Cortana inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Cortana is een virtuele persoonlijke productiviteits- assistent die gebruik maakt van de zoekmachine Bing om taken uit te voeren zoals het instellen van herinneringen, het beantwoorden van vragen, het beheren van agenda’s en andere productiviteit taken.

Sommige mensen vinden Cortana erg handig, anderen helemaal niet. Het is mogelijk om in Windows 11 Cortana in- of uit te schakelen. Cortana is voorgeïnstalleerd op uw computer maar staat niet standaard ingeschakeld. Als u het in de toekomst ook niet gaat gebruiken dan kunt u Cortana verwijderen. Als u het wel gaat gebruiken dan wilt u het inschakelen, ook dit leest u in dit artikel.

Gerelateerd: Cortana verwijderen uit Windows 10.

Cortana inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Cortana uitschakelen in Windows 11

Als u geen gebruik maakt van Cortana, maar het ook niet wilt verwijderen, dan kunt u Cortana uitschakelen. U wijzigt dan de permissies binnen Windows 11 voor Cortana naar uit. Het gaat om de Microfoon permissies en het opstart programma van Cortana.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen

Klik links in het menu op Apps en daarna op Apps en onderdelen.

Apps en onderdelen in Windows 11

In de lijst met apps zoek op “Cortana”. Klik rechts naast het Cortana resultaat op de drie verticale puntjes en klik op Geavanceerde opties.

Cortana geavanceerde opties

Wijzig de Cortana App-machtigingen voor de Microfoon naar uit. Wijzig de instelling: Wordt uitgevoerd bij aanmelding ook naar uit. Klik op Opstarttaken configureren om meer apps uit te schakelen.

Als u Cortana niet gebruikt of niet gaat gebruiken dan heeft de Cortana app geen microfoon toegang nodig en hoeft het ook niet met Windows 11 mee opgestart te worden. Door het uitschakelen van deze permissies gebruikt Cortana geen systeemprestaties meer.

Cortana app-permissies wijzigen

Cortana verwijderen in Windows 11

Als u Cortana volledig wilt verwijderen in Windows 11 dan dient u een Windows-onderdeel via PowerShell te verwijderen. Het is niet mogelijk om Cortana via de Windows-instellingen en dan de app onderdelen te verwijderen.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekvenster type: powershell. Klik met de rechtermuisknop op het powershell resultaat en klik op Als Administrator uitvoeren.

PowerShell openen als Administrator

Om Cortana voor alle gebruikers op de computer te verwijderen kopieert en plakt u in het PowerShell venster de volgende regel:

Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage

U ziet eerst een paar blauwe regels voorbij komen en daarna blijft het leeg. Er komt geen resultaat op het scherm. Als u op uw computer zoekt naar Cortana merkt u direct dat Cortana is verwijderd in Windows 11.

Cortana verwijderen in Windows 11

Cortana installeren in Windows 11

Als u Cortana heeft verwijderd en u wilt Cortana opnieuw gaan gebruiken dan kunt u Cortana terug installeren in Windows 11. U dient Cortana opnieuw te downloaden en te installeren. Klik op de link en volg de instructies op de Microsoft website om Cortana te installeren.

Cortana installeren

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!