Hoe maak ik een Opstart USB voor Windows 10?

Stefan
Hoe maak je een opstartbare USB-stick met Windows 10?

U kunt een opstart USB maken via Windows 10 om problemen op te lossen, Windows 10 te herstellen of Windows 10 opnieuw te installeren.

Om een opstartbare USB te maken heeft u een werkende PC nodig met, bij voorkeur, het Windows besturingssysteem erop. Deze PC heeft u nodig om de opstartbare USB aan te maken.

Het maken van een opstartbare USB is niet ingewikkeld. Microsoft heeft er een gratis hulpmiddel voor genaamd de “media creation tool” waarmee u opstartmedia kunt aanmaken. Er zijn ook alternatieven zoals bijvoorbeeld Rufus.

Ook Rufus is gratis te gebruiken om installatiemedia of een bootable USB aan te maken. Echter, dan heeft u ook een Windows 10 ISO bestand nodig.

In deze gids leest u hoe u een opstart USB aanmaakt via Windows 10 met de media creation tool en het gratis hulpmiddel “Rufus”.

Opstart USB voor Windows 10 maken

Opstartbare USB aanmaken in Windows 10 met installatiemedia

Het is het makkelijkst om een opstartbare USB aan te maken met het hulpprogramma van Microsoft. Dit heet ook wel de “media creation tool”.

Open de browser. Ga naar: Download Windows 10 (microsoft.com). Klik vervolgens op de link “hulpprogramma nu downloaden”.

Hulpprogramma downloaden

Open nu de media creation tool. U vindt dit bestand in uw “Downloads” map.

MediaCreationtool openen

Na het openen plaatst u de USB-stick met minimaal 8GB schijfruimte waarmee u de opstartbare USB wilt aanmaken in de computer. Zorg dat de USB-stick door Windows wordt herkend.

Ga vervolgens akkoord met de voorwaarden en licentie. Klik op “akkoord” om door te gaan.

licentie akkoord

Bij de vraag “Wat wilt u doen”, selecteert u de optie “Installatiemedia (USB-Stick, dvd of ISO-bestand) voor een andere PC maken”. Klik op “volgende” om door te gaan.

Installatiemedia aanmaken

Het is belangrijk dat u het volgende goed controleert. U gaat nu de taal, versie en architectuur selecteren voor het aanmaken voor de opstartbare USB-stick. De opties die u hier selecteert moeten overeenkomen met de specificaties van de PC waarop u de USB-stick gaat gebruiken.

U kiest als eerste de taal waarin u Windows 10 wilt gebruiken. Hierna de versie van Windows 10 en de architectuur. In de meeste gevallen zal 64-bit de gewenste architectuur zijn. Als het een hele oude PC betreft wil het nog wel eens 32-bit zijn, maar dit is tegenwoordig uitzonderlijk.

Klik op volgende als u alles correct heeft ingesteld.

Taal architectuur en versie selecteren

Omdat we hier een opstartbare USB-stick gaan aanmaken met Windows 10, kiest u voor de optie “USB-flashstation”.

USB-flashstation media

Plaats de USB in de computer als u dit nog niet heeft gedaan. Klik op “Stationslijst vernieuwen”. Controleer of de USB-stick wordt gedetecteerd en klik op “volgende” om door te gaan.

Selecteer een USB flashstation

Windows 10 wordt nu gedownload naar uw computer.

Windows 10 downloaden

De installatiebestanden zullen vervolgens naar de USB-stick worden gekopieerd. Er wordt media voor Windows 10 aangemaakt.

Media voor Windows 10 maken

U kunt de PC gewoon blijven gebruiken tijdens het maken van de opstartbare USB-stick met Windows 10.

Opstart USB maken in Windows 10 met Rufus

Rufus is een handig hulpmiddel waarmee u installatiemedia voor onder andere Windows 10 kunt aanmaken op een USB-Stick. Rufus is gratis te gebruiken en beschikbaar in de Nederlandse taal.

Download Rufus

Het verschil met het hulpprogramma van Microsoft is dat Rufus een ISO-bestand nodig heeft met Windows 10 om de installatiemedia aan te maken. Het mooie is dat dit ook direct vanuit Rufus zelf kan worden gedownload.

Start Rufus. Klik op de “Download” knop. Selecteer vervolgens “Windows 10” uit de lijst van beschikbare besturingssystemen. Klik op “doorgaan”.

Windows 10 ISO downloaden met Rufus

Standaard wordt de laatste release geselecteerd. Dit is de laatste Windows 10 versie. Indien u een andere versie wilt installeren zou ik dit laten staan. Klik op “doorgaan”.

Windows 10 versie selecteren om te downloaden met Rufus

Hierna krijgt u de vraag welke Windows 10 editie u wilt downloaden. In de meeste gevallen zal het een Windows 10 home, professional of educatie licentie betreffen. Klik op “doorgaan”.

Windows 10 editie downloaden met Rufus

Er wordt u gevraagd welke Windows 10 taal u wilt downloaden. De Nederlandse taal is standaard geselecteerd. Klik op “doorgaan”.

Windows 10 taal downloaden met Rufus

Als laatste kunt u de gewenste architectuur selecteren. In de meeste gevallen betreft dit x64 (64-bit) indien anders selecteert u de gewenste architectuur. Klik op “downloaden”.

Windows 10 architectuur downloaden met Rufus

Het Windows 10 installatiebestand zal nu door Rufus worden gedownload naar uw computer. U vindt dit ISO-bestand in uw “Downloads” map.

Wacht tot de Windows 10 download via Rufus is voltooid.

Windows 10 wordt nu gedownload via Rufus

Plaats ondertussen de USB-stick met minimaal 8 GB capaciteit in uw computer. Zorg dat de USB-stick door Windows wordt gedetecteerd.

Als de Windows 10 download via Rufus is voltooid, dan kunt u beginnen met het aanmaken van de opstartbare Windows 10 USB-stick door op “Starten” te klikken.

Opstartbare Windows 10 USB-stick maken met rufus

U kunt deze USB-stick nu gebruiken om op te starten en Windows 10 te installeren of te herstellen. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Hoe start ik mijn PC op vanaf USB?

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
  1. ik heb volgens je instructies een opstart USB stick gemaakt maar op de
    defecte computer werkt het niet – ondanks dat ik opstarten vanaf removable device heb ingesteld

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *