JPG-afbeeldingen verkleinen door de afbeelding te comprimeren

Stefan
JPG-afbeeldingen verkleinen door de afbeelding te comprimeren

Een JPG-bestand kan worden verkleind. Door een JPG-bestand te verkleinen, verminderd u de bestandsgrootte, dit heeft meerdere voordelen.

JPG is het meest gebruikte afbeeldingsbestandstype wat op dit moment wordt gebruikt. Een JPG-afbeelding wordt bijvoorbeeld veel op het internet gebruikt maar ook in de fotografie. Dit komt doordat een JPG-bestand de lossy compressie techniek ondersteunt.

De lossy techniek is is een methode voor gegevenscompressie waarbij enige informatie van het originele bestand verloren gaat om de bestandsgrootte te verminderen. Dit type compressie is vaak effectief voor het aanzienlijk verkleinen van de grootte van afbeeldingen, video’s en audiobestanden, maar het introduceert kwaliteitsverlies dat afhangt van de mate van compressie.

Een JPG-afbeelding is dus al met enige mat gecomprimeerd en daarmee vaak kleiner in bestandsgrootte dan andere type afbeeldingsbestanden. Toch kunt u een JPG-bestand nog meer verkleinen zonder kwaliteitsverlies. In deze gids leest u hoe een JPG-bestand in Windows 11 of 10 kunt verkleinen.

JPG-afbeeldingen verkleinen door de afbeelding te comprimeren

Om de JPG-afbeelding te verkleinen gebruiken we FileOptimizer. FileOptimizer is een geavanceerde bestandsoptimalisator met een lossless (geen kwaliteitsverlies) reductie van bestandsgrootte.

U kunt FileOptimizer gratis gebruiken in Windows 11 en 10. Er zitten enkele voordelen aan FileOptimizer.

Zo kunt u deze app gratis gebruiken, kunt u bulk optimalisaties uitvoeren en ondersteunt het nog veel meer bestandstypen dan alleen maar JPG-bestanden. U kunt er andere afbeeldingstypes mee optimaliseren, maar ook mediabestanden zoals video’s, documenten etc.

Installeer eerst FileOptimizer op uw computer, na installatie opent u de app.

FileOptimizer openen

Nadat u de app voor de eerste keer opent, raad ik aan om te zorgen dat er altijd back-ups worden gemaakt van bestanden voordat ze worden verkleind. Dit kunt u doen via de instellingen. In het menu klik op “Optimize” en vervolgens op “Options”.

Lees ook
PIN verwijderen en inloggen met wachtwoord in Windows 10

FileOptimizer options

Schakel de optie “Do not create backups” uit. Deze optie staat standaard aan en voorkomt dat er back-ups worden gemaakt. Zet deze optie dus uit om wel back-ups te maken van bestanden die worden verkleind.

Backups maken van JPG-bestanden voor ze verkleinen

Ga nu terug naar het beginscherm van FileOptimizer door de opties te sluiten.

Klik in het menu op “File” en vervolgens op “Add files” of “Add folders”. Heeft u alle bestanden die u wilt verkleinen in een aparte map, selecteer dan “add folder”.

JPG-bestanden openen

Selecteer nu het JPG-bestand en voeg het toe in de lijst van te optimaliseren bestanden. Klik met de rechtermuisknop ergens in de lijst en klik op “Optimize all files” om alle bestanden in deze lijst te verkleinen.

JPG-afbeeldingen verkleinen door de afbeelding te comprimeren

U ziet na het comprimeren van de JPG-bestanden meerdere kolommen in het venster. Zo ziet u het bestandstype, de originele grootte van het bestanden en de status. In de kolom status ziet u de uiteindelijke grootte van het JPG-bestand na de compressie.

Uiteindelijke JPG-bestand grootte na compressie

Het JPG-bestand is nu verkleind zonder kwaliteitsverlies. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *