Hoe Bluetooth inschakelen in Windows 10? 2 Simpele methodes!

Meest gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit bericht op sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken.

Heel veel apparaten met Windows 10 erop geïnstalleerd hebben ook de Bluetooth functionaliteit om externe apparatuur te koppelen middels Bluetooth. Bluetooth kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een muis, printer, koptelefoon of keyboard te koppelen via een Bluetooth verbinding.

Echter om eerst apparaten te kunnen koppelen dient u wel Bluetooth in te schakelen in Windows 10. Hierna kan uw Windows 10 apparaat gevonden worden en Windows 10 aan de andere kant ook de randapparatuur kan vinden en ermee kan verbinden.

Voordat ik uitleg hoe u bluetooth kunt inschakelen in Windows 10 is het leuk om te weten wat Bluetooth nu eigenlijk is en hoe het werkt. In het kort leg ik uit wat Bluetooth is en hoe de Bluetooth verbinding werkt tussen twee apparaten.

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een draadloos radio communicatie standaard die is ontworpen voor communicatie over korte afstanden, tussen verschillende soorten apparaten. De Bluetooth technologie gebruikt 2,4 GHz frequenties net zoals de 802.11b en 802.11g draadloze netwerk standaarden. Echter gebruikt Bluetooth minder “kracht” en dit zorgt voor een veel korter bereik, tragere overdrachtssnelheden en een lager stroomverbruik.

Je hebt bij Bluetooth verschillende versies, bluetooth 1 tot en met 5. Het verschil zit hem in de kwaliteit (sterkte van het signaal), het soort apparaten wat met elkaar kan verbinden en de hoeveelheid stroom die de chip verbruikt.

Bluetooth is in 1994 uitgevonden door het Zweedse bedrijf Ericsson. Echter, sinds 1998 wordt de Bluetooth standaard beheerd door de Special Interest Group (SIG) Bluetooth. Leuk om te weten.

Hoe Bluetooth inschakelen in Windows 10?

Er zijn twee simpele manieren om Bluetooth in te schakelen in Windows 10. De eerste is via de Windows instellingen, en de tweede is via het Actiecentrum.

Beide methodes om Bluetooth te activeren in Windows 10 zal ik toelichten met afbeeldingen.

Bluetooth inschakelen via Instellingen in Windows 10

Een manier om Bluetooth in te schakelen is via de Instellingen in Windows 10. Klik op de start-knop en selecteer Instellingen uit het menu.

windows 10 instellingen

Klik nu op Apparaten in het Instellingen menu.

windows 10 apparaten beheren

Uit het linker menu klik op Bluetooth en andere apparaten, schakel Bluetooth in door op de aan / uit knop te klikken.

bluetooth aanzetten in instellingen windows 10

Bluetooth apparaten beheren in Windows 10

Er verschijnt nu een venster met Bluetooth instellingen. In dit venster kunt u Bluetooth apparaten beheren, koppelen en uw Windows 10 apparaat vindbaar maken voor andere apparaten.

Bij “Verwante instellingen” open het “Meer Bluetooth-instellingen” menu.

verwante bluetooth instellingen

In het meer Bluetooth instellingen menu, zet een vinkje bij “Bluetooth-apparaten kunnen deze pc vinden” en klik op Toepassen en daarna op OK.

bluetooth aanzetten in windows 10

Hiermee maakt u uw Windows 10 apparaat detecteerbaar voor andere externe apparatuur of computers etc. via Bluetooth.

In de instellingen kunt u apparaten koppelen door op de naam van het apparaat te klikken en Koppelen te kiezen. Het apparaat wordt daarna verbonden met uw Windows 10 apparaat. U dient de inkomende Bluetooth verbinding wel te accepteren op uw andere apparaat.

windows 10 bluetooth apparaat verbonden

Bluetooth inschakelen via het Actiecentrum in Windows 10

Rechts onderin bij Windows 10 vind u het actiecentrum icoon, u ziet dit icoon in de onderstaande afbeelding. Als u hierop klikt opent zich het actiecentrum, dit is een snel-menu voor het activeren van bepaalde functies in Windows 10.

Middels het actiecentrum kunt u simpel en snel Bluetooth aan of uitzetten door op het “Bluetooth” tegeltje te klikken. Indien de Bluetooth tegel blauw kleurt staat Bluetooth aan en is de tegel grijs dan staat Bluetooth uit.

bluetooth inschakelen windows 10 actiecentrum

Zet Bluetooth aan door erop te klikken en klik met de rechtermuisknop op de Bluetooth tegel, open nu Ga naar Instellingen.

windows 10 bluetooth instellingen

Bluetooth pictogram weergeven in Windows 10

Om Bluetooth apparaten en instellingen te beheren is het handig om het Bluetooth icoon (Bluetooth pictogram) weer te geven in het Windows systeemvak.

Open de Bluetooth instellingen. In het Bluetooth menu klik links in het menu op “Meer bluetooth instellingen”.

meer bluetooth instellingen

Schakel daarna de optie: Het Bluetooth-pictogram in het systeemvak weergeven in.

bluetooth icoon weergeven in het windows systeemvak

Het Bluetooth icoon is daarna zichtbaar in het Windows systeemvak.

bluetooth pictogram in windows systeemvak

Wat als ik geen Bluetooth instellingen kan vinden in Windows 10?

Als er geen Bluetooth instellingen te vinden zijn in Windows 10 via het actiecentrum of via de Instellingen dan beschikt uw apparaat niet over een ingebouwde Bluetooth chip. U kunt dan het beste een Bluetooth dongel kopen (bol.com).

Een bluetooth dongel of bluetooth adapter is een externe, vaak via USB verbonden Bluetooth apparaat die u kunt gebruiken om toch apparaten via Bluetooth met elkaar te koppelen.

Een aantal andere Bluetooth tips die u kunt proberen.

  • Herstart uw computer.
  • Controleer of de Vliegtuig stand niet is ingeschakeld in Windows 10.
  • Zorg ervoor dat het Bluetooth stuurprogramma’s (Bluetooth drivers) zijn geïnstalleerd.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug op PC Tips voor nieuwe tips.

Aanbevolen tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

39 REACTIES

Abonneer
Abonneren op
guest
39 Reacties
Oudste
Nieuwste Most Voted
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren
P.Boers
P.Boers

De tegel waar je bluetooth mee in of uit schakelt is plotseling weg.
Help mij aub om die weer terug te zetten.

Yves
Yves

Ik wil bluetoth inschakelen op mijn laptop (Windows 10) maar ik kan geen tegel van bluetoth vinden. Wat moet ik doen?
groet, bedankt voor alle tips!
Yves

Jaap
Jaap

Bovenstaande werkt allemaal niet, dus ook de aangeschafte dongel werkt niet op de desktop win 10. Dongel getest op andere pc en werkt gewoon, dus daar ligt het niet aan. Is een pci kaart wifi met bluetooth een optie of gaat deze ook niet herkend worden, want dan heb je misschien alleen wifi. Ook microsoft geeft niet de oplossing voor mij.
Mvg Jaap

Jaap
Jaap
Antwoord op  Stefan

Is gedaan, maar geen resultaat. In devices staan 2 regels voor bluetooth op handmatig. Op advies deze op auto gezet, ook dit heeft geen effect.

Diego
Diego
Antwoord op  Jaap

Helemaal met je eens. Heb op een HP laptop waar eerst 7 op stond en alles werkte. De eerste versies van 10 dat lukte ook nog, maar in de latere updates 1511 of latere en ik weet het want ben zelf windows-insider, alle nieuwe versies testen wij en het enigste veel gehoorde klachten is bluetooth is weg, wat te doen of ze kunnen niet meer downloaden er is maar één oplossing zei een collega en die zei eigenlijk moet de hardware bij elke grote update mee upgedate worden,m.a.w. ze willen iedereen zo ongezegd verplichten je pc of laptop te vernieuwen.… Lees verder »

diana dat
diana dat
Antwoord op  Diego

hoi,

ook ik ben na update verbinding kwijt met blue tooth toetsenbord, na nieuwe update nu ook de tegel blue tooth kwijt en krijg mijn toetsenbord dus niet meer aan. HELPP

Diego
Diego
Antwoord op  Jaap

Wel ik had je wat uitgelegd maar dat mocht je schijnbaar niet weten,ze hebben het eraf gesmeten of ik vergis me maar kan het niet vinden.Jammer, Diego

Ger
Ger

Hoe vind ik de bluetooht tegel

Diego
Diego
Antwoord op  Stefan

Als je eerst moet vragen of dit wel toegelaten is dan weet ik het antwoord al, wij zijn ook hele dagen met win problemen bezig en nu blijken die zich allemaal toe te spitsen op wat ik aan Jaap zei, want de klachten lezen wij ook. Nieuwere software vraagt OOK een nieuwere pc.

Jaap
Jaap
Antwoord op  Diego

Dit klopt niet wat betreft ook een nieuwere pc, want er is een nieuwe moederbord en chipset ingezet en dan moet je de laatste win10 aanschaffen en dat is allemaal gedaan waar ik de spullen heb aangeschaft en pc was dus up to date.

diana dat
diana dat

blue tooth schuifknop verdwenen

angelique
angelique

dank je wel, voor de duidelijke uitleg.

Astrid
Astrid

Ik mis de knop van bluetooth

Stef
Stef

Dit kun je blijkbaar alleen inschakelen als je de Edge browser geinstalleerd hebt staan, die heb ik niet, is dit te omzeilen?

Stef
Stef
Antwoord op  Stefan

Hartelijke dank om te antoorden, het zit zo, als ik mijn Samsung smartphone wil bijvoegen. Zie afbeelding

Screen Shot 03-26-21 at 05.56 PM.PNG
Stef
Stef
Antwoord op  Stefan

Hey, de browser stond al als standaard ingesteld, en inderdaad je kunt in de help het niet veranderen, daar was ik al achter gekomen, vandaar mijn vraag.
Hartelijke dank,

Stef

alex Vandingelen
alex Vandingelen

Beste, ik heb problemen met Bluetooth. Het werkt niet en als ik “stuurprogramma’s bijwerken” doe krijg ik de melding dat de laatste update al geïnstalleerd is. Ik heb ook “apparaat uitschakelen” geprobeerd en dan terug ingeschakeld, maar steeds krijg ik een foutmelding (Dit apparaat is gestopt omdat er problemen zijn gerapporteerd. (Code 43)). Ik ben een computerleek

alex Vandingelen
alex Vandingelen
Antwoord op  Stefan

Beste Stefan, de eerste oplossing, via de foutcodes, heeft mij geholpen: bluetooth verwijderen en terug installeren.
Hartelijk dank. You are the best. Groeten, Alex

Hanna
Hanna
  • Zorg ervoor dat het Bluetooth stuurprogramma’s (Bluetooth drivers) zijn geinstalleerd.

is het beter een dongle te plaatsen dan een
Bluetooth Driver voor Windows te downloaden voor Windows 10?

Hanna
Hanna
Antwoord op  Stefan

Usb Bluetooth werkt in een zwarte ingang bedankt en Gods zegen.

EduZ
EduZ

Ik ontvin een mededeling dat mijn stuurprogramma van Bluetooth verouderd is.
Hoe download ik het nieuwste?

Frits
Frits

hoe maak ik bl.tooth verbinding met speaker ?

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
malwarebytes gratis download
39
0
Hulp nodig? Of heeft u een vraag?x
()
x