Standaard browser wijzigen in Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
Standaard browser wijzigen in Windows 11

De standaard browser in Windows 11 is de Microsoft Edge browser. Microsoft Edge is de vervanger van Internet Explorer en wordt over het algemeen positiever ontvanger dan IE.

Net als in vorige versies van Windows kunt u ook in Windows 11 een web browser installeren en gebruiken naar eigen keus. Welke web browser u ook wenst te gebruiken, de meest voorkomende web browsers zoals Google Chrome en Firefox werken prima op Windows 11.

Het wordt in Windows 11 niet eenvoudig gemaakt om van standaard browser te wisselen. Waar u in Windows 10 nog een andere browser kon selecteren voor het type app “web browser” dient u in Windows 11 per bestandstype de standaard browser Microsoft Edge te vervangen door een web browser van uw eigen keus.

Update: Sinds Windows update KB5012592 kunt u de standaard browser op een simpele manier wijzigen, door te klikken op een enkele knop.

In deze tip leg ik u stap voor stap uit hoe u de standaard web browser Microsoft Edge vervangt door een web browser naar keus. Zorg ervoor dat de web browser die u wenst te gebruiken al is geïnstalleerd.

Standaard browser wijzigen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Windows 11 instellingen

Klik links in het menu op Apps. Klik daarna op Standaard-apps.

Standaard apps wijzigen

In het zoekveld type de naam van de web browser die u wilt instellen als standaard browser in Windows 11.

In dit voorbeeld gebruik ik Google Chrome. Klik op de naam van de web browser.

Standaard browser wijzigen in Windows 11

Als u op de browser heeft geklikt dan ziet u bovenaan een knop “Standaard instellen”. Klik erop om de standaard browser te wijzigen in Windows 11.

Google chrome instellen als standaard browser in Windows 11

Lees meer: Microsoft Edge verwijderen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Total
0
Shares
0 Share
0 Tweet
0 Pin it
0 Share
0 Share

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.
20 reacties
 1. Goedemiddag. Ik gebruik Firefox als browser. Staat volgens uw advies als standaard ingesteld. Verder naar onder gescrold en als standaard locatie ingesteld .AVIF .HTM .HTML .SVG .XHL .XHTML en HTTP en HTTPS. Desondanks blijft Edge bij opstarten verschijnen i.p.v. Firefox.
  Dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet Wim Holm (87 jaar).

  1. Hallo, dat ligt eraan hoe u de browser opent. Sommige links in Windows of in een e-mail programma openen standaard in Microsoft Edge, dit is niet te veranderen. Soms moet de browser ook worden aangepast in een bepaalde app, zoals een e-mail client. Hopelijk lukt het hiermee wel. Succes!

 2. Bovenstebeste Stefan,
  Graag had ik je bedankt, maar het is misschien toch niet gelukt Chrome als standaardbrowser in te stellen op mijn pc met Windows 11. Eerst ondervond ik al tegenwerking van Microsoft Edge bij het downloaden en installeren van Chrome, maar dat lukte nog wel. Nadat ik jouw stappen volgend “Chrome” had ingetypt bij “standaardwaarden voor toepassingen instellen” verscheen daaronder inderdaad Google Chrome met logootje. Daarop geklikt, maar er verscheen géén knop met “standaard instellen”, alleen een gruwelijk lange lijst met “standaardbestands- of koppelingstypen instellen” ten gunste van Microsoft Edge, gevolgd door een lijst met “kies een standaard app”. Bij een paar daarvan was het mogelijk Chrome te selecteren, bij andere niet. Dat heb ik dus maar gedaan. Wat ik me hiermee op de hals gehaald heb weet ik niet. Wat een onoverzichtelijk gedoe. Een nieuwe computer in gebruik nemen wordt iedere keer lastiger en onbegrijpelijker gemaakt. Nu nog zien of ik Google als startpagina kan instellen of dat ik ook dan steeds gehinderd word door vensters van Microsoft Edge dat ZIJ de standaard willen zijn. GEK word ik hiervan !
  In ieder geval dank dat je me op weg geholpen hebt. Deze pc is tijdelijk (de mijne met Windows 10 is in reparatie) dus over een week of 3 kan ik DIE weer gaan installeren. Als ik een nieuwe moet kopen, dan wil ik gewoon windows 10, want er doet zich nu een nog veel akeliger probleem voor: over een paar dagen wordt mij de toegang ontzegd tot al mijn documenten in Microsoft Word, het programma dat ik een jaar of 20 geleden via via verkreeg en waarvoor ik geen code of licentie of zoiets kan intypen, waar trouwens ook nooit eerder om gevraagd werd. Gelukkig heb ik alle doc’s op 2 externe schijven opgeslagen, maar wie weet hoe lang het gaat duren voor ik dit nieuwe probleem heb kunnen oplossen. Niet alles kan worden overgebracht naar een open source systeem (gewone teksten wel), want ik heb meer dan 1000 sudoku’s ontworpen en bij overhevelen verdwijnen daarbij allerlei cruciale onderdelen zoals stippellijnen, schuine streepjes e.d.. Mocht jij ideeën hebben over hoe ik dit op moet lossen, dan hoor ik het graag!

 3. Hallo, wat een uitgebreide site, complimenten!
  Mijn vraag is: PC met Windows 11, en Microsoft Edge als browser levert 2 problemen.
  1e ik kan Chrome niet installeren, dus ook niet als standaardbrowser aangeven. Ook Firefox wordt niet geïnstalleerd. De PC staat niet in S-modus.
  2e Edge blijft “hangen” op sites waarmee gecommuniceerd moet worden, zoals de ziektenkostenverzekering en internetbankieren. Ik kan niet vinden waar het probleem zit.

  Alvast hartelijk dank voor hulp, vriendelijke groet!

  1. Hallo, ik heb meer informatie nodig om hier iets over te kunnen zeggen. Als u contact met mij opneemt via het contactformulier met een foutcode bij het installeren van Chrome of Firefox kan ik er mogelijk iets meer over zeggen. Het moet iets zijn qua beveiliging en beperkte rechten, S-modus blijkbaar niet.

   Controleer het voor de zekerheid eens: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/de-s-modus-uitschakelen-in-windows-4f56d9be-99ec-6983-119f-031bfb28a307

   Graag ontvang ik een foutcode of meer specifieke informatie via het contactformulier.

   Groet, Stefan

 4. Hallo, alles gedaan met aanpassen van standaard browser naar de Edge. Probleem is dat Norton gebruik maakt van Edge maar niets meer update. Maar Edge blijft een niet-standaard browser. Chrome daarentegen is wel in te stellen als standaardbrowser, maar Edge nog. Lukt niet.
  Ik ben echt een leek op die gebied.

 5. Dag Stefan,
  De pictogrammen op mijn beeldscherm verdwijnen af en toe en laten dan vierkante zwarte gaten achter. Via beeld heb ik al het e.a. geprobeerd maar zonder resultaat.
  Graag, indien mogelijk, hulp.
  Met vriendelijke groet,
  Bep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen