5 manieren om bestanden te verwijderen in Windows 11

Stefan
Bestanden verwijderen in Windows 11

In Windows 11 zijn er verschillende typen bestanden. Zo zijn er documenten, video’s, afbeeldingen, uitvoerbare bestanden en meer. Deze bestanden bevinden zich weer in mappen en kunnen geopend en bewerkt worden via de Windows Verkenner.

Als een bestand of map verwijderd wordt door de gebruiker met de juiste rechten, dan wordt het bestand of map in de prullenbak geplaatst. Dit is een tijdelijke opslag voor verwijderde bestanden.

Het leren hoe u bestanden verwijdert in Windows is een belangrijke vaardigheid voor elke computergebruiker. Wanneer u weet hoe u bestanden verwijdert, kunt u ruimte vrijmaken op uw computer, uw bestanden ordenen en uw gevoelige informatie beschermen door deze veilig te verwijderen.

Stel bovendien dat u van plan bent om uw computer te delen met andere gebruikers. In dat geval kan het leren hoe u bestanden verwijdert, u helpen om uw bestanden privé te houden en te voorkomen dat andere gebruikers per ongeluk of opzettelijk belangrijke bestanden verwijderen.

Er zijn in Windows 11 verschillende manieren om een bestand of map te verwijderen. De meest gebruikte manieren licht ik toe in dit artikel. Hiermee kunt u uw kennis vergroten en waar mogelijk makkelijker en effectiever werken.

Bestanden verwijderen in Windows 11

Bestanden verwijderen met sneltoetsen

Sneltoetsen kunnen gebruikt worden om een bestand te verwijderen. Door een sneltoets te gebruiken kunt u effectief en snel werken.

DELETE: De delete toets op uw toetsenbord helpt om een bestand te verwijderen. Het bestand wordt vervolgens naar de prullenbak verplaatst.

Lees ook
Update verwijderen in Windows 11

SHIFT + DELETE: De sneltoets combinatie shift + delete verwijderd een bestand direct. De tussenstap van de prullenbak wordt overgeslagen. Het bestand is direct definitief en permanent verwijderd.

CTRL + D: De sneltoets combinatie control + d verwijderd een bestand of map. Het bestand of map wordt in de prullenbak geplaatst.

Bestanden verwijderen via de Verkenner

De Windows Verkenner is de manier om door mappen naar bestanden te zoeken. In de Verkenner is een zogeheten ‘lint’ of menu aanwezig met pictogrammen. Door op het verwijderen pictogram te klikken kunt u, na selectie, het bestand of map verwijderen door het naar de prullenbak te verplaatsen.

Bestand verwijderen via Verkenner

Bestanden verwijderen via rechtermuisklik (context menu)

Een rechtermuisklik op een bestand of map opent het “context menu”. Dit is een extra menu met verschillende opties om een bestand te openen, bewerken of te verwijderen.

In Windows 11 is er een context menu aanwezig met pictogrammen en met tekst. Het context menu met tekst kan worden geopend door eerst op “meer opties weergeven” te klikken.

meer opties weergeven - bestand verwijderen

Het context menu met de pictogrammen ziet u als u met de rechtermuisklik op het bestand of map klikt.

Bestanden verwijderen via rechtermuisklik (context menu)

Bestanden verwijderen via PowerShell

PowerShell in Windows 11 is een krachtige scriptingtaal en command-line shell die ontworpen is voor systeembeheer en automatisering. Het werd ontwikkeld door Microsoft en is een belangrijk onderdeel van het Windows-besturingssysteem.

Het biedt ook een manier om bestanden of mappen te verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op het Startmenu en kies ‘Windows PowerShell’ of zoek naar ‘PowerShell’ in het zoekveld van Windows en selecteer ‘Windows PowerShell’.

Als het bestand dat u wilt verwijderen zich in een andere map dan uw huidige werkmap bevindt, navigeer dan eerst naar die map. Gebruik hiervoor het commando cd (change directory). Dit hoeft niet, u kunt ook het pad toevoegen. Beide manieren licht ik toe.

Lees ook
Windows 11 PC Health Check app is nu beschikbaar

Als u al in de map bent waar u het bestand wilt verwijderen, dan kunt u het onderstaand commando gebruiken:

Remove-Item 'PCTips.txt'

U vervangt PCTips.txt door het bestand met extensie dat u wilt verwijderen.

Bestanden verwijderen via PowerShell

Wanneer u het pad mee wilt geven, dan kunt u het volgende commando gebruiken:

Remove-Item 'c:\windows\PCTips.txt'

Om een bestand definitief te verwijderen geeft u het argument -Force mee. Dit is een voorbeeld:

Remove-Item 'c:\windows\PCTips.txt' -Force

Bestanden verwijderen via Opdrachtprompt

Opdrachtprompt (Command Prompt) in Windows 11 is een command-line interface die wordt gebruikt om diverse taken op een Windows-computer uit te voeren. Het biedt een manier om computeropdrachten in te voeren en uit te voeren via tekstcommando’s.

U kunt er ook bestanden of mappen mee verwijderen. Dit is hoe het werkt. Klik met de rechtermuisknop op het Startmenu en kies ‘Opdrachtprompt’, of zoek naar ‘cmd’ in het zoekveld van Windows en selecteer ‘Opdrachtprompt’. U kunt ook ‘cmd’ typen in het dialoogvenster Uitvoeren (toegankelijk via Win+R).

Als het bestand dat u wilt verwijderen zich in een andere map dan uw huidige werkmap bevindt, navigeer dan eerst naar die map. Gebruik hiervoor het commando cd (change directory). Dit hoeft niet, u kunt ook het pad toevoegen. Beide manieren licht ik toe.

Als u al in de map bent waar u het bestand wilt verwijderen, dan kunt u het onderstaand commando gebruiken:

del PCTips.txt

U vervangt bestandsnaam.exe door het bestand met extensie dat u wilt verwijderen.

Bestanden verwijderen via Opdrachtprompt

Wanneer u het pad mee wilt geven, dan kunt u het volgende commando gebruiken:

del 'c:\windows\PCTips.txt'

Om een alleen-lezen bestand te verwijderen geeft u de volgende extra optie mee. Dit is een voorbeeld:

del 'c:\windows\PCTips.txt' /f

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook
Virus detectie verwijderen uit Windows defender quarantaine

Lees verder: Bestand of map geforceerd verwijderen.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. Hoi , Is het mogelijk foto’s van Facebook te achterhalen als je een nieuwe laptop hebt en de oude niet meer?
  Een programma als Recuva heb ik al eens geprobeerd zonder resultaat.
  Ik als leek denk dan, bij Facebook staat alles wat ik ooit heb geplaatst nog ergens…..

  Met vr.gr.

  1. Hallo, als u de fb pagina heeft waar ze opstaan, kunt u er met de rechtermuisknop op klikken en “opslaan als” kiezen. De afbeeldingen staan dan alleen bij fb en niet op uw lokale computer. Hulpmiddelen zoals Recuva hebben dan ook geen zin.
   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *