Xbox controller werkt niet in Windows 11

Stefan
Xbox controller werkt niet in Windows 11

Wanneer u een Xbox controller probeert te verbinden met een Windows 11 computer dan zou dit een gemakkelijk proces moeten zijn. Een Xbox controller werkt dan vrijwel direct.

In enkele gevallen ontstaan er problemen met de Xbox controller binnen Windows 11. De verbinding werkt niet of de controller reageert niet.

Via de tips in dit artikel kunt u de Xbox controller weer werkend krijgen in Windows 11. Ik raad u aan om alle stappen te volgen totdat het probleem is opgelost.

Xbox controller werkt niet in Windows 11

Herstart uw computer

Het eerste wat u zou moeten proberen is de computer te herstarten. Het kan zijn dat het stuurprogramma (driver) van de Xbox controller vastloopt of niet correct functioneert. Door de computer opnieuw op te starten, worden alle stuurprogramma’s opnieuw geladen, wat eventuele problemen kan verhelpen.

Ook als er een probleem is met de USB-poort of de draadloze verbinding tussen de controller en de computer, kan een herstart helpen om deze verbindingen te resetten.

Druk op ALT + F4. Selecteer “Opnieuw opstarten” en klik op “OK” om uw computer opnieuw op te starten. Na de herstart probeert u opnieuw uw Xbox controller te koppelen aan uw computer.

windows 11 opnieuw opstarten

Xbox controller opnieuw verbinden

Een methode om problemen met de Xbox controller in Windows 11 op te lossen, is door de Xbox controller draadloos opnieuw te synchroniseren. Dit kan eventuele verbindingsproblemen verhelpen. Deze methode is van toepassing op alle Xbox console modellen, zoals de Xbox One en de Series X of S. Hieronder vindt u instructies over hoe u de Xbox controller opnieuw kunt koppelen:

 1. Druk op de Xbox logo knop en houd deze 10 seconden ingedrukt totdat de Xbox controller uitschakelt.
 2. Nadat de controller is uitgeschakeld, drukt u opnieuw op dezelfde knop en houdt u deze ingedrukt totdat de controller weer inschakelt.
 3. Druk op de verbindingsknop bovenaan de Xbox controller, vlak bij de USB-poort, en houd deze ingedrukt.
 4. Na enkele seconden verschijnt er een melding op uw Windows 11 pc. U dient dan te kiezen voor ‘Verbinden’ in de Bluetooth melding om de Xbox controller ermee te verbinden.
Lees ook
Windows 10 uiterlijk aanpassen? Eens wat anders? Dit is hoe!

Xbox controller handmatig verbinden via bluetooth

Als uw Xbox controller niet naar behoren werkt op uw pc, overweeg dan om deze handmatig opnieuw te verbinden. Door dit te doen, lost u alle verbindingsproblemen op met uw Windows 11 pc en het probleem van de niet-werkende Xbox controller. Volg de onderstaande stappen om dit te doen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het Bluetooth pictogram in het systeemvak en kies ‘Bluetooth apparaten weergeven’.
 2. Klik op de drie puntjes (…) naast de Xbox controller en selecteer ‘verwijderen’ uit het menu.
 3. Zodra het apparaat is verwijderd, klikt u op ‘Apparaat toevoegen’ en kiest u vervolgens de bluetooth optie.
 4. In het venster ‘Een apparaat toevoegen’, selecteert u uw Xbox controller om deze te koppelen aan uw Windows PC.

apparaat toevoegen

Controleer de Xbox USB-kabel

Het kan zijn dat de USB-kabel waarmee u uw Xbox controller op uw computer aansluit defect is, wat de oorzaak kan zijn van het probleem dat de Xbox controller niet werkt. Om dit te verifiëren, kunt u proberen dezelfde kabel op een andere computer te gebruiken. Mocht de kabel goed functioneren op een andere pc, dan is het mogelijk dat er een probleem is met de USB-poort van uw oorspronkelijke computer. Het is altijd raadzaam om regelmatig de staat van uw kabels en poorten te controleren om dergelijke problemen te voorkomen.

Xbox accessoires app installeren

De Xbox Accessoires app is een applicatie die beschikbaar is voor Windows 10 en Windows 11. Met deze app kunt u uw Xbox controllers en andere Xbox accessoires configureren en aanpassen. Als u deze app nog niet had geïnstalleerd, raad ik aan deze te installeren.

 1. Open de Microsoft Store app.
 2. In de zoekbalk van de Microsoft Store, typ “Xbox Accessoires” en druk op Enter.
 3. Zoek naar de Xbox Accessoires app in de zoekresultaten en klik erop.
 4. Klik op de knop ‘Downloaden’ of ‘Installeren’ om de app te installeren.
 5. Volg eventuele aanvullende instructies die op het scherm verschijnen om de installatie te voltooien.
Lees ook
SleepStudy analyse maken in Windows 11 of 10

Xbox accessoires app installeren

Zodra de installatie is voltooid, kunt u de Xbox Accessoires app openen vanuit het Startmenu of de lijst met geïnstalleerde apps op uw pc.

Update de Xbox controller firmware

Het kan zijn dat de firmware van uw Xbox controller niet actueel is of fouten bevat, waardoor deze niet correct reageert. Gezien deze mogelijkheid raden we u aan de firmware van de Xbox controller bij te werken naar de nieuwste versie en te controleren of dit het probleem oplost. Deze updates kunnen verbeteringen bevatten die bekende problemen oplossen, de prestaties van de controller verbeteren of nieuwe functies toevoegen.

 1. Open de Xbox Accessoires app op uw pc en klik op de drie puntjes (…) onder de knop ‘Configureren’.
 2. Kies in het menu met de drie puntjes (…) voor ‘Update vereist’ om de beschikbare update te installeren. Als u de optie ‘Geen update beschikbaar’ ziet, betekent dit dat er geen updates zijn om te installeren.
 3. Na het bijwerken van de Xbox controller, controleer of de controller nu naar behoren werkt. Als deze nog steeds niet werkt, ontkoppel hem dan en verbind hem opnieuw om hem weer werkend te krijgen op uw pc.

Reset de Xbox controller

Het resetten van uw Xbox controller kan helpen bij het oplossen van diverse problemen, zoals verbindingsproblemen, onregelmatige reacties van knoppen of joystickbewegingen, en andere onverwachte gedragingen van de controller. Hier is hoe u de Xbox controller kunt resetten in Windows 11:

 1. Houd de Xbox knop (het logo in het midden van de controller) 5-10 seconden ingedrukt totdat de controller wordt uitgeschakeld.
 2. Zoek de synchronisatieknop bovenop de controller, vlak bij de USB-poort. Houd deze knop enkele seconden ingedrukt.
 3. Druk kort op de Xbox knop om de controller weer in te schakelen.
 4. Als u een draadloze verbinding gebruikt, houd dan de synchronisatieknop op de controller ingedrukt totdat het Xbox logo begint te knipperen. Ga vervolgens naar de bluetooth instellingen van uw pc en kies voor het koppelen van een nieuw apparaat.
 5. Selecteer de Xbox controller uit de lijst om opnieuw te koppelen. Als u een bedrade verbinding gebruikt, sluit de controller dan gewoon opnieuw aan via de USB-kabel.
Lees ook
Services starten, stoppen en beheren in Windows 11 of 10

Door de controller te resetten, worden tijdelijke configuraties en verbindingen gewist, wat vaak helpt bij het oplossen van problemen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *