Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Systeembestanden repareren in Windows 11 of 10

Alle systeembestanden in Windows zijn bedoeld om het besturingssysteem te laten werken zoals bedoeld. Als er beschadigde systeembestanden aanwezig zijn in Windows 11 of 10, dan kunnen er onverwachte dingen gebeuren. Denk hierbij aan foutmeldingen, vastlopers of apps die goed of helemaal niet meer werken.

Windows 11 of Windows 10 biedt verschillende methoden om systeembestanden te repareren, waaronder de ingebouwde hulpprogramma’s zoals SFC (System File Checker) en DISM (Deployment Image Servicing and Management).

Het is aan te raden om deze hulpprogramma’s in te zetten als u vermoedt dat er problemen zijn met uw systeembestanden, om zo te voorkomen dat het probleem erger wordt en mogelijk tot dataverlies of andere computer schade leidt.

Ik zal eerst kort toelichten wat SFC en DISM in dit geval doen.

Wat is SFC?

SFC staat voor (“System File Checker”). Het is een ingebouwd hulpprogramma in Windows 11 en 10 dat wordt gebruikt om systeembestanden te controleren en repareren als deze beschadigd of ontbrekend zijn.

System File Checker doorzoekt alle beschermde systeembestanden in Windows en controleert of ze nog steeds overeenkomen met de versie die door Windows waren geïnstalleerd. Als er problemen worden gevonden, zoals een beschadigd of ontbrekend bestand, zal SFC proberen het bestand te herstellen of te vervangen door een juiste versie.

Wat is DISM?

DISM staat voor (“Deployment Image Servicing and Management”). DISM kan worden gebruikt om beschadigde systeembestanden te herstellen wanneer de SFC het probleem niet heeft opgelost.

DISM gebruikt een combinatie van Windows Update en de oorspronkelijke Windows installatiemedia om beschadigde systeembestanden te repareren. Het hulpprogramma kan de beschadigde bestanden detecteren en downloaden via Windows Update, of het kan de ontbrekende of beschadigde bestanden herstellen via installatiemedia.

Systeembestanden repareren in Windows 11 of 10

Het is dus aan te raden om te beginnen met SFC. Houdt er rekening mee dat een administrator account nodig om beide acties uit te voeren.

Alle onderstaande commando’s kan iedereen uitvoeren. Er is zo goed als geen technische kennis nodig. Alle commando’s scannen en herstellen systeembestanden zonder uw interactie.

SFC uitvoeren

Om te beginnen opent u een Opdrachtprompt via zoeken in de taakbalk. Klik op zoeken en zoek naar: cmd.exe. Klik met de rechtermuisknop op het “Opdrachtprompt” resultaat en klik op “Als administrator uitvoeren”.

Opdrachtprompt uitvoeren als administrator

In het Opdrachtprompt venster type:

sfc /scannow

Wanneer “sfc /scannow” wordt uitgevoerd, zal SFC alle beschermde systeembestanden van Windows 11 of 10 scannen en controleren op beschadigingen. Als er problemen worden gevonden, zoals een beschadigd of ontbrekend bestand, zal SFC proberen het bestand te herstellen of te vervangen door een juiste versie. Dit duurt niet heel lang, onderbreek dit SFC proces niet.

sfc scannow

DISM uitvoeren

Om te beginnen opent u een Opdrachtprompt via zoeken in de taakbalk. Klik op zoeken en zoek naar: cmd.exe. Klik met de rechtermuisknop op het “Opdrachtprompt” resultaat en klik op “Als administrator uitvoeren”.

Als u al SFC had uitgevoerd kunt u direct doorgaan naar het commando, een nieuwe Opdrachtprompt venster openen is niet nodig.

Opdrachtprompt uitvoeren als administrator

In het Opdrachtprompt venster type:

DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Het ScanHealth commando wordt gebruikt om de integriteit van het besturingssysteem te controleren door te zoeken naar beschadigde of ontbrekende systeembestanden. Het hulpprogramma DISM scant vervolgens het systeem en rapporteert over eventuele problemen die het aantreft in het systeemimage.

Als er problemen worden geïdentificeerd, moet u het volgende commando uitvoeren om deze problemen op te lossen.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

DISM scanhealth en restorehealth

Herstart uw computer als SFC en DISM beide zijn uitgevoerd. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Als u nog steeds problemen ervaart, kunt u overwegen om een Windows herstelpunt terug te zetten.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!