Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Microsoft Edge loopt steeds vast? Probeer deze 6 tips!

Microsoft is een web-browser van Microsoft die door meer dan 158 miljoen mensen wereldwijd wordt gebruikt. Dit is 3,4% procent van alle internet gebruikers en ongeveer 8,1% van alle computer gebruikers in 2021.

Omdat Microsoft Edge dus een aanzienlijk aandeel heeft in de browser markt, ontstaan er ook diverse problemen. Een van deze generieke problemen is het constant vastlopen van de Microsoft Edge browser.

Er zijn verschillende redenen waarom Microsoft Edge steeds vastloopt bij sommige gebruikers. Dit kan de oorzaak hebben dat er teveel open vensters actief zijn, of er een zwaar proces op de achtergrond is gestart waardoor de computer bronnen overbelast raken. Een voorbeeld van deze bronnen is bijvoorbeeld een browser extensie of een add-on.

In dit artikel doorloop ik meerdere oplossingen met u om het constant vastlopen van Microsoft Edge te identificeren en op te lossen.

Microsoft Edge loopt steeds vast

Alle Microsoft Edge processen afsluiten

Soms loopt Microsoft Edge vast. Het eerste wat we dan vaak doen is het opnieuw openen van de browser. Als er al een msedge.exe proces actief is dan wordt de browser niet meer opgestart. Het dan aan te raden om eerst alle msedge.exe processen te sluiten en daarna de browser opnieuw op te starten.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Windows Terminal (beheerder) in het menu. In het Windows Terminal venster type het volgende commando:

taskkill /F /IM msedge.exe

Alle Microsoft Edge processen worden nu afgesloten.

taskkill msedge

Herstart de browser en kijk of het probleem is opgelost.

Hardwareversnelling uitschakelen

Hardwareversnelling in Microsoft Edge is er om de prestaties van de browser te verbeteren door alle grafische en tekst rendering te verplaatsen van de CPU naar de Graphics Processing Unit (GPU) of de (“videokaart”) wanneer deze beschikbaar is. Hierdoor worden bronnen op uw computer vrijgemaakt, zodat andere toepassingen sneller kunnen worden uitgevoerd.

Het uitschakelen van hardwareversnelling kan de oplossing zijn voor het vastlopen van Microsoft Edge.

Open de Edge browser. Klik rechtsbovenin op het menu-icoon en klik op Instellingen in het menu. Klik daarna links op Systeem & prestaties en schakel “Hardwareversnelling gebruiken indien beschikbaar” uit.

Herstart vervolgens de browser.

Hardwareversnelling in Microsoft Edge uitschakelen

Aanvullend kunt u Opstartboost in Microsoft Edge uitschakelen.

Mocht het nog niet hebben geholpen, lees dan de volgende oplossing.

Extensie(s) uitschakelen

Extensies zijn toevoegingen voor de Edge browser. Extensies helpen om nieuwe functionaliteit toe te voegen aan de browser, of bestaande functionaliteit te verbeteren.

De meeste extensies worden door derden ontwikkeld en kunnen daardoor problemen opleveren na installatie. Het is dus aan te raden als u onlangs een extensie heeft geïnstalleerd om de extensie uit te schakelen.

Open de Edge browser. In de adresbalk type: edge://extensions/ en druk op enter.

Schakel alle extensies uit die u niet nodig heeft. Om te voorkomen dat Edge niet meer vastloopt, raadt ik aan om alle extensies uit te schakelen.

Extensie uitschakelen in Microsoft Edge

Controleer of hierna het probleem is opgelost.

Browsegegevens wissen

Browsegegevens zijn tijdelijke bestanden die worden opgeslagen op uw computer. Deze bestanden helpen bij het sneller laden van een website. Bij het opnieuw bezoeken van een website worden afbeeldingen en andere cachebestanden niet opnieuw gedownload, maar worden ze geladen vanaf de computer, dit is aanzienlijk sneller.

Het verwijderen van browsegegevens forceert de browser dus om nieuwe bestanden te downloaden. Het vastlopen van Microsoft Edge kan hiermee worden opgelost.

Open de Edge browser. In de adresbalk type en bevestig met enter:

edge://settings/clearBrowserData

Wijzig het tijdsbereik in “Gehele tijd” en selecteer alle opties, klik vervolgens op “Nu wissen”.

Browsegegevens wissen in Microsoft Edge

Herstart daarna de browser en controleer of Microsoft Edge nu niet meer vastloopt.

Microsoft Edge opnieuw instellen

Als niets meer helpt, kunt u Microsoft Edge opnieuw instellen. Alle persoonlijke voorkeuren en browsergegevens worden gewist. Microsoft Edge wordt volledig opnieuw ingesteld, niet opnieuw geïnstalleerd.

Hier leest u hoe u Microsoft Edge kunt herstellen naar standaardwaarden.

Microsoft Edge opnieuw installeren

Het opnieuw instellen van Microsoft Edge helpt om instellingen te herstellen. Soms zijn er systeembestanden beschadigd en zorgen deze corrupte bestanden voor het steeds vastlopen van Microsoft Edge. Het is dan aan te raden om Microsoft Edge eerste te verwijderen en daarna opnieuw te installeren.

Ik raad u aan de volgende stappen te volgen. Eerst begint u met het verwijderen van Microsoft Edge en daarna download en installeert u Microsoft Edge opnieuw.

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om de vastlopers van Microsoft Edge op te lossen. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!