Status van de batterij controleren in Windows 11 of 10

Stefan
Status van de batterij controleren in Windows 11 of 10

Laptops en tablets maken gebruik van oplaadbare lithium-ion batterijen. Net als andere batterijen hebben lithiumbatterijen een beperkte levensduur. U zult merken dat de prestaties na verloop van tijd afnemen, en uiteindelijk zal de batterij na lang gebruik niet meer opladen.

De meeste lithium-ion laptopaccu’s leveren het eerste jaar 100% vermogen. Maar als u vermoedt dat uw batterij minder goed presteert, hetzij door een fabricagefout of door iets wat misgaat met uw systeem. In dat geval kunt u een batterijrapport genereren in Windows 11 of Windows 10 en daarmee de status controleren

Dit handige batterijrapport geeft u veel informatie over uw ingebouwde computer batterij, inclusief specificaties en serviceopties, afhankelijk van het merk, model en de leeftijd van uw computer systeem. Als uw batterij of laptop bijvoorbeeld nog onder de garantie valt en niet goed presteert, dan kunt u misschien een gratis vervanging krijgen.

Alle Windows-versies, inclusief Windows 11 en Windows 10, bevatten een verborgen functie die bekend staat als Batterijrapport. Met deze functie kunt u snel een rapport over uw batterij genereren om levensduur te bekijken, hoe de capaciteit in de loop van de tijd is afgenomen en andere interessante statistieken.

Met de ingebouwde opdracht “powercfg” kunt u een rapport over de batterij genereren via Windows Terminal, Opdrachtprompt of PowerShell. Afgezien daarvan kunt u de opdracht “powercfg” ook gebruiken om een energierapport te genereren, dat u suggesties geeft om het energieverbruik van uw computer te verminderen en de levensduur van de batterij te verlengen.

Status van de batterij controleren in Windows 11 of Windows 10

Om te beginnen opent u het Opdrachtprompt. Klik op de startknop, in het zoekvenster type: Opdrachtprompt en klik met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat. Klik daarna op “Als Administrator uitvoeren”.

Lees ook
Browser extensie updaten in Chrome, Firefox of Edge browser

Opdrachtprompt openen als Administrator

In het Opdrachtprompt venster type:

powercfg /batteryreport

Het rapport wordt daarna opgeslagen op de locatie: C:\WINDOWS\system32\battery-report.html

Batterij rapport maken in Windows met powercfg

Open de Windows verkenner en ga naar de locatie. Open het bestand “battery-report.html” voor meer informatie over de ingebouwde batterij.

Batterij status rapport in Windows 11 of Windows 10

Het batterij rapport wordt gegenereerd op een enkele HTML pagina verdeeld in verschillende secties. In de eerste sectie vindt u de naam van de computer, de naam van het systeemproduct, het BIOS, de buildversie van het besturingssysteem, en de tijd waarop het rapport werd gegenereerd.

Het volgende deel, “Installed batteries”, biedt informatie over de geïnstalleerde batterijen, naam, fabrikant, serienummer, chemische samenstelling, ontwerpcapaciteit, volledig opgeladen capaciteit en aantal cycli.

Als de ontwerpcapaciteit van de accu 100.000 mWh is, terwijl de huidige capaciteit bij volledige lading 90.000 mWh is (dit is een voorbeeld). Dit toont aan hoe uw batterij versleten is. De batterij was oorspronkelijk ontworpen voor een capaciteit van 100.000 mWh, maar nu kan het maximaal 90.000 mWh bevatten.

Dat betekent dat het nu iets minder lading bevat dan toen de batterij net nieuw was. Dit aantal wordt na verloop van tijd steeds kleiner naarmate u uw batterij meer gebruikt en meer laadcycli doorloopt.

Opmerking: Als u een nieuwe laptop hebt gekocht, ziet u mogelijk een hogere volledige laadcapaciteit dan de ontwerpcapaciteit. Dat cijfer zal na verloop van tijd automatisch lager worden naarmate de chemische samenstelling van de batterij verandert.

Recent usage toont in het batterijrapport de energiestatus van het apparaat gedurende de afgelopen drie dagen. Hier kunt u zien wanneer het apparaat is opgestart, wanneer het is onderbroken en hoeveel batterijcapaciteit er in de loop der tijd is verbruikt.

Lees ook
Standaard apps wijzigen in Windows 11

Battery usage

In het gedeelte “Battery usage” ziet u een grafiek van hoe de batterij in de loop van de tijd leeg is geraakt. Ook worden hier alleen gegevens over de laatste drie dagen weergegeven.

Usage history

Hier wordt het gebruik en de duur van uw batterij in de loop van de tijd weergegeven. Hier kunt u zien hoeveel tijd het toestel op de batterij heeft gewerkt en hoeveel tijd het op een stopcontact is aangesloten. De statistieken hier tonen het rapport vanaf de installatiedatum van het toestel wanneer u het voor het eerst hebt ingeschakeld na de eerste aankoop.

Battery capacity history

Dit gedeelte laat u zien hoe de volledige laadcapaciteit van uw batterij in de loop der tijd geleidelijk is afgenomen ten opzichte van de ontwerpcapaciteit. U vindt de statistieken hier vanaf de oorspronkelijke installatiedatum van Windows op de computer.

Battery life estimates

Dit toont een schatting van de gemiddelde batterijlevensduur van uw apparaat voor verschillende perioden, gebaseerd op hoe u het hebt gebruikt. De waargenomen batterijlevensduur bij volledige lading van het toestel wordt vergeleken met de theoretische batterijlevensduur bij de ontwerpcapaciteit.

Lees ook:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. nogmaals merci voor de raad nu zit ik met een probleem dat ik niet geregeld krijg
  ik krijg telkens als ik iets instaleer de fout melding vcruntime140.dll

  1. Hallo, de foutmelding over vcruntime140.dll komt meestal voor wanneer de Microsoft Visual C++ Redistributable voor Visual Studio 2015 niet correct is geïnstalleerd, beschadigd is, of ontbreekt.
   Download en installeer dit: https://www.microsoft.com/en-US/download/details.aspx?id=48145
   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *