Gebruik telefoon als muis en toetsenbord om computer te bedienen

Stefan
Gebruik telefoon als muis en toetsenbord om computer te bedienen

Gemak dient de mens, zeggen ze wel eens. Daarom dit artikel, waarin u leest u hoe een mobiele telefoon kunt gebruiken als muis en toetsenbord om uw computer te bedienen.

Tijdens momenten dat u even geen muis of toetsenbord tot uw beschikking heeft, kunt u een alternatief inzetten om toch uw computer te kunnen bedienen. Een mobiele telefoon hebben we immers bijna altijd bij ons en kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen maar bellen.

Zo kunt u een mobiele telefoon gebruiken om uw computer op afstand te beheren door een app te installeren en deze app te verbinden met uw computer.

De app die ik adviseer, heeft de volgende voordelen:

 • U kunt u telefoon inzetten als externe muis en toetsenbord.
 • Het bevat mediabediening waarmee u media zoals video’s of muziek op afstand kunt starten, stoppen, pauzeren, volgende etc.
 • Er is een live-weergave beschikbaar van het beeldscherm.
 • U kunt er apps mee opstarten en afsluiten.
 • Een digitale assistent zoals Siri kunt u opdrachten geven die worden uitgevoerd op uw computer.

De app gebruikt standaard beveiligingsmaatregelen zoals HTTPS om te communiceren en werkt alleen op uw lokale netwerk. Telkens wanneer een onbekend apparaat verbinding probeert te maken met uw computer, presenteert de app een dialoogvenster waarin u kunt kiezen of u dit wilt toestaan ​​of weigeren.

De volgende technische eisen zijn vereist om met deze app te werken.

 • Mac met macOS 10.10 of nieuwer.
 • PC met Windows 7 SP1 of nieuwer.

Gebruik telefoon als muis en toetsenbord om computer te bedienen

Let op; deze app is enkel en alleen beschikbaar op een iPhone of iPad.

Om te beginnen installeert u de “Remote, Mouse & Keyboard” app uit de AppStore.

remote mouse keyboard app appstore

Op uw Windows-computer gaat u vervolgens via de browser naar:

https://cherpake.com/get/

Download en installeer het ‘helper’ programma op uw computer om verbinding te kunnen maken met uw iPhone, mobiele telefoon of iPad.

Download helper app

Als u het programma heeft geïnstalleerd, zorg dan dat zowel de iPhone of iPad met hetzelfde lokale netwerk verbonden zijn. Wanneer dit het geval is, zal de ‘Remote for Windows’ app uw iPhone of iPad detecteren, klik op “Allow” om verbinding te maken.

allow toegang

Op uw iPhone of iPad doet u hetzelfde. Hier ziet u de naam van uw computer terug in het overzicht van gedetecteerde computers. Klik erop en klik op ‘Gedaan’ als u verbinding wilt maken.

iPhone app verbinding maken met computer

U heeft nu verbinding met uw computer en kunt u iPhone of iPad gebruiken om uw computer te bedienen.

Lees ook
De 5 beste extern bureaublad software voor Windows 11

In het menu, onder de computernaam, ziet enkele pictogrammen.

 • Het eerste pictogram is voor de live-weergave. U ziet dan uw beeldscherm en kunt u deze bedienen.
 • Het tweede pictogram is voor het maken een schermafbeelding van uw beeldscherm.
 • Het derde pictogram is voor het wisselen tussen bureaubladen – vorige.
 • Het vierde pictogram is voor het aanmaken van een nieuw bureaublad.
 • Het vijfde pictogram is het wisselen van bureaubladen – volgende.

Gebruik telefoon als muis en toetsenbord om computer te bedienen

Helemaal onderin ziet u de besturingselementen. Dit zijn de knoppen om de computer op afstand te besturen. Ook hier ziet een aantal knoppen, afhankelijk van welke knop u opent worden er nog subknoppen getoond.

 • De eerste muisknop is voor het indrukken van de linkermuisknop. Wanneer u op het scherm drukt in de app wordt er een actie uitgevoerd. Heeft u deze knop geselecteerd dan wordt er een linkermuisknop klik gesimuleerd. Deze actie wordt direct uitgevoerd op de computer waarmee is verbonden.
 • De tweede muisknop is voor het indrukken van de middelste muisknop. Wanneer u op het scherm drukt in de app wordt er een actie uitgevoerd. Heeft u deze knop geselecteerd dan wordt er een middelste muisklik gesimuleerd. Deze actie wordt direct uitgevoerd op de computer waarmee is verbonden.
 • De derde muisknop is voor het indrukken van de rechtermuisknop. Wanneer u op het scherm drukt in de app wordt er een actie uitgevoerd. Heeft u deze knop geselecteerd dan wordt er een rechtermuisknop klik gesimuleerd. Deze actie wordt direct uitgevoerd op de computer waarmee is verbonden.
 • De vierde knop opent u een virtueel toetsenbord in de app. Hiermee kunt u typen, alle tekst en acties worden direct uitgevoerd op de computer waarmee is verbonden.

Bedieningselementen app

In de tweede rij van knoppen ziet u ook besturingselementen.

 • De eerste knop ‘het afspeel’ pictogram, opent de mediabesturingselementen om media te starten, stoppen, pauzeren, volgende en vorige. Ook kunt u het volume verhogen, verlagen of op stil zetten.
 • De tweede knop opent de bedieningselementen waarmee u de muis en toetsenbord kunt bedienen.
 • De derde knop opent een overzicht van alle geïnstalleerde apps op de computer waarmee is verbonden. Deze geïnstalleerde apps kunt u starten, stoppen, op de voorgrond plaatsen, minimaliseren, schermvullend maken, of geforceerd stoppen. Het biedt ook een makkelijk overzicht om naar apps te zoeken.
 • Als laatste knop, de ‘drie horizontale puntjes’ biedt verschillende acties die u kunt uitvoeren tegen de computer waarmee is verbonden. Zo kunt u uitloggen, de computer herstarten, uitzetten of vergrendelen, de computer in sluimerstand plaatsen, wakker maken uit sluimerstand, een screensaver starten, stoppen of het beeldscherm aan of uitzetten.

sub bedieningselementen app

Remote+ is een zeer handige app als u iPhone of iPad wilt gaan gebruiken als muis en/of toetsenbord.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *