

Klik op tabblad Stuurprogramma. Klik op Apparaat uitschakelen en kies voor Ja. Daarna klikt u in plaats van Apparaat uitschakelen op Apparaat inschakelen.

camera uitschakelen in windows

Installeer de Windows-update(s)

Het is belangrijk om de laatste updates van Windows te installeren. Microsoft zorgt niet alleen voor beveiligingsupdates maar ook updates voor randapparaat en nieuwe functionaliteit. Controleer daarom altijd voor de laatste Microsoft-updates.

In de Windows zoekbalk type: Windows update. Klik op het Naar Updates zoeken resultaat.

windows updates zoeken

Windows gaat nu automatisch zoeken naar de laatste updates voor randapparatuur zoals een webcam of camera. Deze updates worden automatisch geïnstalleerd.

windows updates installeren camera of webcam

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedank voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!