Pictogrammen wijzigen in Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
Pictogrammen wijzigen in Windows 11

In Windows kunt u elk snelkoppelingspictogram wijzigen, of het nu een gewoon pictogram is dat naar een app, bestand, map of webpagina verwijst, of een van de standaard bureaubladpictogrammen.

Dit is handig als het standaardpictogram van een app u niet bevalt of als u een persoonlijk tintje wilt geven aan uw Windows 11 computer of apparaat.

Het wijzigen van de pictogrammen voor bepaalde snelkoppelingen, vooral als het gaat om die met saaie, generieke pictogrammen, zoals bestanden, mappen en webpagina’s, kan u ook helpen ze sneller te vinden en te openen.

In Windows 11 kunnen de pictogrammen die u voor uw snelkoppelingen gebruikt in verschillende bestandstypen worden opgeslagen:

Een .ico bestand. Dit is het meest bekende bestandsformaat dat wordt gebruikt voor pictogrammen in Windows-besturingssystemen. Het kan slechts één pictogram opslaan.

Daarna is er nog het .exe bestand. Pictogrammen kunnen worden ingesloten in de uitvoerbare bestanden van een app of programma. Een uitvoerbaar bestand kan een of meer pictogrammen bevatten.

Als laatste is er het .dll bestand. Meerdere sets van pictogrammen kunnen ook worden ingesloten in DLL-bestanden (Dynamic-link library). Een DLL bestand kan een of meer pictogrammen opslaan. Windows gebruikt DLL-bestanden om de meeste van zijn pictogrammen op te slaan.

Pictogram van een app of map wijzigen in Windows 11

Pictogram van een snelkoppeling wijzigen

Om een pictogram van een app aan te passen dient u eerst een snelkoppeling te maken naar de app locatie. U kunt alleen deze snelkoppeling voorzien van een nieuw pictogram. Deze snelkoppeling kunt u dan weer gebruiken om de app te openen.

Klik met de rechtermuisknop op het exe bestand en klik op “meer opties weergeven”. Klik daarna op Kopiëren naar en klik op Bureaublad (snelkoppeling maken).

Lees ook
Active Directory installeren in Windows 11? Dit is hoe!

Op het bureaublad klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen. Klik daarna op tabblad Snelkoppeling en klik op de “Ander pictogram” knop.

Ander pictogram

U ziet daarna de pictogrammen die beschikbaar zijn in het uitvoerbaar bestand. U kunt een van deze standaard pictogrammen kiezen of u klikt op Bladeren om zelf een pictogram te selecteren. U kunt kiezen uit een .ico bestand of een andere uitvoeren of DLL-bestand selecteren. Het verschilt per bestand uit welke pictogrammen u kunt kiezen.

De meeste standaard pictogrammen kunt u vinden in het Shell32.dll bestand op locatie: C:\WINDOWS\system32\shell32.dll of C:\WINDOWS\System32\imageres.dll

Selecteer het nieuwe pictogram en klik op OK. U heeft nu een pictogram voor een snelkoppeling in Windows aangepast.

Nieuw pictogram voor snelkoppeling

Pictogram van een snelkoppeling naar een website

Als u een aantal snelkoppelingen heeft naar verschillende websites via dezelfde web browser, dan hebben alle snelkoppelingen dezelfde pictogrammen. Namelijk die van de browser zelf. Indien u voor iedere snelkoppeling naar website een ander pictogram wilt instellen dan doet u dit op de volgende manier.

Klik met de rechtermuisknop op de internet snelkoppeling. Klik op Eigenschappen in het menu. Klik daarna op de “Ander pictogram” knop.

Ander pictogram voor internet snelkoppeling instellen

Selecteer het gewenste pictogram en klik op OK. Nogmaals, de meeste pictogrammen in Windows vind u in het C:\WINDOWS\system32\shell32.dll of C:\WINDOWS\System32\imageres.dll bestand.

Nieuw icoon instellen voor internet snelkoppeling

Pictogram van een standaard Windows snelkoppeling aanpassen

Windows heeft een aantal standaard snelkoppelingen. Dit zijn de Deze PC, Prullenbak, Configuratiescherm, Netwerk en bestanden van gebruiker snelkoppelingen. Ook deze snelkoppelingen kunt u voorzien van een aangepast pictogram naar keuze.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op aan persoonlijke voorkeuren aanpassen. Klik daarna op Thema’s en helemaal onderaan op Instellingen voor bureaubladpictogrammen.

Lees ook
Automatisch tijdelijke bestanden wissen bij afsluiten Microsoft Edge

Instellingen voor bureaubladpictogrammen

Selecteer een van de bureaubladpictogrammen en klik daarna op de “ander pictogram” knop. U kunt nu in bestand: C:\WINDOWS\System32\imageres.dll een nieuw pictogram kiezen. Natuurlijk kunt u ook zelf een .ico bestand selecteren uit uw computer. Klik op OK om af te ronden.

Aangepast pictogram voor bureaubladpictogrammen

Mocht u nu van gedachte zijn veranderd en wilt u alle pictogrammen voor de bureaubladpictogrammen terugzetten naar hun oorspronkelijke pictogrammen dan klikt u op de knop “Standaardwaarden herstellen”.

Pictogram van een map wijzigen in Windows 11

U kunt een pictogram van een map simpel wijzigen in Windows 11. Als u het pictogram wijzigt dan wordt er geen voorbeeld meer van de mapinhoud weergegeven.

Klik met de rechtermuisknop op de map, klik op eigenschappen in het menu. Klik daarna op tabblad aanpassen en klik onderaan op ander pictogram.

Selecteer het nieuwe pictogram voor de map uit de lijst of klik op Bladeren om zelf een pictogram aan te wijzen. Klik op OK om af te ronden.

pictogram wijzigen van map in windows

Lees ook:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
8 reacties
 1. Duidelijk verhaal!
  Ik heb nog een aanvullende vraag over pictogrammen. Wanneer ik een snelkoppeling van bv de mediaspeler of Adobe express op het bureaublad plaatst en het daarna naar een verzamel map op het bureau verplaatst, is het icon ‘verdwenen’. Na terugplaatsen op het bureaublad is het icon weer zichtbaar. Ik gebruik Windows 11.

  1. Hallo, ik heb het zojuist even getest met een snelkoppeling van mediaspeler zoals u aangaf. Als ik het pictogram wijzig en daarna de snelkoppeling verplaats naar een nieuwe map op het bureaublad en terug veranderd er niets aan het pictogram. Ik zie zo even niet waaraan dit zou kunnen liggen.
   Hier iemand met hetzelfde probleem: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-prevent-a-link-losing-its-icon-when-moving/7046fe60-4f92-4375-935e-efc46e62a9f9
   Groet, Stefan

 2. Interessante site !
  In windows 10 kan ik via:
  C:\Gebruikers\\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Libraries
  de standaardbibliotheek van pictogram veranderen.
  -> deze standaardbibliotheek sleep ik dan naar notepad en pas de volgende regel aan:
  imageres.dll -1002

  Vraag: kan dit ook in windows 11 ? zo ja, op dezelfde lokatie ?
  Hartelijk dank !

 3. mijn vraag is hoe kan ik de mappen weer zo krijgen dat ik kan zien welke foto of bestand ik er het laatst in heb gezet , nu zijn alle mappen het zelfde geel en kan je niet in 1 oogopslag zien wat er in zit

  1. Hallo, het is me niet duidelijk wat u bedoeld. Bedoeld u door een aanpassing in het Windows register, of bedoeld u de “map/folder iconen” in Windows register zelf?
   Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *