Systeembestanden repareren in Windows 11 of 10

Stefan
Systeembestanden repareren in Windows 11 of 10

Alle systeembestanden in Windows zijn bedoeld om het besturingssysteem te laten werken zoals bedoeld. Als er beschadigde systeembestanden aanwezig zijn in Windows 11 of 10, dan kunnen er onverwachte dingen gebeuren. Denk hierbij aan foutmeldingen, vastlopers of apps die goed of helemaal niet meer werken.

Windows 11 of Windows 10 biedt verschillende methoden om systeembestanden te repareren, waaronder de ingebouwde hulpprogramma’s zoals SFC (System File Checker) en DISM (Deployment Image Servicing and Management).

Het is aan te raden om deze hulpprogramma’s in te zetten als u vermoedt dat er problemen zijn met uw systeembestanden, om zo te voorkomen dat het probleem erger wordt en mogelijk tot dataverlies of andere computer schade leidt.

Ik zal eerst kort toelichten wat SFC en DISM in dit geval doen.

Wat is SFC?

SFC staat voor (“System File Checker”). Het is een ingebouwd hulpprogramma in Windows 11 en 10 dat wordt gebruikt om systeembestanden te controleren en repareren als deze beschadigd of ontbrekend zijn.

System File Checker doorzoekt alle beschermde systeembestanden in Windows en controleert of ze nog steeds overeenkomen met de versie die door Windows waren geïnstalleerd. Als er problemen worden gevonden, zoals een beschadigd of ontbrekend bestand, zal SFC proberen het bestand te herstellen of te vervangen door een juiste versie.

Wat is DISM?

DISM staat voor (“Deployment Image Servicing and Management”). DISM kan worden gebruikt om beschadigde systeembestanden te herstellen wanneer de SFC het probleem niet heeft opgelost.

DISM gebruikt een combinatie van Windows Update en de oorspronkelijke Windows installatiemedia om beschadigde systeembestanden te repareren. Het hulpprogramma kan de beschadigde bestanden detecteren en downloaden via Windows Update, of het kan de ontbrekende of beschadigde bestanden herstellen via installatiemedia.

Systeembestanden repareren in Windows 11 of 10

Het is dus aan te raden om te beginnen met SFC. Houdt er rekening mee dat een administrator account nodig om beide acties uit te voeren.

Alle onderstaande commando’s kan iedereen uitvoeren. Er is zo goed als geen technische kennis nodig. Alle commando’s scannen en herstellen systeembestanden zonder uw interactie.

SFC uitvoeren

Om te beginnen opent u een Opdrachtprompt via zoeken in de taakbalk. Klik op zoeken en zoek naar: cmd.exe. Klik met de rechtermuisknop op het “Opdrachtprompt” resultaat en klik op “Als administrator uitvoeren”.

Opdrachtprompt uitvoeren als administrator

In het Opdrachtprompt venster type:

sfc /scannow

Wanneer “sfc /scannow” wordt uitgevoerd, zal SFC alle beschermde systeembestanden van Windows 11 of 10 scannen en controleren op beschadigingen. Als er problemen worden gevonden, zoals een beschadigd of ontbrekend bestand, zal SFC proberen het bestand te herstellen of te vervangen door een juiste versie. Dit duurt niet heel lang, onderbreek dit SFC proces niet.

sfc scannow

DISM uitvoeren

Om te beginnen opent u een Opdrachtprompt via zoeken in de taakbalk. Klik op zoeken en zoek naar: cmd.exe. Klik met de rechtermuisknop op het “Opdrachtprompt” resultaat en klik op “Als administrator uitvoeren”.

Als u al SFC had uitgevoerd kunt u direct doorgaan naar het commando, een nieuwe Opdrachtprompt venster openen is niet nodig.

Opdrachtprompt uitvoeren als administrator

In het Opdrachtprompt venster type:

DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Het ScanHealth commando wordt gebruikt om de integriteit van het besturingssysteem te controleren door te zoeken naar beschadigde of ontbrekende systeembestanden. Het hulpprogramma DISM scant vervolgens het systeem en rapporteert over eventuele problemen die het aantreft in het systeemimage.

Als er problemen worden geïdentificeerd, moet u het volgende commando uitvoeren om deze problemen op te lossen.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

DISM scanhealth en restorehealth

Herstart uw computer als SFC en DISM beide zijn uitgevoerd. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Als u nog steeds problemen ervaart, kunt u overwegen om een Windows herstelpunt terug te zetten.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. Allereerst bedankt voor de voorafgaande suggesties die u gaf voor repartie van de systeembestanden.
  Ze lossen mijn probleem echter niet op.
  Mijn Pc loopt sinds enkele weken direct na het opstarten vast.
  Het windows 11 bureaublad verschijnt met daarop de GPU tweak III software.
  Daarna bevriest het beeld en is er geen beweging meer te forceren. Het einige dat nog helpt is de hardware matige reset door de Powerbutton voor 5 sec ingedrukt te houden.
  Dit moet ik gemideld 3 -4 keer herhalen tot het een keer goed gaat en ik de PC gewoon kan gebruiken.
  Ik merk wel op dat het programma voor video-bewerking Pinnacle studio 25 niet meer lekker loopt.
  Bij montage is er niet genoeg capaciteit voor de beeldverwerking. Ook dit fenomeen is plotseling ontstaan.
  Wellicht heeft u een aantal suggesties hoe te controleren waar het probleem kan zitten.
  Ik ben benieuwd naar uw reactie.
  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet
  Henk J

  1. Hallo, ik raad aan om de computer in veilige modus te starten: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-11-opstarten-in-veilige-modus/
   Elke recent geïnstalleerde software kunt u dan verwijderen. Zorg ervoor dat al uw drivers, vooral die van uw videokaart, up-to-date zijn. Oude of corrupte drivers kunnen stabiliteitsproblemen veroorzaken.

   Controleer op oververhitting. Oververhitting kan leiden tot systeemcrashes. Controleer de temperaturen van uw CPU en GPU met software zoals HWMonitor: https://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html. Zorg er ook voor dat de koelers en ventilatoren goed werken en dat er geen stofophoping is (haal eerst de stekker eruit voordat u de kast eventueel openmaakt).

   Eventueel kunt u een herstelpunt terugzetten als die worden gemaakt. U kunt hiermee een tijdsperiode kiezen waarin alles nog wel werkte: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-herstelpunt-maken-en-terugzetten-uitgebreide-instructie/

   Controleer het intern geheugen: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/geheugentest-uitvoeren-in-windows-11-of-windows-10/

   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *