PC Manager voor Windows 11 of Windows 10

Stefan
Microsoft PC Manager

PC Manager is een app, ontwikkeld door Microsoft om de prestaties van uw computer te verbeteren. De app biedt inzicht in verschillende functies in Windows 11 of 10 die gerelateerd zijn aan prestatie en onderhoud.

In eerste instantie was PC Manager ontwikkeld voor de Chinese markt. Echter, PC Manager is nu ook beschikbaar in “publieke beta” in de Engelse taal. U kunt het downloaden en installeren op iedere computer met Windows 11 of 10 versie 1809 of hoger.

In deze gids leg ik u uit hoe u PC Manager kunt installeren op uw computer en hoe u het kunt gebruiken om de prestaties van uw computer te verbeteren.

PC Manager voor Windows 11 of Windows 10

PC manager downloaden en installeren

Om PC manager te installeren dient u het PC manager installatiebestand te downloaden.

PC Manager downloaden

Na het downloaden kunt u het installeren door het installatiebestand te openen. Houdt er rekening mee dat PC Manager op dit moment nog niet beschikbaar is in de Nederlandse taal, alleen in het Engels.

Na installatie bevind PC Manager zich in het systeemvak. U kunt het openen door er dubbel op te klikken.

PC manager openen

Wat direct opvalt, is het overzicht van de computer prestaties met de grote “Boost” knop. De boost knop maakt met één enkele klik direct tijdelijke bestanden vrij en een deel geheugen.

Onder de boost knop, het geheugen gebruik en de tijdelijke bestanden ziet u vier menu onderdelen. Dit zijn:

 • Health check.
 • Storage management.
 • Process management.
 • Startup apps.

PC Manager public beta

Health check

Health check bevat functies die uw PC beschermen. Het biedt aanbevelingen om een scan op virussen uit te voeren en biedt ook aan om bepaalde onderdelen op te schonen.

Mochten er problemen worden gevonden, dan ziet u deze aanbevelingen in de lijst. Ook biedt het aan om bepaalde apps die tijdens het starten van Windows worden gestart uit te schakelen. U kunt elke aanbeveling in- of uitschakelen. Als u de aanbeveling wilt uitvoeren dan klikt u op “proceed”.

PC Manager Health check

Storage management

In het storage management menu kunt u opslag beheren. U ziet direct hoeveel schijfruimte er door Windows en apps wordt gebruikt op de primaire schijf.

Om opslag te beheren kunt u via PC manager een aantal functies starten om bijvoorbeeld schijfruimte vrij te maken of om grote bestanden en apps te beheren. Dit zijn de volgende functies:

 • Deep cleanup.
 • Manage large files.
 • Manage apps.
 • Storage sense.

PC manager Storage management

Deep cleanup

Deep cleanup helpt om overbodige bestanden te verwijderen. U kunt er Windows update bestanden mee verwijderen, prefetch bestanden, overige Microsoft defender bestanden, tijdelijke bestanden en meer.

Naast de overbodige bestanden ziet u ook direct of er tijdelijke bestanden door web browser’s worden gebruikt. Ook deze tijdelijke bestanden (cache) kunt u verwijderen door op de “proceed” knop te klikken.

PC manager deep cleanup

Manage large files

Om ruimte vrij te maken op uw computer kunt u zoeken naar grote bestanden. Dit is vaak een nuttige toevoeging omdat veel mensen grote bestanden vaak vergeten. PC Manager biedt een functie om grote bestanden te zoeken via een aantal specificaties. U kunt zoeken naar bepaalde groottes van specifieke type bestanden.

PC manager manage large files

Als er grote bestanden zijn gevonden dan worden deze weergegeven in de Windows verkenner. U kunt deze grote bestanden dan zelf verplaatsen of verwijderen om schijfruimte vrij te maken.

Grote bestanden zoeken

Manage apps

PC Manager helpt u ook om apps te beheren. Als u “manage apps” opent, dan wordt “apps en onderdelen” geopend. U kunt dan zelf apps verwijderen. Het is niet meer dan een snelkoppeling naar geïnstalleerde apps.

Apps en onderdelen

Storage sense

Storage sense opent de “Opslaginzicht” app. Ook dit is een standaard onderdeel in Windows die u via de instellingen kunt openen. De functie “storage sense” in PC manager opent dus alleen een snelkoppeling naar opslaginzicht.

Opslaginzicht

Process management

De functie “process management” biedt direct inzicht in apps die veel geheugen gebruiken. Ook ziet u direct hoeveel MB er aan geheugen door de app wordt gebruikt.

U kunt deze apps dan ook direct sluiten door één klik op de knop “End”.

Process management

De bedoeling is dat u hiermee apps kunt identificeren die u niet gebruikt, maar toch veel van het computer geheugen vragen. Dit maakt de computer op dat moment sneller en stabieler.

Startup apps

Startup apps biedt u inzicht in welke apps er met Windows worden opgestart. Door deze apps te beheren en alleen de apps in te schakelen die u ook daadwerkelijk gebruikt, kunt u Windows sneller opstarten.

Om een app uit te schakelen tijdens het opstarten wijzigt u de schuifregelaar naar “Off”. Om een app weer in te schakelen naar “On”.

PC manager startup apps

Nu hebben we alle functies die betrekking hebben tot de prestaties van de PC via PC manager gehad. PC manager biedt ook inzicht een aanbevelingen met betrekking tot computer beveiliging.

Klik rechtsonderin PC manager op “Security” om de beveiligingsinstellingen van de computer te beheren.

PC Manager Security instellingen

U ziet drie verschillende functies om uw computer te beveiligen. Dit zijn:

 • Windows update.
 • Browser protection.
 • Pop-up management.

PC Manager beveiligingsinstellingen

Wat ook direct opvalt is de “Scan” knop. Door op deze knop te klikken kunt u direct een zoekopdracht starten naar malware, browser extensies en gevaarlijke stuurprogramma’s op uw computer via Windows defender.

PC Manager Scan

Windows update

De functie Windows update biedt u direct inzicht in wanneer de laatste update is geïnstalleerd en/of er nieuwe update beschikbaar zijn. Deze updates kunt u dan direct via PC manager laten installeren door op “Update” te klikken.

Mocht u bepaalde update(s) niet willen installeren, dan selecteert u ze niet.

Windows updates installeren via PC manager

Browser protection

In de “browser protection” instellingen ziet u direct welke browser er als standaard is ingesteld. Om de standaard browser te wijzigen klikt u op “Change default browser”.

Ook worden er aanvullende beveiligingsopties voor de betreffende browser weergegeven als deze er zijn. Zo is er voor Microsoft Edge de beveiligings functie “Block change by malicious apps”. Hiermee voorkomt u wijzigingen die malware probeert aan te brengen aan de browserinstellingen, zoals bijvoorbeeld het veranderen van de startpagina of installatie van browser extensies.

PC manager browser protection instellingen

Pop-up manager

Bepaalde apps tonen pop-ups in gratis versies van de app. Door de functie “enable pop-up block” in te schakelen detecteert Windows deze apps en blokkeert het de pop-ups van deze apps. U kunt kiezen per geïnstalleerde app(s) of u de pop-ups toch wilt toestaan of niet door de schuifregelaar naar “on” of “off” te wijzigen.

Als er pop-ups zijn geblokkeerd in apps, dan ziet u het aantal van de afgelopen 30 dagen direct in het overzicht.

Pop-up management in PC manager

Dit waren alle onderdelen en functies in de PC Manager app. Wat Microsoft hier heeft neergezet is een vervanging voor vele andere apps die onderhoud aanbieden voor Windows. Een bekend voorbeeld van zo’n app is CCleaner. Microsoft PC Manager vervangt voor een groot deel functies die ook in dit soort “onderhoud” apps beschikbaar zijn.

Ik heb begrepen dat PC Manager in de toekomst op alle Windows computers beschikbaar komt. PC Manager blijft gratis te gebruiken. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

4 reacties
 1. Bedankt voor de uitleg. Als ik het nu probeer te installeren (als admin) krijg ik telkens op 32% de melding dat de bestanden niet gedownload-uitgepakt kunnen worden. Enig idee hoe dit opgelost kan worden?

  1. Hallo, dit is blijkbaar een bekend probleem. Hier staan wat oplossingen: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/when-i-try-to-download-microsoft-pc-manager-when/9b196463-a9d8-4cb8-9df8-05eda576f45d Succes!

 2. Ik heb pc manager gedownload, maar ik kan hem niet installeren. Heeft het misschien te maken met het feit dat ik Google als zoekmachine heb en niet Microsoft Edge?
  Als ik na het downloaden dubbelklik om te installeren, wordt er gevraagd of het programma veranderingen mag aanbrengen.
  Ik heb op ja geklikt en de voorwaarden geaccepteerd, maar de installknop blijft grijs.
  Er wordt nog wel aangegeven dat het om een beta versie gaat. Ik heb zelf Windows 10 pro.
  Voor de volledigheid moet ik er nog even bij zeggen dat ik op mijn computer Malwarebites pro
  heb geïnstalleerd.
  Met vriendelijke groet,
  Hans Bruins

  1. Hallo, ik heb het probleem geprobeerd te reproduceren. Ik kan het installeren in Windows 10. Ik vermoed dus dat het aan bepaalde instellingen ligt in uw PC. U kunt proberen het installatiebestand uit te voeren als administrator.
   Hier leest u aanvullende informatie:
   https://ugetfix.com/ask/how-to-fix-microsoft-pc-manager-fails-to-install/
   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *