5 manieren om Opdrachtprompt te openen in Windows 11

Meest gelezen tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

De meeste Windows gebruikers zullen nooit het Opdrachtprompt hoeven te openen, omdat er verschillende opties beschikbaar zijn in de Windows 11 Instellingen app om uw besturingssysteem aan te passen. U zult echter de Opdrachtprompt moeten openen om sommige taken uit te voeren.

Het Opdrachtprompt is een handig hulpmiddel waarmee u sommige wijzigingen sneller kunt uitvoeren dan u in de grafische interface kunt doen. Bovendien kunnen sommige wijzigingen in Windows 11 alleen via het Opdrachtprompt worden uitgevoerd omdat deze wijzigingen niet beschikbaar zijn via de standaard set aan instellingen.

Het Opdrachtprompt zelf is eigenlijk een uitvoerbaar CLI-programma, cmd.exe. In het Opdrachtprompt typt de gebruiker een commando inclusief een basis batch bestand of een commando naam en eventuele argumenten om bepaalde voorwaarden, logging enzovoort voor het programma te specificeren.

Opdrachtprompt interfaces kunnen krachtig en beknopt zijn en sommige hulpmiddelen die niet beschikbaar zijn via de grafische interface kunnen er wel mee worden benaderd. Het Opdrachtprompt biedt ook automatisering via scripting.

In dit artikel leest u 5 manieren waarop u het Opdrachtprompt kunt openen.

5 manieren om Opdrachtprompt te openen in Windows 11

Opdrachtprompt openen via Win-X menu

De meest simpele manier is om het Opdrachtprompt via het Win-X menu te openen. Echter, in Windows 11 werkt het net iets anders dan in Windows 10.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op “Windows Terminal”.

Windows terminal openen

In het Windows Terminal venster klik op het pijltje naar beneden. Klik vervolgens op “Command prompt”. Het Windows Terminal venster opent nu een nieuw tabblad met “Command-Prompt”, dit is het Opdrachtprompt.

Op dezelfde manier kunt u ook een PowerShell venster openen via Windows Terminal.

Opdrachtprompt via Windows Terminal openen

Opdrachtprompt openen als Administrator via taakbeheer

U kunt een Opdrachtprompt cmd-let ook starten via Taakbeheer. U kunt op deze manier het Opdrachtprompt normaal openen of het Opdrachtprompt openen als Administrator.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Taakbeheer in het menu.

Taakbeheer openen

Klik in taakbeheer links onderin op “meer details”. Klik vervolgens op bestand en daarna op “nieuwe taak uitvoeren”.

In het uitvoeren venster type: cmd.exe

en vink eventueel de optie “Deze taak met administratorbevoegdheden maken” in om Opdrachtprompt als Administrator uit te voeren. Klik op OK.

Opdrachtprompt uitvoeren via taakbeheer

Opdrachtprompt openen via Windows zoeken

In de taakbalk klik op het vergrootglas om een zoekopdracht te starten. In het zoekvenster type: Opdrachtprompt en klik op het resultaat om het Opdrachtprompt te openen.

Opdrachtprompt openen via Windows 11 zoeken

Opdrachtprompt openen via uitvoeren

Uitvoeren is een venster wat apps en hulpmiddelen kan starten door een commando in te geven. Op deze manier kunt u ook het Opdrachtprompt openen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het Uitvoeren venster type:

cmd.exe

Het Opdrachtprompt wordt nu direct geopend.

cmd exe uitvoeren

Opdrachtprompt openen via Windows verkenner

Er zijn meerdere manieren om een Opdrachtprompt via de Windows verkenner te openen. De eerste manier is door simpelweg het uitvoerbaar bestand te openen in de C:\Windows\system32\ map.

Open de Windows verkenner. Ga naar C:\Windows\System32 en open het bestand cmd.exe door er dubbel op te klikken. Als u het Opdrachtprompt als Administrator wilt uitvoeren dan klikt u met de rechtermuisknop op het cmd.exe bestand en kiest u “Als administrator uitvoeren” in het menu.

cmd openen in system32 map

De tweede manier is mogelijk nog sneller. In de Windows verkenner type in de adresbalk cmd.exe en open het Opdrachtprompt direct.

Opdrachtprompt openen via de Windows verkenner

Ik hoop u met deze 5 manieren om Opdrachtprompt te openen geholpen te hebben en een beetje te hebben geïnformeerd over de mogelijkheden.

Lees ook: 8 manieren om Apparaatbeheer te openen of 10 manieren om Windows 11 af te sluiten.

Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!