Windows 10 toevoegen aan een Computer Domein

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Een domein is een netwerk dat u in staat stelt om in te loggen als gebruiker vanaf elke computer in het netwerk. Het netwerk moet ten minste één computer met Windows Server bevatten en de rest (client computers) met Windows Professional of Windows Enterprise installaties.

Een computer domein is handig als u een klein kantoor hebt zonder vaste computer voor elke medewerker. Zelfs als medewerkers vaste computers hebben, kunt u hun werk bekijken en aan elk van hen verschillende rechten toekennen vanaf uw domein server.

U kunt dus als u beschikt over een domein op elke computer werken door in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Omdat een domein beheerd wordt door een beheerder (een domein administrator) heeft u ook server gegevens nodig om een computer toe te voegen aan een domein. U heeft nodig een domeinnaam, een gebruikersnaam, een wachtwoord en het server ip-adres.

Een domein beheerder kan u deze gegevens verstrekken als u zelf niet beschikt over bovenstaande gegevens. In dit artikel leg ik u uit hoe u een computer toevoegt aan een Windows domein.

Windows 10 computer toevoegen aan een domein

Domein server IP instellen als primaire DNS server

Om te beginnen heeft u het server ip-adres nodig. Dit server ip-adres gaan we instellen in de Windows 10 computer en gebruiken als primaire DNS Server. Door het server IP in te stellen als primaire DNS kunnen we de domein naam herkennen in Windows.

Open het configuratiescherm in Windows 10. Klik op Netwerk en Internet. Klik daarna op Netwerkcentrum. Klik op de Ethernet verbinding.

ethernet instellingen

Klik op Eigenschappen. Selecteer het Internet Protocol versie 4 en klik op Eigenschappen. Selecteer de optie: De volgende DNS server adressen gebruiken en stel de voorkeurs DNS server in met het IP-adres van de Domein server.

domein dns server instellen

Nu u de primaire DNS server heeft ingesteld gaan we de computer toevoegen aan het domein.

Windows 10 Computer toevoegen aan domein

In de Windows zoekbalk type: Systeem. Selecteer Systeem uit het zoekresultaat.

systeem instellingen

In de Instellingen voor computernaam, domein en werkgroep. Klik op de knop Instellingen wijzigen.

domein instellingen windows 10

In het tabblad: Computernaam, klik op de Wijzigen knop. Selecteer de optie Domein. Geef de domein-naam op van de server. Niet het IP-adres, maar de naam. Klik op OK.

windows 10 computer toevoegen aan domein

Als de domein naam gevonden is en de Windows 10 client (deze computer) is verbonden met de domein server dan krijgt u een melding dat de computer is toegevoegd aan het domein.

Hierna wordt de computer herstart en krijgt u een inlog-scherm om aan te loggen met de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord dat de domein beheer voor u heeft aangemaakt (of uzelf al heeft omdat u de beheerder bent). U dient dus aan te loggen op het domein.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!