4 manieren om de computernaam te wijzigen in Windows 11

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Als u de naam van uw computer wenst te wijzigen dan is dat mogelijk in Windows 11. Net als in eerder versies van Windows moet dit geen probleem zijn voor computers die niet toegevoegd zijn aan een domein.

Is uw Windows 11 computer wel een onderdeel van een domein dan dient u contact op te nemen met de domeinbeheerder. Het is mogelijk dat uw computer na het wijzigen van de computernaam problemen gaat ondervinden met het verbinden met het domein.

Er zijn verder legio redenen te bedenken waarom u de computernaam wilt wijzigen. Een van de meest voorkomende reden is de standaard naam die computerleveranciers toewijzen aan een computer. Deze computernamen variƫren vaak met letters en cijfers en zijn in het netwerk moeilijk te identificeren. Door de computernaam te wijzigen is het voor veel computergebruikers makkelijker om hun computer te identificeren in een netwerk.

Computernaam wijzigen in Windows 11

Computernaam wijzigen via de Windows 11 instellingen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Windows 11 instellingen openen

Klik links in het menu op Systeem en klik daarna onderaan op Info.

Systeem informatie in Windows 11

Klik op de “Naam van pc wijzigen” knop. Geef een nieuwe naam in voor de PC en klik op Volgende. Windows 11 zal u vragen om de computer te herstarten. Na de herstart is de computernaam gewijzigd.

Naam van de PC wijzigen in Windows 11

Computernaam wijzigen via het Windows 11 configuratiescherm

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoeken venster type: Geavanceerde systeeminstellingen weergeven. Het Geavanceerde systeeminstellingen configuratiescherm wordt zichtbaar. Klik op het resultaat.

Geavanceerde systeeminstellingen in Windows 11

Klik op tabblad: Computernaam. Klik daarna op de Wijzigen knop. Geef een nieuwe computernaam in en klik op OK. Herstart de computer.

Als u wilt kunt u hier ook de Windows 11 computer toevoegen aan een domein.

Computernaam in Windows 11 wijzigen via het configuratiescherm

Computernaam wijzigen via PowerShell in Windows 11

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekvenster type: powershell. Klik met de rechtermuisknop op het PowerShell resultaat en klik op Als Administrator uitvoeren.

Computernaam wijzigen in Windows 11 via PowerShell

In het PowerShell venster type het volgende commando:

rename-computer -newname "NieuweComputernaam"

Vervang “NieuweComputernaam” door de gewenste computernaam. Let op uw computernaam mag enkel uit maximaal 15 karakters bestaan.

rename-computer powershell commando

Computernaam wijzigen via Opdrachtprompt in Windows 11

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekvenster type: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en klik op Als Administrator uitvoeren.

Opdrachtprompt als Adminstrator uitvoeren

Om de computernaam via het Opdrachtprompt te wijzigen dient u de oude computernaam te weten en in te geven. Houdt hier rekening mee.

Typ het volgende commando in het Opdrachtprompt:

wmic computersystem where caption 'OUDECOMPUTERNAAM' rename 'NIEUWECOMPUTERNAAM'

Vervang zowel OUDECOMPUTERNAAM als NIEUWECOMPUTERNAAM.

wmic computersystem where caption

Waar moet ik rekening mee houden als ik de computernaam wijzig?

Allereerst dient u rekening te houden met een eventuele connectie met een domein. Is uw computer onderdeel van een domein? Neem dan contact op met de domein/systeembeheerder.

Gebruikt u de computer als Windows 11 Wifi hotspot? Dan moeten de apparaten die met uw computer verbinden rekening houden met een nieuw SSID. De nieuwe computernaam is het SSID.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Deel deze PC tip via Sociale media en help ook andere mensen. Help mee en deel computerkennis via de onderstaande sociale media knoppen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook šŸ™‚

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ā†“