Computer schakelt zichzelf steeds uit, meerdere tips

Stefan
Computer schakelt zichzelf steeds uit, meerdere tips

Veel computers hebben zich minstens één keer willekeurig uitgeschakeld, het is een veelvoorkomend probleem. Dit probleem kan zich voordoen op elke computer met elk besturingssysteem. Dit betekent echter niet meteen dat er een ernstig probleem is met de hardware of software, tenzij uw computer (te) vaak onverwachts wordt afgesloten. Het kan in ieder geval erg frustrerend zijn, zeker als u daardoor niet opgeslagen werk verliest.

De meeste computers zijn tegenwoordig ontworpen om automatisch uit te schakelen als een van de onderdelen ervan oververhit raakt en te warm wordt. Dit betekent dat uw computer zichzelf probeert te beschermen tegen mogelijke gevaren in verband met oververhitting.

Dat is echter niet de enige reden waarom uw computer willekeurig zou kunnen worden afgesloten. Het is ook mogelijk dat er iets mis is met de voeding, misschien is er een hardware component defect of misschien is uw computer geïnfecteerd met een virus of malware.

In deze handleiding schrijf ik over de redenen achter het willekeurig afsluiten van uw computer en hoe het mogelijk op te lossen.

Als het een softwareprobleem is, moet u functies zoals snel opstarten of de slaapstand mogelijk uitschakelen. Lees de onderstaande handleiding en probeer onze oplossingen uit, hopelijk lost een van hen het probleem voor u op en wordt uw computer niet meer willekeurig afgesloten. Het is en blijft een moeilijk probleem om op te lossen. Als het niet lukt, laat dan een specialist uw computer en dan specifiek: hardware controleren.

Computer schakelt zichzelf steeds uit

Controleren op oververhitting van hardware

Zoals ik al eerder aangegeven heb, kan een van de redenen waarom uw computer willekeurig op zichzelf wordt uitgeschakeld zijn dat een of meer computeronderdelen oververhit beginnen te raken.

Dit warmteprobleem kan zich voordoen als uw computer te hard werkt, bijvoorbeeld als u een grafisch intens spel speelt en de koelventilator van uw videokaart niet goed werkt.

Controleer eerst de koelventilator van de voeding op de achterkant van uw computer. Als het goed werkt, dan zou het soepel en snel moeten bewegen. Om andere ventilatoren in de computer te controleren, moet u uw computerkast openen.

Controleer alle koelventilatoren zoals CPU-ventilator, behuizingsventilator, videokaartventilator, harde schijf ventilator, enz. en controleer of geen van hen piepgeluiden of andere ongewone geluiden maakt. Als de koelventilator van uw voeding te warm is, moet u mogelijk het onderdeel vervangen.

Lees ook
Klok verbergen in Windows 10 taakbalk? Zo werkt het!

Ik raad u aan om ook de binnenkant van uw computer schoon te maken, uw computer te reinigen van dingen zoals vuil of stof die het oververhittings- probleem kunnen veroorzaken. Als uw computer dus vastloopt en uitvalt bij intensieve taken, zoals computerspellen of grafische afbeelding- of videobewerkingen, dan is het meestal een koelingsprobleem.

Controleren op falende hardware

Als u onlangs wat nieuwe hardware aan uw computer hebt toegevoegd en pas na het vervangen van de hardware merkt dat de computer zichzelf steeds uitschakelt, dan kan het betekenen dat de toegevoegde hardware faalt.

Ik raad u aan recent toegevoegde hardware te verwijderen (als dit niet essentieel is, zoals netwerk- of geluidskaarten) en te kijken of het probleem aanhoudt.

Het zomaar afsluiten van de computer zonder melding duidt vaak op hardware problemen. De hardware onderdelen dienen een voor een onderzocht te worden.

Controleer op virussen

Als uw computer wordt uitgeschakeld vanwege software-gerelateerde problemen, dan kunt u proberen om uw besturingssysteem te scannen op virussen en malware.

Sommige virussen of andere infecties zijn ontworpen om systeemcrashes zoals computer “herstarts” te veroorzaken. Bovendien is het altijd een goed idee om uw systeem van tijd tot tijd te scannen.

U kunt Windows Defender, het Windows ingebouwd antivirusprogramma gebruiken, dat uw computer beschermt tegen virussen, spyware en andere kwaadaardige software. Of u kunt elke andere antivirus van derden uitvoeren als u er een hebt geïnstalleerd. Malwarebytes is een perfect gratis antivirus scan programma.

Als u nog geen antivirus heeft geïnstalleerd, dan koopt u antivirus software veilig online via Bol.com

Om een volledige systeemscan uit te voeren met behulp van Windows Defender type “virus” in de zoekbalk van Windows en klik op de “virus- en bedreigingsbeveiliging” resultaat.

Optioneel: Is Windows Defender uitgeschakeld?

virus en bedreigingsbeveiliging openen

Klik door op Scan opties.

Volledige scan uitvoeren

Selecteer volledige scan en klik op de knop Nu scannen. Windows Defender antivirus zal nu een volledig virus en malware scan uitvoeren in Windows.

Snel opstarten uitschakelen

Door de functie “Snel opstarten” uit te schakelen, kunt u voorkomen dat uw computer willekeurig wordt uitgeschakeld. Snel opstarten is een functie in het Windows-besturingssysteem die zorgt voor een snellere opstarttijd bij het opstarten van uw computer.

Als de snel opstarten functie is ingeschakeld, lijkt het alsof de computer zich volledig uitschakelt, maar dit is niet helemaal waar, aangezien de computer zich in een toestand tussen slaapstand en uitschakeling bevindt. Als u daarna de computer weer aanzet, start deze sneller op.

Lees ook
PowerShell updaten naar de laatste versie in Windows 11 of 10

Om Snel opstarten uit te schakelen, gaat u naar Zoeken en typt u “energiebeheerschema”. Klik op het resultaat “energiebeheerschema selecteren”.

energiebeheerschema selecteren windows 10

Klik door op “Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen”.

gedrag aan uit knoppen windows 10 wijzigen

Klik op de instelling “Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn” (1). De snel opstart instellingen kunt u daarna wijzigen.

snel opstarten uitschakelen windows 10

Selecteer de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) en schakel deze uit (2). Klik daarna op Wijzigingen opslaan (3).

Update de BIOS

BIOS (Basic Input Output System) is software die is opgeslagen op een kleine geheugenchip op het moederbord. Mogelijk moet u toegang krijgen tot het BIOS om de werking van het apparaat te wijzigen of om te helpen bij het oplossen van een probleem.

Het is mogelijk dat de hardware die verantwoordelijk is voor het onverwachts opnieuw starten van de computer, door middel van het bijwerken van de BIOS-software het probleem zou kunnen verhelpen.

Houdt er rekening mee dat het bijwerken van het BIOS een procedure is voor gevorderde computer gebruikers, en als het niet goed wordt uitgevoerd, blijvende hardware schade kan veroorzaken.

Om het BIOS bij te werken, gaat u naar de website van uw moederbord fabrikant en downloadt u de nieuwste BIOS-versie voor het moederbord. Er dient een handleiding te zijn waarin wordt beschreven hoe de BIOS bij te werken – zorg ervoor dat u deze zorgvuldig leest. Als u niet weet hoe u het BIOS moet bijwerken, zoek dan een specialist om schade aan uw computer te voorkomen.

Video stuurprogramma’s opnieuw installeren

Een apparaat stuurprogramma is software die het besturingssysteem en andere software informeert over de interactie met bepaalde hardware. Het is als het ware een vertaler tussen software en hardware. Het stuurprogramma zorgt voor een soepele communicatie tussen hardware en software.

In de meeste gevallen zijn computers zonder stuurprogramma’s niet in staat om gegevens correct te verzenden en te ontvangen. Als het juiste stuurprogramma niet is geïnstalleerd, kan het zijn dat het apparaat niet goed werkt en diverse problemen veroorzaakt.

Een van de redenen waarom uw computer steeds willekeurig wordt uitgeschakeld, kan zijn dat het stuurprogramma van uw videokaart moet worden bijgewerkt door het opnieuw te installeren. In deze handleiding laten we u zien hoe u het videostuurprogramma kunt verwijderen en vervolgens opnieuw kunt installeren.

Lees ook
Word, Excel of PowerPoint snelkoppeling aanmaken in de taakbalk

Voordat u verder gaat, raadt ik u aan de video stuurprogramma van de officiële website van de fabrikant te downloaden en deze op uw computer of USB te laten downloaden. Sommige mensen hebben deze op CD, pak deze CD met besturingssoftware erbij. Meestal gaat het om de CD met moederbord stuurprogramma’s.

Om het videostuurprogramma bij te werken, opent u Apparaatbeheer door met de rechtermuisknop op de start knop te klikken en “Apparaatbeheer” te selecteren uit het menu, of typt u “Apparaatbeheer” in Zoeken en klikt u op het resultaat “Apparaatbeheer”.

In Apparaatbeheer ziet u een lijst met apparaten die op uw computer zijn aangesloten. Zoek en breid de categorie “Beeldschermadapters” uit en klik met de rechtermuisknop op uw video stuurprogramma en selecteer Apparaat verwijderen.

apparaat verwijderen uit windows 10

Zet een vinkje bij “De stuurprogramma’s voor dit apparaat verwijderen” en klik op de knop “Installatie ongedaan maken”.

stuurprogramma verwijderen windows 10

Klik nu opnieuw met de rechtermuisknop op uw videoapparaat en selecteer in het menu de optie “Stuurprogramma bijwerken”“.

windows 10 stuurprogramma bijwerken

U wordt gevraagd of u automatisch wilt zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s of dat u op uw computer wilt zoeken naar stuurprogramma’s.

stuurprogrammas zoeken windows 10

Als u de eerste optie selecteert, zoekt Windows op uw computer en op internet naar de nieuwste stuurprogramma’s voor uw apparaat. Als u de tweede optie selecteert, dan moet u de stuurprogramma’s handmatig lokaliseren en installeren. Selecteer de tweede optie als u het videostuurprogramma hebt gedownload of via de CD, zoals ik in een van de vorige stappen heb aanbevolen.

Als het probleem niet kan worden opgelost door het videostuurprogramma opnieuw te installeren, raad ik u aan het stuurprogramma te proberen bij te werken door “Stuurprogramma bijwerken” te selecteren wanneer u met de rechtermuisknop op uw videoapparaat klikt en de optie “Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s” te selecteren. Start uw computer opnieuw op en kijk of het probleem nu is opgelost.

Hopelijk is nu het probleem dat de computer zichzelf steeds uitschakelt opgelost. Als u andere oplossingen heeft dan horen we dit graag via het commentaar onderaan deze instructie. Kant tekening van deze instructie is het feit dat er meerdere situaties zijn waardoor een computer zichzelf steeds opnieuw herstart. In deze instructie heb ik de meest voorkomende oplossingen voor u toegelicht.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

46 reacties
 1. Hoi Stefan,

  Laptop stopt er elke keer mee. Soms binnen 5 min.
  Probleem is lastig.
  Accu vervangen. Nieuwe lader. Zonder accu geprobeerd enz.
  Warm wordt hij niet.
  Waar zou het nog aan kunnen liggen?

  1. Hallo, soms zit er een probleem in de videokaart die te warm wordt. Controleer ook andere interne onderdelen en verwijder alle interne stof uit coolers en andere onderdelen. Als je vermoedt dat het in Windows zit kun je Windows nog opnieuw installeren.
   Succes!

 2. Heel veel dank.
  mijn STA lap top begon 3 weken geleden spontaan af te slaan.
  En vandaag was er geen beginnen aan.
  Dankzij uw tip, SNELSTARTEN uitgezet. Voorlopig blijft de laptop nog leven. Ik heb het gevoel dat het goed zit.
  dus DANK DANK DANK

 3. Mijn HP laptop van 1 jaar valt soms uit bij het verplaatsen. grotendeels wanneer ik deze aan de rechterkant vastneem om t verplaatsen. Wat kan ik doen? tips?

  1. Hallo, dat is duidelijk een signaal dat er iets met hardware niet klopt. De hardware zijn de computer onderdelen in de laptop. U kunt zelf de aansluiting zoals de stroomkabel controleren. Als hier niets aan te zien is, dan raad ik aan om deze naar een hardware reparatiespecialist in Belgie te brengen. Hardware reparatie bedrijven halen de laptop dan uit elkaar en controleren de ingebouwde onderdelen zoals de accu en aansluitingen.

   Controleer eventueel de fabrieksgarantie bij HP: https://support.hp.com/be-nl

   Ik hoop dat u hier wat aan heeft. Succes!

 4. goedemorgen,

  sinds een aantal weken start mijn laptop volledig op wanneer hij eigenlijk uit de slaapstand zou moeten komen. Ik wordt regelmatig met vragen over mijn werk gebeld waarvoor ik even op de laptop moet kijken en dan is het heel irritant als hij volledig moet opstarten omdat dat vrij lang duurt.

  heeft u misschien een tip hoe ik dit op kan lossen?

  1. Hallo, het zomaar herstarten in slaapstand kan verschillende oorzaken hebben. Er is niet één oplossing. Hier leest u iemand met hetzelfde probleem, en enkele tips om het op te lossen:
   https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/computer-restarts-after-sleep/8c976dbd-05a7-4f37-99d8-76c4a47e7e98
   Succes!

 5. Beste,

  als ik ongv een 10 tal minuten de pc heb opgestart valt hij weer uit. Heb gelezen dat het eventueel stof zou kunnen zijn. Mag ik de booth van binnen stofzuigen? Maar mss zou het ook kunnen denk ik dat het aan de voeding lig want als ik hem heropstart heb ik in de booth geen geluid meer!

  alvast hartelijk dank !
  groetjes Chantal

  1. Hallo, beide zou goed kunnen inderdaad. Ik raad aan om met perslucht de stof eruit te blazen. Stofzuigen kan, maar uiteraard is het opletten en zorg dat de PC sowieso uitstaat.

   De voeding kunt u laten testen bij een computer bedrijf in de buurt, ik raad dan ook aan om de computer te laten controleren door een specialist. Het zomaar uitschakelen, zeker na het opstarten, is bijna altijd gerelateerd aan falende hardware. Succes!

 6. Hallo.

  Ik zit met een probleem waar ik niks over kan vinden op internet.
  Zodra ik naar Google Maps ga en ga in of uitzoomen dan slaat mijn monitor (samsung s24e650) uit en een tel later gaat hij weer aan.
  Dit gebeurt eigenlijk alleen bij het werken met Google Maps.
  Ik hoop dat u weet waar dit aan kan liggen en er een oplossing voor heb.

  Mvg. Ap.

 7. Dag Stefan,

  Scannen McAfee ingesteld: iedere nacht
  Scannen daadwerkelijk: zodra ik ‘m ‘s ochtends wakker maak (uit slaapstand haal)
  Da’s irritant want dan wil ik meteen aan het werk zonder dat mijn pc (desktop) zich verslikt in allerlei opdrachten die ik ‘m opgeef. Tjonge wat is dat ding traag als die aan het scannen is:).

  Heb jij een oplossing hiervoor?

  1. Hallo Roos, ik vermoed dat dit komt door de slaapstand. Een computer in slaapstand kan geen antivirus scan uitvoeren. Ook McAfee niet zover mij bekend. Ik heb daar ook geen oplossing voor. De scan op een andere tijd instellen?
   Probeer anders dit eens: https://service.mcafee.com/?locale=nl-NL&articleId=TS100836&page=shell&shell=article-view ik weet niet of het nog van toepassing is op het huidige McAfee. Ik gebruik het zelf niet.
   Succes! Groet, Stefan

  1. Hallo Tonnie, het is me niet duidelijk wat er hier gaande is. Als u meer informatie heeft dan kan ik u mogelijk helpen. Helaas, is deze informatie voor mij niet duidelijk genoeg om te beoordelen of en wat het probleem is.
   Groet, Stefan.

 8. hoe zorg ik er voor dat mijn scherm niet uit valt als ik heb lang niet heb aangeraakt want ik wil dat die dan gwn aan blijft

 9. Wij hebben een nieuw pc scherm gekocht, en als wij niet meer actief bezig zijn met de pc, schakelt hij zichzelf uit en moeten telkens opnieuw opstarten.
  Wat kunnen wij hieraan doen?
  mvg.
  Freddy

  1. Hallo Freddy,
   schakelt de computer uit of het beeldscherm? Wat is het merk en model van het beeldscherm? Ik ga kijken of ik u kan helpen, graag wat meer informatie.
   Groet Stefan

 10. Mijn laptop sluit vaak plotseling af wanneer hij niet aan de voeding zit. Het valt me op dat het eigenlijk alleen gebeurt wanneer ik in een Office programma aan het werk ben (om de paar minuten). Laptop wordt niet warm en start na uitvallen gewoon normaal op. Wanneer laptop aan de voeding zit is er niks aan de hand. Heel vreemd. Enig idee wat dit zou kunnen zijn?

  1. Hallo Pieter, mogelijk is het de batterij. Controleer de batterij met het volgende commando. Open Opdrachtprompt, in het Opdrachtprompt type: powercfg /batteryreport. Het bestand wordt opgeslagen in c:\Gebruikers\uw-gebruikersnaam\battery-report.html. Hieruit kunt u de status uitlezen. Succes! Groet Stefan.

 11. Hoi, bedankt voor dit verhaal, ik ga die opstart optie eens nakijken op welke stand ie staat. want altijd als ik de pc afsluit trek ik de stekker uit het stopcontact. maar als ie in de stand staat tussen helemaal uit en slaapstand dan zal dit niet best zijn voor de pc. als ik de stekker van de stekkerdoos in het stopcontact steek en dan de pc aan wil zetten dan heb ik 90% van de tijd dit probleem (ik druk op de aanknop en dan meteen schakelt de pc uit, en dan gaat ie vanzelf weer aan en weer uit net zo lang tot ik de aanknop inhoud voor 6 seconde of langer, of de voeding uitschakel via de knop die er op zit) ik erger me kapot aan deze ellende en heb nog steeds geen idee waar het aan ligt. ik denk de voeding maar als ik de test functie van dat ding doe dan geeft ie geen foutmelding aan. deze fout is ook niet best voor mijn hardware. een bios update durf ik niet te doen als ik niet zeker weet dat de pc aan blijft. en daarna schakel ik de voeding weer in via de knop, en dan gaat de pc aan zonder dat ik de aanknop in hoef te drukken. vaak faalt het opstarten dan weer. daarna spam ik de knop van de voeding uit en aan en na 6x ofzo stop ik ermee en dan start de pc wel goed op. maar dit is niet de juiste manier. ik heb een engels iets gelezen over dit (uit en aan) probleem en ze hadden het over een post card. kan dat ding niet vinden op azerty shop. nu dacht ik even in eigen taal zoeken en kwam ik hier terecht. ander stopcontact zelfde gedoe, ook zonder stekkerdoos.

  ik hoop dat jij een oplossing weet wat ik zou kunnen doen. alvast bedankt.

  1. Hoi Kevin, ik zou beginnen met de PC uitzetten via “de stekker uit het stopcontact trekken” te stoppen. Dit is uiteraard zeer slecht en kan zorgen voor een allerlei aan problemen. Ik lees je bericht maar ik heb geen idee waar dit aan ligt, sorry. Ik heb geen oplossing, het kan heel veel zijn, moeilijk te beoordelen via het internet. Ik raadt aan de PC te brengen naar een specialist.
   Succes!

   1. ik heb net energiebeheerschema veranderd zoals het in jouw uitleg staat. ik hoop dat het probleem nu verholpen is. pluspunt voor het snelle reageren. 🙂
    en over die stekker uit het stopcontact trekken. Ik heb wel eerst de pc afgesloten via start menu, ik ga natuurlijk geen draaiende pc zijn stroom weg trekken. zo achterlijk ben ik niet 🙂

    sorry het het verkeerd getypt. ik was een woord vergeten, want altijd als ik de pc afsluit “DAARNA” trek ik de stekker uit het stopcontact

    1. Haha OK. Ik vond het al een merkwaardige manier van de computer afsluiten. Ik hoop dat de problemen door het aanpassen van het energiebeheer schema voor je zijn opgelost. Ik biedt graag een oplossing maar het onderzoeken van hardware is via het internet volgens mij nog niet mogelijk 🙂 Succes!

 12. Beste,

  Sinds kort is mijn accu stuk gegaan. Sindsdien vergrendelt mijn laptop zich steeds op de meeste onmogelijke momenten (meestal als ik voor het werk bezig ben). Is hier iets aan te doen of moet ik de accu vervangen? Ik heb alle instellingen al eens aangepast maar niets bracht soelaas. Hopelijk weet u raad. Ik heb de accu al eens uitgelezen zoals hieronder ergens vermeld staat.

  Met vriendelijke groeten,

  Michael

  1. Hallo, ik neem aan dat als de computer vergendeld is dat de computer daarna ook uitvalt? Alleen vergrendeling van Windows is mijn inziens geen probleem met de batterij, wordt u afgemeld in Windows?

   1. Ja, hij valt uit. Als ik hem terug opstart staan mijn laatste programma’s nog open. Hoe bedoel je met de afmelden in Windows?
    Ik heb ook mijn instellingen al eens aangepast maar dit gaf geen soelaas.

    1. Het is voor mij onmogelijk om de batterij op afstand te beoordelen. Ik raad aan om de uitslag van de batterij test voor te leggen bij een bedrijf die u daarmee kan helpen.

 13. Dank u wel voor de antwoorden in het systeem, het zou kunnen zijn dat de processor te warm wordt en dat het een en ander schoongemaakt moet worden. Eerst dacht ik aan allerlei updates wat langs komt…Verder ben ik tevreden met Windows10 en met Office 2019.

 14. Beste stefan,

  je hebt wel door dat je in je artikel ‘malwarebytes’ beschrijft als anti Virus? Terwijl malwarebytes malware en spyware verwijdert en dus niks te maken heeft met het fenomeen ‘virus’ 😉

  1. In sommige gevallen is het mogelijk dat het moederbord teveel stroom afgeeft en er problemen ontstaan. Dit is echter alleen vast te stellen door technische mensen die daadwerkelijk gaan meten. Software matig zijn er testen die u kunt uitvoeren met: https://www.aida64.com/downloads. Alleen door technische personen te gebruiken.

 15. Mijn Game PC start zichzelf opnieuw op altijd als ik bijvoorbeeld Fortnite opstart maar soms ook gewoon als ik geen game speel.

  Ik heb de RAM test gedaan, er is geen verhitting en PC opnieuw ingesteld.Wat zou het kunnen zijn?

  1. Hallo, start de PC opnieuw op in Windows (met uitloggen en alles erbij), of valt de computer compleet uit met herstart? Dit is een wezenlijk verschil. Klik met de rechtermuisknop op de start-knop. Selecteer Logboek uit het menu. Open links in het logboek menu: Systeem. Controleer of daar crashes, of andere foutmeldingen instaan als “Fout”.

   1. Hij geeft gewoon ineens een zwart scherm en gaat snel weer aan. Dan moet ik weer gewoon mijn wachtwoord opnieuw invoeren en hij is weer in het bureaublad…

  1. Ik verwacht een kapotte accu. Een computer is beschermd door zichzelf uit te schakelen bij accu problemen. Mogelijk kunnen we dit ook zien in de batterij status. In de Windows zoekbalk (windows 10) type: cmd.exe klik op het resultaat met de rechtermuisknop en selecteer: uitvoeren als Administrator. In het MS-DOS venster (command prompt) type: powercfg /batteryreport /output “C:\batterij_status.html”

   Controleer nu het: C:\batterij_status.html zelf, of mail het naar mij support [a.t.] pc-tips.info om te controleren of de batterij problemen heeft.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *