Opstart apps uitschakelen in Windows 11

Stefan
Opstart apps uitschakelen in Windows 11

Een van de meest frustrerende problemen die u op uw Windows 11 computer kunt tegenkomen, is het automatisch starten van niet-essentiële apps bij het opstarten. En te veel van dergelijke apps kunnen de systeemprestaties negatief beïnvloeden, wat uiteindelijk Windows 11 traag maakt.

Er zijn een aantal apps die u wel wilt opstarten zodra Windows 11 wordt opgestart. Dit zijn apps zoals antivirus, webcam software, enz. Er zijn echter andere apps die in de opstartroutine van Windows sluipen en de systeembronnen en het geheugen verbruiken. Het is aan te raden om de opstartbare apps in Windows 11 te controleren. Indien u hier apps aantreft die niet direct prioriteit hebben tijdens het opstarten, schakel deze apps dan uit.

Opstart apps uitschakelen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen openen

Klik links in het menu op Apps. Klik daarna op Opstarten.

Opstart instellingen in Windows 11

U ziet hier een lijst van de apps die geïnstalleerd zijn op uw computer. Deze apps in de Opstarten lijst worden opgestart zodra Windows 11 ook wordt opgestart. Onder de aan/uit knop ziet u een “invloed” die de app heeft op de prestaties van uw Windows 11 computer.

Op basis van de invloed kunt u al snel een beslissing maken om de app tijdens het opstarten van Windows uit te schakelen. U kunt een app uitschakelen door op de aan/uit knop te klikken. Als de knop “Aan” weergeeft betekend dit dat de app wordt opgestart met Windows en “uit” betekend dat de app niet meer wordt opgestart met Windows.

Opstart apps uitschakelen in Windows 11

In principe kunt u hier elke opstartbare app uitschakelen die u of niet gebruikt, of alleen gebruikt wanneer nodig. Als u Cortana of Microsoft OneDrive niet gebruikt dan zou ik beginnen met het uitschakelen van deze twee opstartbare apps.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

7 reacties
  1. Hoe doe ik dit met apps die ik zelf heb geïnstalleerd? zoals een steam en ea die staan daar niet tussen en kan ik ook niet in de app zelf uitzetten.
    mvg laura

  2. Na update Windows 11 (Build 25193) wordt steeds een aantal opstart apps door windows uitgeschakeld. Als ik ze weer aanzet zijn ze na een volgende start weer verdwenen, het zijn niet steeds dezelfde opstart apps, maar dat wisselt.

    1. Hallo, build 25193 van Windows 11 is een insider build. Dat betekend een test versie, dat is mogelijk een nadeel van een insider build gebruiken. Ik heb zo geen oplossing.
      Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *