Gebruiker verwijderen (of herstellen) in Windows 10

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Als u Windows 10 gebruikt is de kans groot dat u de computer deelt met meerdere gebruikers. Een ieder heeft in een Windows 10 een gebruikers account waar specifieke programma’s en instellingen specifiek voor die gebruiker worden bewaard.

In sommige gevallen kan er een probleem ontstaan met een gebruikers profiel en dient deze opnieuw te worden aangemaakt of dient het gebruikers profiel te worden verwijderd. Het is belangrijk te weten dat Windows 10 onderscheid maakt tussen een gebruikers account en een gebruikers profiel.

Een gebruikers account is het account waarmee bepaalde instellingen zoals uw naam, instellingen en achtergrond in Windows worden bewaard. Een gebruikers profiel is een locatie in Windows waarin deze instellingen worden bewaard. Windows heeft een locatie nodig om bestanden in op te slaan waarin deze instellingen worden bewaard. Dit is een gebruikers profiel. Het gebruikers account en het gebruikers profiel omvatten dus beide een gebruiker in Windows.

Het onderscheid tussen een account en een profiel locatie is belangrijk als u alleen het gebruikers account wilt verwijderen met behoud van bestanden.

Gebruiker verwijderen in Windows

Gebruikers account verwijderen via Windows instellingen

Als u een gebruikers account verwijderd middels de Windows instellingen wordt het account alsmede het profiel verwijderd. Als het gebruikers account een lokaal account betreft dan worden alle persoonlijke instellingen verwijderd.

Een account verbonden aan Microsoft (Live account) verwijderd geen persoonlijke instellingen. Als u het Microsoft account later weer toevoegt aan Windows worden de persoonlijke instellingen weer teruggezet.

Onderstaand vind u een manier om een lokaal account te verwijderen in Windows 10, en een Microsoft account. Ook vind u een manier om een gebruikers account opnieuw in te stellen zonder het account daadwerkelijk te verwijderen uit Windows 10.

Lokaal account verwijderen

Klik met de rechtermuisknop op de Windows start knop en klik op Instellingen uit het start menu.

windows instellingen

In de Windows instellingen klikt u op Accounts.

windows gebruikers instellingen

Klik daarna links in het menu op Gezin en andere gebruikers. Navigeer een stuk naar beneden naar Andere gebruikers, klik op het lokale account wat u wilt verwijderen en kloik op de Verwijderen knop.

gebruikers verwijderen windows 10

Windows zal u vragen of u het gebruikers account definitief wilt verwijderen. Alle gegevens worden gewist van de computer, het bureaublad, downloads, documenten, foto’s, muziek en overige bestanden. Zorg dat u een back-up heeft om later indien nodig deze bestanden te herstellen.

account en gegevens verwijderen windows 10

Windows verwijderd nu het gebruikers account en de map met gebruikers profiel bestanden.

Lees hier hoe u een account weer toevoegt aan Windows 10.

Microsoft account verwijderen

Indien u een Microsoft account wilt verwijderen uit Windows 10 dan dient u eerst een lokaal account aan te maken. Als het lokaal account aangemaakt is dan meldt u zich aan met lokale beheerders account en daarna verwijderd u het Microsoft account. Dit is hoe het werkt.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows start knop. Kies Uitvoeren uit het menu.

start menu windows

In het uitvoeren venster type: netplwiz

netplwiz

In de Gebruikersaccount instellingen klik op Toevoegen om een nieuw lokaal gebruikers account toe te voegen aan Windows 10.

gebruikers toevoegen windows 10

Klik onderaan op de link: Aanmelden zonder Microsoft-account (niet aanbevolen). Daarna op de Volgende knop.

aanmelden zonder microsoft account windows 10

Lees de informatie en klik op de Lokaal account knop om door te gaan.

lokaal account toevoegen windows 10

Maak een nieuwe lokale gebruiker aan in Windows 10. Geef een gebruikersnaam, en een wachtwoord in. Klik daarna op de Volgende knop.

lokaal account aanmaken windows 10

Als het gebruikers account is aangemaakt. Klik het gebruikersaccount aan, en klik op Eigenschappen.

gebruikersaccount wijzigen windows 10

Klik op tabblad Groepslidmaatschap. Wijzig het gebruikers account van Standaardgebruiker naar Administrator. Klik op Toepassen.

gebruikersaccount administrator maken windows 10

Nu meldt u zich af in Windows en meldt u zich opnieuw aan met het zojuist aangemaakte Administrator account (het lokale account, geen Microsoft account).

als u bent aangemeld dan klikt u met de rechtermuisknop de start knop. Kies instellingen uit het menu.

windows instellingen

In de Windows instellen klik op Accounts.

windows gebruikers instellingen

Klik links in het menu op: Gezin en andere gebruikers. Klik op het Microsoft account (u herkend het Microsoft account aan een e-mail adres, of er staat geen tekst “Lokaal account” achter). Klik daarna op verwijderen.

microsoft account verwijderen uit windows 10

Bevestig het verwijderen van het Microsoft Account.

microsoft account definitief verwijderen windows 10

Lees hier hoe u een account weer toevoegt aan Windows 10.

Indien u het gebruikers account wilt verwijderen maar het profiel (gebruikers bestanden) wilt behouden volgt u onderstaande stappen.

Gebruikers account opnieuw instellen

Soms kunnen er problemen ontstaan met een gebruikers account. Het is dan mogelijk om het gebruikers account te herstellen naar standaard instellingen. Het gebruikers account wordt dan verwijderd maar opnieuw aangemaakt de volgende keer als u zich opnieuw aanmeld op de computer.

Het is belangrijk dat u eerst beschikt over een tweede beheerders account op de computer. U dient uitgelogd te zijn van het account die u opnieuw wilt verwijderen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows start knop. Kies uitvoeren uit het start menu.

start menu windows

In het Uitvoeren venster type: systempropertiesadvanced

uitvoeren windows

Klik op de Instellingen knop in het menu Gebruikersprofielen

systempropertiesadvanced

Selecteer het lokale profiel wat u wilt verwijderen en klik op de Verwijderen knop.

gebruikersprofiel verwijderen windows 10

Bevestig het verwijderen van het profiel. Windows laat nu het account intact terwijl de het Windows profiel wordt verwijderd. De volgende keer dat opnieuw aanmeldt wordt het gebruikersprofiel opnieuw opgebouwd.

U ziet dan een venster waarin het profiel opnieuw wordt opgebouwd en het enkele minuten kan duren voordat Windows dit heeft afgerond.

windows profiel opnieuw herstellen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓