Hoe Start ik mijn computer op vanaf USB?

Stefan
Hoe Start ik mijn computer op vanaf USB? Dit is hoe!

Er zijn verschillende manieren om uw PC op te starten vanaf een USB-stick. De ene manier werkt beter dan de ander. Als u de PC wilt opstarten vanaf USB dan probeert u een installatie, bestand of besturingssysteem vanaf USB te laden nog voordat Windows zelf wordt geladen.

Door het opstarten vanaf USB kunnen mensen problemen die zich voordoen op de computer oplossen, een app of bestand laden of een nieuw besturingssysteem installeren. In de meeste laptops bijvoorbeeld zit een specifiek opstartmenu die helpt om een apparaat tijdens opstarten te kiezen zoals een USB-stick of een partitie.

Door het starten van dit opstartmenu (“boot menu”) kunt u het gewenste apparaat kiezen om van op te starten. Dit is de eerste methode om op te starten vanaf USB. De tweede methode is Windows te laten opstarten naar de Geavanceerde opstartopties.

De Geavanceerde opstartopties is een partitie met hulpmiddelen van Windows om problemen in Windows op te lossen en meer. Deze hulpmiddelen bieden ook een functie om naar een USB-stick op te starten. Op deze manier kunt u dus ook het USB apparaat opstarten.

Hoe Start ik mijn computer op vanaf USB?

Zoals aangegeven in de introductietekst. De eerste manier om uw computer op te starten vanaf USB is via het opstartmenu. Het opstartmenu start u door herhaaldelijk een functietoets in te drukken voordat Windows wordt gestart, net na het BIOS venster.

Opstarten naar USB met een functietoets

Elk merk of model computer heeft weer een andere toets om dit opstartmenu te activeren. De meest gangbare modellen gebruikt een van de volgende functietoetsen om het opstartmenu te activeren. Dit is een van volgende toetsen, de ESC, F2, F10 of de F12 toets.

Sluit uw computer volledig af. Start daarna de computer op door op de fysieke aan/uit knop te druk en druk vervolgens herhaaldelijk op een van de bovenstaande functietoetsen om het “boot menu” te openen. U dient voor elke toets het bovenstaande proces te herhalen. Werkt de functietoets niet, probeer dan de volgende tot u ze allemaal heeft gehad.

In het opstartmenu ziet u het “USB device”, selecteer het USB-apparaat en druk op ENTER om op te starten vanaf de USB.

Opstartmenu - boot menu

Opstarten naar USB via de Geavanceerde opstartopties

Als u een opstartbare USB heeft en deze wilt u starten vanuit Windows, dan kan dit door de Geavanceerde opstartopties te gebruiken.

Om de Geavanceerde opstartopties te starten, klikt u op de Startknop. In het zoekvenster type: geavanceerde opstartopties

Geen toegang tot Windows? Lees vier andere manieren om op te starten naar de geavanceerde opstartopties.

Klik vervolgens op het resultaat om deze opties te openen.

Geavanceerde opstartopties wijzigen

Klik op de “Nu opnieuw opstarten” knop naast “Geavanceerde opstartopties”. De PC gaat nu herstarten naar deze opties. In deze opties kunt u vervolgens het USB-apparaat kiezen en ervanaf opstarten.

Zorg dat uw USB-stick is verbonden met de PC.

Geavanceerde opstartopties opstarten

Klik op “Een apparaat gebruiken”. Een USB-station, netwerkverbinding of Windows-herstel-dvd gebruiken.

Een USB station gebruiken

Klik vervolgens op de USB-stick om er vanaf op te starten. De USB-stick wordt weergegeven in de lijst met een aangepaste naam of als “EFI USB Device”.

De EFI-systeempartitie (Extensible Firmware Interface) of ESP is een partitie op een opslag apparaat die wordt gebruikt door computers met de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI).

EFI USB Device

Ik hoop dat het met deze informatie is gelukt om de computer op te starten naar een USB-stick. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

5 reacties
 1. Heb ik geprobeerd, maar alleen; windows loading files ging goed en daarna Windows is starting en daar bleef het dan bij/hangen.
  [Windows 11 is voorgeinstaleerd]

 2. Mijn PC is 3jaar oud en kan windows 11 niet instaleren, heb windows 10.
  Zal het nog mogelijk zijn windows 11 te installeren.
  Dank bij voorbaat

  1. Hallo, ja dat is mogelijk. Eerst dient u te controleren of u inderdaad Windows 11 niet kunt installeren op deze PC. Dit kunt u controleren via de PC Health check app.
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-11-pc-health-check-app-downloaden/

   Mocht de app aangeven dat uw PC niet geschikt is voor Windows 11, dan zijn er een aantal manieren om Windows 11 op en ‘niet ondersteunde / oude pc’ te installeren, enige technische kennis vereist.
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-11-installeren-niet-ondersteunde-pc/

   Succes! Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *