Meerdere apps starten met één enkele snelkoppeling in Windows

Stefan
Meerdere apps starten met één enkele snelkoppeling in Windows

Is er een manier om meerdere bestanden tegelijk te openen in Windows? Ja, dat is mogelijk. U kunt meerdere apps tegelijk openen via één enkele snelkoppeling.

Hiervoor dient u de snelkoppeling wel eerst aan te maken. Hoe u een snelkoppeling maakt om meerdere bestanden of apps tegelijk te openen, leest u in deze PC tip.

Het tegelijk openen van meerdere apps heeft zo’n zijn voordelen. Ik kan me voorstellen dat u dagelijks meerdere apps gebruikt, en dat u deze allemaal tegelijk wilt kunnen openen.

Het kan ook een voordeel zijn in een server- of ontwikkel set-up. In dergelijke set-ups worden vaak meerdere apps gebruikt om te testen of te ontwikkelen. Deze apps afzonderlijk starten vereist het openen van de locatie, het starten van een command-line app en vervolgens het uitvoeren van de app via command-line. Door deze apps te kunnen starten via een enkele snelkoppeling kunt u tijd besparen.

Er zijn dus nogal wat redenen om apps via een enkele snelkoppeling te starten. In dit voorbeeld biedt ik een manier om meerdere apps via een snelkoppeling te starten, welke apps dit zijn is voor ieder verschillend en vergt dus ook een aanpassing in onderstaande stappen.

Meerdere apps starten met een enkele snelkoppeling

Om te beginnen dient u de locatie op te zoeken van het uitvoerbaar bestand(en) die u wilt openen via de snelkoppeling. Deze gaan we verwerken in een batch-script. Daarna gaan we de daadwerkelijk snelkoppeling aanmaken die al deze uitvoerbare bestanden tegelijk opent.

Open de Windows verkenner en ga naar de locatie waar het uitvoerbaar bestand zich bevindt. Kopieer vervolgens het pad.

Lees ook
Meerdere bestanden hernoemen in Windows met PowerToys

Nogmaals: Dit is een voorbeeld.

Kopieer pad uitvoerbaar bestand

Open nu kladblok.

Kladblok openen

In kladblok kopieert en plakt u onderstaande batch-code. Vervang het pad en het bestand.exe door de locatie waar het uitvoerbaar bestand zich bevind en de bestandsnaam van het uitvoerbaar bestand. Dit doet voor elke bestand wat u wilt openen via de snelkoppeling.

@echo off
cd "C:\Program Files\Pad0"
Start bestand0.exe
cd "C:\Program Files\Pad1"
Start bestand1.exe
cd "C:\Program Files\Pad2"
Start bestand2.exe
cd "C:\Program Files\Pad3"
Start bestand3.exe
exit

Klik daarna op Bestand en daarna op “Opslaan als”. Wijzig de “Opslaan als” optie naar “Alle bestanden” en geef de bestandsnaam een naam, eindigend op “.bat”.

Bijvoorbeeld: meerdere-bestanden-uitvoeren.bat

Selecteer een locatie waar u het batch-bestand kunt laten staan. Een locatie, bijvoorbeeld de C:\ schijf. Ik gebruik als voorbeeld het bureaublad. Klik op Opslaan.

snelkoppeling die meerdere bestanden opent

Om te testen of uw batch-bestand werkt, dubbelklikt u op het batch-bestand. De apps zouden allemaal moeten openen.

Klik daarna met de rechtermuisknop op het aangemaakte batch-bestand. In het menu klik op “Als pad kopiëren”.

Als pad kopieren

Klik hierna met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad of op een andere locatie en maakt een nieuwe snelkoppeling aan.

Nieuwe snelkoppeling

In het veld “Geef de locatie van het item op” typt u eerst “explorer.exe” (zonder aanhalingstekens) daarna een spatie en daarna plakt u het eerder gekopieerde “pad kopiëren veld”. In de afbeelding ziet u een voorbeeld resultaat. Klik op volgende.

Geef locatie van het item op

Geef deze snelkoppeling een naam. Klik hierna op voltooien.

Geef deze snelkoppeling een naam

U heeft nu een snelkoppeling aangemaakt die meerdere apps tegelijk opent. Echter, het pictogram is het “Windows verkenner” pictogram. Dit is niet echt duidelijk.

Als u het pictogram wilt wijzigen, dan klikt u met de rechtermuisknop op de snelkoppeling. In het menu klik op “Eigenschappen”. In tabblad “Snelkoppeling” klik op “Ander pictogram”. Selecteer nu het gewenste pictogram. In de afbeelding hieronder ziet u een duidelijk pictogram welke u kunt gebruiken. Klik op OK als u klaar bent.

Lees ook
Apparaten identificeren die uw computer uit de slaapstand halen

Ander pictogram selecteren

Nu de snelkoppeling een duidelijk pictogram heeft, kunt u deze snelkoppeling gebruiken om meerdere bestanden of apps te openen. Als u deze snelkoppeling vaker gaat gebruiken is het handig om deze vast te maken aan de taakbalk.

Als u dit wilt dan klikt u met de rechtermuisknop op de snelkoppeling, klik op “meer opties weergeven” in Windows 11 en vervolgens op “Aan taakbalk vastmaken. In Windows 10 klikt u direct op “aan taakbalk vastmaken”.

Aan taakbalk vastmaken

U ziet nu de snelkoppeling in de taakbalk met duidelijk pictogram. Klik erop en de apps worden geopend.

Snelkoppeling die meerdere bestanden opent in de taakbalk

Als u het eerder aangemaakte batch-bestand verplaatst, werkt de snelkoppeling niet meer. Houdt hier rekening mee.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: uitschakelen knop toevoegen aan de taakbalk.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *