Windows 10 media creation tool gebruiken (Complete gids)

Stefan
Windows 10 media creation tool gebruiken (Complete gids)

Windows 10 media creation tool, ook wel bekend als “installatie-assistent” is een hulpmiddel van Microsoft om Windows 10 bij te werken naar de laatste versie, opnieuw te installeren of installatie-media aan te maken.

In enkele gevallen zijn er in Windows 10 problemen met het installeren van updates. Deze updates worden dan niet correct gedownload via Windows-update. In dat geval kunt u de media creation tool gebruiken om de update(s) alsnog te installeren.

Naast het updaten van Windows 10 kan er via de media creation tool ook installatiemedia worden aangemaakt op een USB, DVD of via een ISO-bestand om Windows 10 met deze installatiemedia opnieuw te installeren. Deze installatiemedia kunt u ook gebruiken om problemen met uw PC te herstellen.

Er zijn dus verschillende acties die u kunt uitvoeren met de media creation tool. In dit artikel leest u alles over de media creation tool voor Windows 10.

Windows 10 media creation tool gebruiken

Media creation tool voor Windows 10 downloaden

Als eerste dient u de media creation tool te downloaden. Dit hulpmiddel is gratis direct te downloaden vanaf de Microsoft website: https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209

Media creation tool downloaden

Na het downloaden kunt u de media creation tool app direct starten. Er is geen installatie vereist. Er worden hierna een paar dingen voorbereid. Dit duurt niet lang.

We bereiden een paar dingen voor

Accepteer daarna de kennisgeving en licentievoorwaarden door op de “Akkoord” knop te klikken.

Media creation tool kennisgeving

U ziet hierna twee opties waar u uit kunt kiezen. Dit zijn de “Deze PC nu bijwerken” en de “Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken” opties. Ik zal ze beiden toelichten, ik begin met “Deze PC nu bijwerken”.

Deze PC nu bijwerken

Deze optie in de media creation tool gebruikt u om de updates in Windows 10 te installeren. U gaat via de media creation tool de laatste updates downloaden en installeren. Ook kunt u kiezen om Windows 10 opnieuw te installeren met, of zonder behoud van bestanden of apps.

Klik op volgende.

Deze PC nu bijwerken

Er worden opnieuw een aantal dingen voorbereid. Dit duurt niet lang. Windows 10 wordt hierna gedownload, ondertussen kunt u de PC gewoon blijven gebruiken.

Windows 10 downloaden via media creation tool

De bestanden die zijn gedownload door de media creation tool worden nu geverifieerd.

Uw download verifieren

Er wordt nu media voor Windows 10 gemaakt. Dit duurt niet lang.

Media voor Windows 10 maken

Er worden nu updates gezocht en gedownload naar uw computer.

Updates downloaden en zoeken via media creation tool

De Windows 10 updates worden geïnstalleerd, maar werken pas nadat Windows 10 setup opnieuw is gestart. Hier wordt de installatie van de updates voltooid.

Windows 10 setup opnieuw opstarten

Er wordt nu nog een aantal keren naar updates gezocht en de app wordt mogelijk nogmaals herstart. Ga verder totdat u bij onderstaand scherm bent.

Kies wat u wilt behouden. U kunt kiezen of u persoonlijke bestanden en apps wilt behouden. Windows 10 wordt dan geïnstalleerd met de laatste updates met behoud van alle inhoud, instellingen en apps.

Of, u kunt alleen persoonlijke bestanden behouden. Alle persoonlijke instellingen en geïnstalleerde apps worden verwijderd. Documenten, afbeeldingen etc. worden dus behouden op deze PC.

Als u niets wilt behouden, dus alles verwijderen in Windows 10, dan selecteert u deze optie. Dit noemen ze ook wel een schone installatie. Windows 10 wordt volledig opnieuw geïnstalleerd zonder apps, bestanden en instellingen maar met de nieuwste updates.

Maak uw keuze en klik op volgende.

Kies wat u wilt behouden

Windows 10 wordt hierna geïnstalleerd met de laatste updates. Afhankelijk van uw keuze bij “Kies wat u wilt behouden” blijven apps, instellingen e.d. wel of niet behouden op de PC.

Het opnieuw installeren van Windows 10 met de nieuwste updates kan even duren. Het zal gemiddeld 30-60 minuten duren, afhankelijk van de prestaties van de PC.

Windows 10 installeren

Na de installatie wordt de PC verschillende keren opnieuw opgestart om de updates te voltooien. Schakel de PC niet uit.

Updates worden uitgevoerd

Ook na het opnieuw aanmelden kunnen er nieuwe updates beschikbaar zijn. Deze updates worden ook geïnstalleerd. Dit kan enkele minuten duren.

Als alles is afgerond dan is Windows 10 weer beschikbaar. Controleer nog eenmaal opnieuw op updates om programma- en Windows defender beveiligingsupdates te downloaden.

Windows 10 na herstel de pc

Installatiemedia (USB-stick, DVD of ISO-bestand) voor een andere PC maken

Als u Windows 10 opnieuw wilt installeren, bijvoorbeeld op een andere PC. Of u wilt deze installatiemedia gebruiken om een PC te herstellen, dan kunt u ook de media creation tool gebruiken.

Zorg dat u de media creation tool heeft gedownload met de informatie uit dit artikel. Open de media creation tool, en accepteer de licentie voorwaarden. U ziet hierna onderstaand scherm.

Selecteer de optie: Installatiemedia (USB-stick, DVD of ISO-bestand) voor een andere PC maken en klik op volgende.

Installatiemedia (USB-stick, DVD of ISO-bestand) voor een andere PC maken

U kunt nu de taal, architectuur en versie selecteren voor de PC waarvoor u de installatiemedia gaat aanmaken. Als het voor de PC is waar u nu op werkt dan selecteert u de optie “Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc”.

Als het installatiemedia betreft voor een andere PC, dan dient u de gewenste taal te selecteren. De versie van Windows 10 die mag worden geïnstalleerd en de architectuur. Als u over de architectuur niet zeker bent (de meeste recente PC’s tegenwoordig beschikken over de x64 – 64-bit architectuur) dan selecteert u “beide”.

Maak uw keuze en klik op volgende.

Taal architectuur en versie selecteren

U dient nu te selecteren welk medium u wilt gebruiken. U kunt Windows 10 installatiemedia aanmaken op een USB flashstation zoals een stick, externe harde schijf of als een ISO-bestand.

Een ISO-bestand kunt u later gebruiken om te branden op een DVD of gebruiken. De mogelijkheden met een ISO-bestand zijn uitgebreid, enige technische kennis vereist.

Maak uw keuze. In dit artikel ga ik verder met het USB flashstation. Klik op volgende.

Welk medium wilt u gebruiken

Plaats nu het USB flashstation (USB-stick of externe harde schijf) in de PC. Zorg dat deze beschikbaar is in de lijst “verwisselbare stations”. Indien deze nog niet beschikbaar is, en wel is geplaatst in uw PC, dan klikt u op “Stationslijst vernieuwen”.

Klik op volgende.

Selecteer een USB flashstation

Windows 10 wordt nu gedownload via de media creation tool. Dit kan even duren.

Windows 10 wordt gedownload via de media creation tool

Hierna wordt er media voor Windows 10 aangemaakt. Dit kan even duren.

Media voor Windows 10 maken op USB via media creation tool

Het USB flashstation is nu klaar voor gebruik. Klik op voltooien om af te ronden.

Het USB flashstation is klaar

U ziet nu een nieuw USB flashstation met Windows 10 installatiebestanden. Klik erop om de inhoud te bekijken. Dit USB flashstation kunt u gebruiken om de installatie van Windows 10 direct te starten op deze of een andere PC.

Windows 10 installatie usb

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Windows 11 op een niet ondersteunde PC installeren.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

4 reacties
 1. Mijn laptop draait nog op Windows 7 en ik wil upgraden naar Windows 10. Na het downloaden van de Media creation tool wil deze niet opstarten. Mijn externe harde schijf die geconnecteerd is via usb wordt ook niet herkend om een backup te maken. Die functioneert wel op mijn desktop.
  Enig idee hoe ik dit kan verhelpen?

  1. Hallo, ik raad het volgende aan.

   1. herstart de PC, probeer het opnieuw.
   2. koppel alle hardware los en probeer dan nogmaals de media creation tool te openen.
   3. klik met de rechtermuisknop op MCT en klik op als administrator uitvoeren.
   4. Eventueel kunt u https://rufus.ie/nl/ (RUFUS) downloaden en hiermee een Windows 10 installatie USB aanmaken. Ipv “Selecteren” klik op “Downloaden” en volg de stappen.

   Succes!

 2. Beste Stefan,

  Ik heb een serieus probleem met mijn pc. Deze is vandaag helemaal vastgelopen en krijg allen nog maar een blauw scherm te zien met de mededeling dat er een stop-fout is geregistreerd. Ik heb besloten dus om windows 10 opnieuw te installeren middels een usb-stick met daarop de Media Creation Tool.

  Echter bij het opstarten van de pc met de usb-stick in de poort gebeurt nog steeds niks. Wat doe ik fout? Moet ik bij het opstarten op één van de toetsen drukken om deze op te starten?

  Ik lees het graag van je.

  Met vriendelikke groet,

  Bert Hendriks

  1. Hallo, u kunt Windows 10 opnieuw installeren door de media creation tool uit te voeren en zo een opstartbare USB aan te maken. Hierna moet u de BIOS/UEFI zo instellen dat er wordt opgestart vanaf de USB. Dit gaat via een toets inderdaad, maar dit verschilt per BIOS/UEFI.
   Hier leest u meer:
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/bios-opstartvolgorde-wijzigen/
   Stop fouten (blauwe schermen) worden meestal veroorzaakt door HDMI/USB randapparaat. Ik raad u aan om alle hardware los te koppelen, originele kabels te gebruiken en het nogmaals te proberen.
   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *