5 manieren om Opdrachtprompt te openen in Windows 11

Stefan
5 manieren om Opdrachtprompt te openen in Windows 11

De meeste Windows gebruikers zullen nooit het Opdrachtprompt hoeven te openen, omdat er verschillende opties beschikbaar zijn in de Windows 11 Instellingen app om uw besturingssysteem aan te passen. U zult echter de Opdrachtprompt moeten openen om sommige taken uit te voeren.

Het Opdrachtprompt is een handig hulpmiddel waarmee u sommige wijzigingen sneller kunt uitvoeren dan u in de grafische interface kunt doen. Bovendien kunnen sommige wijzigingen in Windows 11 alleen via het Opdrachtprompt worden uitgevoerd omdat deze wijzigingen niet beschikbaar zijn via de standaard set aan instellingen.

Het Opdrachtprompt zelf is eigenlijk een uitvoerbaar CLI-programma, cmd.exe. In het Opdrachtprompt typt de gebruiker een commando inclusief een basis batch bestand of een commando naam en eventuele argumenten om bepaalde voorwaarden, logging enzovoort voor het programma te specificeren.

Opdrachtprompt interfaces kunnen krachtig en beknopt zijn en sommige hulpmiddelen die niet beschikbaar zijn via de grafische interface kunnen er wel mee worden benaderd. Het Opdrachtprompt biedt ook automatisering via scripting.

In dit artikel leest u 5 manieren waarop u het Opdrachtprompt kunt openen.

5 manieren om Opdrachtprompt te openen in Windows 11

Opdrachtprompt openen via Win-X menu

De meest simpele manier is om het Opdrachtprompt via het Win-X menu te openen. Echter, in Windows 11 werkt het net iets anders dan in Windows 10.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op “Windows Terminal”.

Windows terminal openen

In het Windows Terminal venster klik op het pijltje naar beneden. Klik vervolgens op “Command prompt”. Het Windows Terminal venster opent nu een nieuw tabblad met “Command-Prompt”, dit is het Opdrachtprompt.

Lees ook
Opdrachtprompt instellingen aanpassen in Windows 11

Op dezelfde manier kunt u ook een PowerShell venster openen via Windows Terminal.

Opdrachtprompt via Windows Terminal openen

Opdrachtprompt openen als Administrator via taakbeheer

U kunt een Opdrachtprompt cmd-let ook starten via Taakbeheer. U kunt op deze manier het Opdrachtprompt normaal openen of het Opdrachtprompt openen als Administrator.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Taakbeheer in het menu.

Taakbeheer openen

Klik in taakbeheer links onderin op “meer details”. Klik vervolgens op bestand en daarna op “nieuwe taak uitvoeren”.

In het uitvoeren venster type: cmd.exe

en vink eventueel de optie “Deze taak met administratorbevoegdheden maken” in om Opdrachtprompt als Administrator uit te voeren. Klik op OK.

Opdrachtprompt uitvoeren via taakbeheer

Opdrachtprompt openen via Windows zoeken

In de taakbalk klik op het vergrootglas om een zoekopdracht te starten. In het zoekvenster type: Opdrachtprompt en klik op het resultaat om het Opdrachtprompt te openen.

Opdrachtprompt openen via Windows 11 zoeken

Opdrachtprompt openen via uitvoeren

Uitvoeren is een venster wat apps en hulpmiddelen kan starten door een commando in te geven. Op deze manier kunt u ook het Opdrachtprompt openen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het Uitvoeren venster type:

cmd.exe

Het Opdrachtprompt wordt nu direct geopend.

cmd exe uitvoeren

Opdrachtprompt openen via Windows verkenner

Er zijn meerdere manieren om een Opdrachtprompt via de Windows verkenner te openen. De eerste manier is door simpelweg het uitvoerbaar bestand te openen in de C:\Windows\system32\ map.

Open de Windows verkenner. Ga naar C:\Windows\System32 en open het bestand cmd.exe door er dubbel op te klikken. Als u het Opdrachtprompt als Administrator wilt uitvoeren dan klikt u met de rechtermuisknop op het cmd.exe bestand en kiest u “Als administrator uitvoeren” in het menu.

Lees ook
Windows 11 of Windows 10 downloaden met Rufus software

cmd openen in system32 map

De tweede manier is mogelijk nog sneller. In de Windows verkenner type in de adresbalk cmd.exe en open het Opdrachtprompt direct.

Opdrachtprompt openen via de Windows verkenner

Ik hoop u met deze 5 manieren om Opdrachtprompt te openen geholpen te hebben en een beetje te hebben geïnformeerd over de mogelijkheden.

Lees ook: 8 manieren om Apparaatbeheer te openen of 10 manieren om Windows 11 af te sluiten.

Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
4 reacties
 1. Hoi PC-tips,

  Eerst dat bedankje. Pas nieuwe computer met windows 11, had graag toegang tot DOS (commando’s) en kwam op uw website via google. Antwoord gevonden. Dank. Vraagje daarover kan ik ook een dos-pictogram op mijn bureaublad plaatsen bij windows 11. zoals op mijn vorige computer met windows 10.

  Nu mijn hoofdvraag. Windows 10/Office365. Heb steeds van mijn postvak in en verzonden items copies gemaakt. Belangrijk vooral omdat ik een langdurige juridische strijd ben verwikkeld. Gedaan door met Ctrl-A de items te selekteren en die te bewaren in een directorie (mijn dokumenten/postvak in idem voor postvak uit=verzonden items. Waarbij ik steeds om de maand een copie maakte van mijn dokumenten. Wat schets mijn verbazing toen ik ze terug wilde zetten nadat mijn gecrashde harde schijf aangevuld was met een nieuwe harde schijf, welke ik ook mijn opstartschijf heb gemaakt. Nu lees ik vanalles over dat ik er eerst een .pst bestand van moet maken. Maar hoe voor alle items bij elkaar of apart? En hoe krijg ik die weer in mijn nieuwe office outlook. Hele goeie fles wijn beloofd als het lukt. Gr. Sjak

  1. Hallo,
   hier leest u hoe u een back-up maakt van één specifieke e-mail:
   https://support.microsoft.com/nl-nl/office/een-bericht-opslaan-als-bestand-4821bcd4-7687-4d6d-a486-b89a291a56e2
   Hier leest u hoe een back-up maakt van alle e-mails. Dit betreft een PST bestand:
   https://support.microsoft.com/nl-nl/office/een-back-up-van-uw-e-mail-maken-e5845b0b-1aeb-424f-924c-aa1c33b18833
   Succes!

   1. Bedankt voor deze eerste reactie. Maar is helaas geen oplossing. Het gaat erom dat ik geen pst bestand heb. Alleen alle losse emails. Die kon ik wel via ctrl-A allemaal selecteren en kopieren uit outlook en vervolgens in een map zetten en daarna geback upt. ALLEEN omgekeerd kan niet. Wat nu? Hoe maak van die losse emails in mijn geval meer als 10.000 een pst bestand. En hoe doe ik dat voor mijn postvak In en Verzonden items. 1 pst bestand of 2 en vooral hoe??? Gr. Sjak

    1. Ik raad u aan om in te lezen wat een PST bestand is. Als u een PST bestand aanmaakt, dan is dit één back-up bestand. U zou dus alle e-mails eerst moeten importeren in de e-mail client en dan een PST bestand maken. Ik vermoed dus dat u vraag is hoe u al die opgeslagen e-mails importeert in een e-mail cliënt, bijvoorbeeld Outlook. Daar heeft u een PST bestand voor nodig. Heeft u die niet, dan kunt deze e-mails zover ik weet niet importeren. Alle import opties die u heeft leest u hier:
     https://support.microsoft.com/nl-nl/topic/e-mail-contactpersonen-en-agenda-importeren-uit-een-pst-bestand-van-outlook-431a8e9a-f99f-4d5f-ae48-ded54b3440ac
     Zoals ik het lees heeft u de tekst uit de e-mails (met ctrl+a) geselecteerd en zo opgeslagen dat soort methodes ondersteunt Outlook niet om terug te importeren.
     Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *