Standaard browser wijzigen in Windows 11? Dit is hoe!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

De standaard browser in Windows 11 is de Microsoft Edge browser. Microsoft Edge is de vervanger van Internet Explorer en wordt over het algemeen positiever ontvanger dan IE.

Net als in vorige versies van Windows kunt u ook in Windows 11 een web browser installeren en gebruiken naar eigen keus. Welke web browser u ook wenst te gebruiken, de meest voorkomende web browsers zoals Google Chrome en Firefox werken prima op Windows 11.

Het wordt in Windows 11 niet erg eenvoudig gemaakt om van standaard browser te wisselen. Waar u in Windows 10 nog een andere browser kon selecteren voor het type app “web browser” dient u in Windows 11 per bestandstype de standaard browser Microsoft Edge te vervangen door een web browser van uw eigen keus.

In deze tip leg ik u stap voor stap uit hoe u de standaard web browser Microsoft Edge vervangt door een web browser naar keus. Zorg ervoor dat de web browser die u wenst te gebruiken al is geïnstalleerd.

Standaard browser wijzigen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Windows 11 instellingen

Klik links in het menu op Apps. Klik daarna op Standaard-apps.

Standaard apps wijzigen

In het zoekveld type de naam van de web browser die u wilt instellen als standaard browser in Windows 11. In dit voorbeeld gebruik ik Google Chrome. Klik op de naam van de web browser.

Standaard browser wijzigen in Windows 11

U krijgt nu een lijst van bestandstypes die geassocieerd zijn met de web browser. U dient voor elk apart bestandstype de web browser te wijzigen. Klik op ieder bestandstype en klik daarna op de “Toch wijzigen” snelkoppeling.

Het gaat om de volgende browser bestandstypes:

 • .htm
 • .HTML
 • .mht
 • .mhtml
 • .pdf
 • .shtml
 • .webp
 • .xht
 • .xhtml
 • FTP
 • HTTP
 • HTTPS

web browser bestandstype wijzigen in Windows 11

Bij ieder bestandstype wordt er gevraagd met welke app u dit type wilt openen. Selecteer de browser van uw keuze uit de lijst of klik op Meer apps om uw browser weer te geven. Klik daarna op OK.

Bestandstype browser aanpassen windows 11

Als u dit uitgevoerd heeft dan is de standaard browser in Windows 11 gewijzigd naar een browser van uw eigen keus.

Lees meer: Microsoft Edge verwijderen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Deel deze PC tip via Sociale media en help ook andere mensen. Help mee en deel computerkennis via de onderstaande sociale media knoppen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

7 REACTIES

 1. Hallo, alles gedaan met aanpassen van standaard browser naar de Edge. Probleem is dat Norton gebruik maakt van Edge maar niets meer update. Maar Edge blijft een niet-standaard browser. Chrome daarentegen is wel in te stellen als standaardbrowser, maar Edge nog. Lukt niet.
  Ik ben echt een leek op die gebied.

 2. Dag Stefan,
  De pictogrammen op mijn beeldscherm verdwijnen af en toe en laten dan vierkante zwarte gaten achter. Via beeld heb ik al het e.a. geprobeerd maar zonder resultaat.
  Graag, indien mogelijk, hulp.
  Met vriendelijke groet,
  Bep

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓