Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Het Win-X menu bewerken in Windows 10

Het Win-X-menu is een menu in Windows 11, Windows 10 en eerdere versies dat verschijnt wanneer u op de sneltoets Windows + X drukt. Het is een extra contextmenu dat snel toegang biedt tot enkele systeem apps en instellingen.

Het Win-X menu is ontworpen om gemakkelijk toegang te bieden tot veelvoorkomende administratieve taken zonder dat u door het Configuratiescherm of andere systeemmenu’s hoeft te navigeren.

Win-X menu Windows 10
Dit is het “Win-X” menu.

Alle snelkoppelingen die beschikbaar zijn in het Win-X menu kunt u bewerken. Via een app kunt u er snelkoppelingen aan toevoegen of verwijderen. Op deze manier kunt u het Win-X menu aanpassen naar wens.

Stel dat u bijvoorbeeld veel met een bepaalde app werkt, dan kunt u deze snelkoppeling naar de app toevoegen aan dit Win-X menu. Op deze manier kunt u met één enkele klik op de Startknop het Win-X menu openen en hierna direct de app openen.

Win-X menu bewerken in Windows 10

Om te beginnen download u “WinXmenuEditor” een gratis app van de ontwikkelaars van WinAero Tweaker.

Open de app. Klik in het menu op “Add a program”. U kunt nu zelf een snelkoppeling naar een app toevoegen, of een “preset” kiezen. Een preset is voorgedefinieerd item wat u kunt toevoegen. Zo kunt u bijvoorbeeld de “afsluit opties” toevoegen en meer.

Ook kunt u onderdelen van het configuratiescherm toevoegen en onderdelen uit de administratieve hulpmiddelen.

Win-X editor add a program

Als u de gewenste snelkoppeling heeft toegevoegd, dan kunt u via de rechterzijde de ordening wijzigen. U kunt de snelkoppeling hoger of lager in de lijst verplaatsen.

Als u klaar bent, dan klikt u op de knop “Restart Explorer”. Windows Explorer wordt dan herstart en de snelkoppeling is toegevoegd aan het Win-X menu. Als voorbeeld heb ik “Paint” toegevoegd aan het Win-X menu.

Snelkoppeling toegevoegd aan het Win-X menu

Door de snelkoppeling opnieuw te selecteren en op de “Remove” knop te klikken kunt u een bestaande snelkoppeling uit het Win-X menu verwijderen.

Snelkoppeling verwijderen uit het Win-X menu

Als laatste biedt Win-X menu een optie om een groep aan te maken. Hiermee maakt Win-X editor als het ware een scheidingslijn zichtbaar. Alle snelkoppelingen die u hieraan toevoegt zijn beter te onderscheiden in de lijst van snelkoppelingen.

In onderstaand voorbeeld heb ik nieuwe groep aangemaakt en daar de Windows verschillende opstartopties en afsluit opties aan toevoegt.

Nieuwe groep aanmaken Win-X editor

Helaas werkt deze app niet in Windows 11. Dit heb ik getest. Het werkt alleen voor Windows 10 en eerdere Windows versies.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!