27 tips om uw Mac sneller te maken en Mac opschonen (2021)

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Mac sneller maken? Veel mensen denken dat een Mac computer niet sneller te maken is door een bepaalde actie uit te voeren. In werkelijkheid is een Mac inderdaad niet zo snel vervuilt als een Windows-computer. Echter, er zijn wel degelijk onderhoudstaken die regelmatig uitgevoerd moeten worden om uw Mac in top conditie te houden.

Grotendeels doet macOS dit zelf. Echter, met een beetje hulp wordt uw Mac aanzienlijk sneller, in dit artikel leg ik u uit hoe dit aan te pakken.

macOS Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina, BigSur en Monterey houden namelijk meerdere applicatie-eigenschappen bij van geïnstalleerde apps inclusief configuratiebestanden, en een cache directory. Het is raadzaam deze app eigenschappen inclusief bestanden met regelmaat op te schonen.

In de applicatie-cache map worden tijdelijk bestanden geplaatst om applicatie-instellingen in op te slaan. Na enige tijd kan de cache folder vol en onoverzichtelijk worden en op dat moment wordt u Mac langzamer dan u gewend bent.

Applicaties starten langzamer op, en bij het opstarten van uw Mac wordt een hoop ongewenste software mee opgestart die u niet gebruikt. Dit kan komen door cache bestanden en applicatie-instellingen, wat zich vertaald in een traag opstartende Mac.

Uiteindelijk kan dit alles uw Mac aanzienlijk vertragen, terwijl cache bestanden en bepaalde applicatie-instellingen in werkelijkheid bedoeld zijn om het specifieke programma op uw Mac juist sneller te laten opstarten.

Een teveel aan cache en configuratiebestanden op vertraagd uw Mac in het algemeen. Een specifiek programma kan sneller starten, maar de rest van de applicaties kan er weer onder lijden, vooral het opstarten van uw Mac kan aanzienlijk worden vertraagd door een overdaad aan applicaties inclusief de instellingen voor deze applicaties.

In dit artikel beschrijf ik 27 tips om uw Mac handmatig sneller te maken en introduceer ik software die uw Mac automatisch opschoont en sneller maakt.

Dit is een complete gids om uw Mac op te schonen. Tijd voor een grote Mac schoonmaak! 🙂

Bekijk alle tips één-voor-één en voer ze uit. Maak uw trage Mac sneller met deze tips! Deze tips zijn geschikt voor de beginner en gevorderde Mac gebruiker.

27 tips om uw Mac sneller te maken

Opstart applicaties opschonen

Is uw Mac langzaam tijdens het opstarten?

Dan is het goed mogelijk dat er tijdens het aanmelden van de gebruiker op uw Mac een hoop softwareapplicaties mee worden opgestart.

Omdat een hoop applicaties die tijdens het aanmelden op uw Mac opgestart worden de Mac aanzienlijk vertragen, gaan we de opstartprogramma’s controleren en uitschakelen waar nodig.

Ga naar het Apple  icoon links bovenin. Selecteer Systeemvoorkeuren

systeemvoorkeuren mac os

Klik door op Gebruikers en Groepen

systeemvoorkeuren mac

Klik door op tabblad Inloggen en selecteer het slotje om instellingen te kunnen wijzigen. Vul uw wachtwoord in ter identificatie (wanneer nodig)

Selecteer het programma wat u wilt verwijderen uit de opstart lijst en klik op het – (min) teken onderaan de lijst.

gebruikers en groepen inloggen mac sneller maken opschonen

Cache bestanden verwijderen

Applicaties houden cache bij, noem het maar tijdelijke bestanden. Door de cache vast te houden starten ze in eerste instantie sneller op, maar uiteindelijk wordt het een flinke wirwar van bestanden dat het juist averechts kan gaan werken.

U kunt nu de cache bestanden op gaan ruimen om applicaties een stuk sneller te laten starten en werken. Cache bestanden kunt u handmatig verwijderen, maar ook automatisch door software. Ik ga beide toelichten.

Handmatig cache bestanden verwijderen

 • Open Finder.
 • Type: Command (⌘) + Shift + G toetscombinatie op uw toetsenbord.
 • Type: ~/Library/Caches/

mac os cache bestanden opruimen finder folder

U bent nu in de map met cache bestanden, gedefinieerd per Mac applicatie.

Als u ervoor kiest om cache bestanden van een specifieke applicatie te verwijderen dan dient u er wel voor te zorgen dat deze applicatie niet meer actief is. Sluit daarom alle applicaties.

Let op: het is wel belangrijk dat u weet welke cache bestanden u verwijderd.

Als u niet precies weet welke cache bestanden u moet verwijderen om uw mac op te schonen, gebruik dan een software programma zoals CleanMyMac die de cache bestanden automatisch voor u opruimt.

mac sneller maken op schonen van cache bestanden

Mac opschonen met CleanMyMac (AANRADER)

Automatisch cache bestanden verwijderen en mac sneller maken

Er is veel goede software te vinden om automatisch cache bestanden, en overige bestanden die uw mac vertragen te verwijderen. U kunt niet alleen systeem cache verwijderen, maar ook tijdelijke internet bestanden verwijderen.

Goede software persoonlijk vind ik CleanMyMac.

CleanMyMac heeft een geweldig makkelijk en overzichtelijk gebruikerspaneel. Het is helemaal niet moeilijk om uw wegwijs te vinden in CleanMyMac.

Door het gebruik van de slimme opruiming in CleanMyMac kunt u bestanden identificeren die uw Mac vertragen. Een erg handige functie die uw Mac aanzienlijk opschoont en daarmee sneller maakt.

Cleanmymac

Daarnaast biedt CleanMyMac functionaliteit om de harde schijf prestaties te verbeteren door Mac onderhoudstaken uit te voeren.

De harde schijf prestaties worden met de tijd minder, CleanMyMac verbetert uw harde schijf en zorgt ervoor dat uw Mac weer sneller wordt en blijft.

Cleanmymac onderhoud mac

Alle functionaliteit en opties die CleanMyMac biedt om uw mac sneller te maken spreken allemaal voor zich. CleanMyMac X is enorme aanrader om uw MacOS systeem op te schonen. CleanMyMac X is geschikt voor alle huidige en toekomstige macOS besturingssystemen. Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door CleanMyMac.

Download CleanMyMac

Of, lees meer over CleanMyMac in mijn uitgebreide CleanMyMac review.

Nu beschikbaar: Space Lens in CleanMyMac, lees meer over de nieuwe functionaliteit Space Lens!

Mac opschonen met CCleaner

Bent u op zoek naar een alternatief om voornamelijk internet cache op te ruimen dan is CCleaner voor Mac een goed alternatief. Download, installeer en open de CCleaner applicatie.

ccleaner mac sneller maken

Klik op de knop: Analyseer om een scan uit te voeren naar bestanden die uw Mac vertragen.

mac opschonen met ccleaner

Als de scan klaar is, controleer de bestanden en klik op de Voer CCleaner uit knop.

Mac sneller maken door malware te verwijderen

Als u nog steeds denkt dat het wel meevalt met een virus of malware op uw Mac dan komt u bedrogen uit.

Het klopt dat er niet veel echte virussen beschikbaar zijn, echter een groot probleem op Mac computers is adware. Adware is software die wordt aangeboden via gratis software die u van het internet kunt downloaden.

Dit is malware die zich in een grijs gebied bevind tussen een virus en advertentie software.

Ik raad u aan om uw Mac te controleren op adware. Adware maakt uw browser traag en verzameld browser gegevens en persoonlijk gegevens van uw Mac voor advertentiedoeleinden.

Malwarebytes voor Mac is 14 dagen gratis te gebruiken en ruimt deze adware die op uw Mac is geïnstalleerd op.

malwarebytes voor Mac

Grote bestanden verwijderen

Grote bestanden zorgen voor een vertraagd Mac systeem, dit is bij iedereen bekend.

Het probleem bij het opruimen van grote bestanden, waar vind ik ze ook alweer. Welke bestanden op mijn harde schijf zijn groot en zorgen voor een vertraging of een volle hard schijf? Dat is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen.

Voor dit probleem is een oplossing, een gratis oplossing, namelijk OmniDiskSweeper. Deze software is volledig gratis en kan door kleuren laten zien per map en bestanden hoe groot ze zijn. Hiermee kunt u grote bestanden opsporen en verwijderen.

omnidisksweeper gratis

Dubbele bestanden op uw Mac verwijderen met Gemini

Dubbele bestanden kunnen ook veel schijfruimte in beslag nemen op uw Mac.

Het is daarom aan te raden om uw Mac eens na te lopen op dubbele bestanden en deze waar nodig te verwijderen. U zult versteld staan hoeveel Mac schijfruimte u met de Gemini software kunt besparen!

Gemini dubbele bestanden verwijderen mac

Harde schijf vervangen naar een SSD harde schijf

De snelste manier om uw oudere Mac computer te versnellen is door de huidige harde schijf te vervangen door een SSD (Solid State Disk) harde schijf.

Hier vind u een mooi artikel hoe u de harde schijf kunt vervangen en wat u hiervoor nodig heeft.

Het artikel is wel in het Engels geschreven.

RAM-geheugen toevoegen aan uw huidige Mac

Hardware matig kunt u het volgende doen om uw Mac sneller te maken. Namelijk, het toevoegen van het RAM-geheugen. Koop RAM-geheugen voor Mac.

Als u een oudere Mac heeft is het aan te raden om bij de winkel na te vragen of uw RAM-geheugen uitgebreid kan worden. Meestal bestaat een Mac computer uit een standaardpakket aan hardware onderdelen en is er weinig ruimte voor aanpassingen.

Hierdoor is het vaak niet mogelijk om zomaar hardware bij te prikken. U kunt echter wel hardware vervangen.

Als uw Mac een 2 x 2GB DIMM slot heeft kunt u de 2 x 2GB RAM modules vervangen door 2 x 4GB. Nogmaals als hiervoor info nodig heeft dan raad ik u aan uw Mac aan te bieden bij Apple hardware specialisten.

Uitbreiden van uw Mac met geheugen is een goedkopere manier dan een volledige nieuwe Mac computer te kopen.

Als u de updates niet bijhoud loopt u ook een gevaar op internet, de updates zorgen niet alleen voor stabiliteit maar ook voor beveiliging updates, evenals een hoop nieuwe stuurprogramma’s voor randapparatuur als printers en digitale fotocamera’s.

Optimaliseer uw Mac opslag

De ontwikkelaars van Apple hebben al vooruitgelopen op het probleem met langzaam werkende Macs. U kunt hun nuttige aanbevelingen voor het beheer en de optimalisatie van de opslagruimte op uw Mac gemakkelijk vinden.

Ga linksbovenin naar het Apple-icoon (). Klik op Over deze Mac. Ga naar het tabblad Opslag en klik op de knop Beheer.

mac beheer opslag

Er wordt nu een venster geopend met Aanbevelingen.

mac aanbevelingen opslag optimaliseren

U kunt uw bestanden en gegevens overbrengen naar iCloud om ruimte te besparen op uw Mac. U klikt gewoon op Opslaan in iCloud en kiest de bestanden die u wilt opslaan in de iCloud-opslag.

Een andere handige tip is om de opslag op uw Mac te optimaliseren door grote bestanden zoals Apple TV-films en tv-programma’s te verwijderen.

Om er zeker van te zijn dat uw prullenbak niet vol met met bestanden en mappen zit, kunt u Leeg prullenbak automatisch instellen. U kunt ook snel een kijkje nemen in uw documenten en de bestanden die zich opstapelen verwijderen. U kunt dit doen door te klikken op Schoon documenten op.

Installeer macOS updates

Het besturingssysteem van uw Mac is uiterst belangrijk voor de Mac prestaties. Een ouder besturingssysteem werkt langzamer, dit is één van de redenen waarom Apple elk jaar een verbeterd macOS uitbrengt.

Het hebben van de laatste versie van macOS is een goede gewoonte. Zie het niet als het toevoegen van meer troep aan uw toch al langzame Mac. Zie het als nieuwe software die uw Mac soepeler laat draaien.

Dus, om macOS bij te werken en uw Mac te versnellen klikt u op het Apple icoon () in de linkerbovenhoek en klikt u daarna op Over deze Mac. Klik vervolgens op Software-update.

mac update installeren

Als er een nieuwe macOS versie- of update beschikbaar is installeer deze. In het vervolg kunt u een vinkje zetten bij werk mijn mac automatisch bij om geen enkele update meer te missen.

Teveel achtergrond processen

Als u te veel op de applicaties op de achtergrond actief heeft, kan uw Mac niet eens toekomen aan het uitvoeren van eenvoudige taken.

Activiteitenweergave laat u zien welke processen uw systeembronnen gebruiken. Het stoppen van een programma dat veel computerkracht vergt, kan een groot verschil maken in het versnellen van uw trage Mac.

Open de map met applicaties en vervolgens de map met hulpprogramma’s. Hier vind u de Activiteitenweergave. Bekijk de lijst met programma’s en processen die in realtime op uw Mac worden uitgevoerd.

activiteitenweergave mac

In de activiteitenweergave kunt u zien wat er met uw Mac gebeurt.

Klik op het tabblad Geheugen boven aan de lijst en vervolgens op het Geheugen filter boven aan de lijst; dit sorteert de Mac applicaties naar de hoeveelheid geheugen die ze innemen op uw Mac RAM. Hoe hoger het getal, hoe meer geheugen ze nodig hebben.

activiteitenweergave mac geheugen

Stop de werking van een programma door op het programma in de lijst te klikken en vervolgens op het grijze “x” pictogram in de linkerbovenhoek van het venster te klikken. Enige technische kennis is vereist om te detecteren welke applicaties u kunt sluiten en welke niet.

Oude hardware

Soms is het niet mogelijk om een oudere Mac sneller te maken met tips en software-instellingen. Het enige wat u dan kunt doen is te kijken of u uw Mac kunt voorzien van nieuwe hardware. Denk hierbij aan een SSD harde schijf of meer RAM-geheugen inbouwen.

Ik raad u aan om te kijken of u kunt upgraden door contact op te nemen met Apple Support. Apple kan door uw het opzoeken van het serienummer van uw Mac precies uitleggen of het mogelijk is om uw oudere hardware te vervangen.

Ongebruikte applicaties

Omdat uw Mac zich door opslagproblemen mogelijk langzaam gedraagt, is het goed om te controleren of u nog wat vrije harde schijf ruimte heeft op uw Mac. Ongebruikte apps zijn de grootste ruimteverslinders. We downloaden allemaal apps die in eerste instantie nuttig en handig lijken, maar die onze Mac uiteindelijk vertragen.

Om te kijken of u applicaties gebruikt die u kunt verwijderen kunt u dat handmatig doen of via CleanMyMac.

Ongebruikte apps detecteren

Open Finder. Klik links in het menu op Apps. Filter de bewerkingsdatum door er twee keer te klikken, dit sorteert de apps op oud naar nieuw.

detecteer oude apps op mac

Selecteer de app die u wilt verwijderen en sleep deze naar de prullenbak. Het kan echter makkelijker met CleanMyMac.

In CleanMyMac klikt u op verwijderaar. Daarna op de filter Ongebruikt en daar worden de applicaties die u niet gebruikt gesorteerd weergegeven op grootte. Hiermee kunt u sneller ongebruikte applicaties ontdekken die veel schijfruimte innemen op uw Mac.

vind ongebruikte apps op mac

Rommelig bureaublad opruimen

Als u uw bureaublad als “dump” gebruikt, is het de hoogste tijd voor een opschoning. Niet veel mensen weten dit, maar elk icoon op het bureaublad is in feite een klein actief venster dat macOS moet verwerken. Als er veel bureaublad pictogrammen zijn, is het geen wonder dat uw Mac traag wordt.

bureaublad mac

Om uw Mac sneller te laten draaien, kunt u de bestanden op uw bureaublad in aparte mappen ordenen. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer Gebruik Stapels. Lees meer over Uw Mac Bureaublad opruimen (opent in nieuw tabblad).

Trage browser op Mac

De meesten van ons gebruiken onze Macs online 90% van de tijd. Met andere woorden, als uw browser traag is, zal uw Mac ook traag zijn. Zelfs de snelste Mac kan door honderden geopende tabbladen en extensies trager worden.

Verborgen add-ons, plug-ins en extensies zijn met regelmaat vermomd als gratis software. U downloadt iets en het volgende moment zie je rare zoekbalken, pop-ups en ongewenste advertenties op je scherm.

Natuurlijk zijn er ook handige extensies, maar elke extensie weegt op de snelheid van uw Mac. En tenslotte kunnen dergelijke extensies uw gegevens stiekem verzamelen. Het is daarom aan te raden om extensies die u niet gebruikt te verwijderen.

Safari

Open de Safari browser. Klik links bovenin op Safari en open Voorkeuren uit het menu. Ga naar tabblad Extensies. Zoek naar eventueel ongewenste of onbekende extensies, klik erop en klik op Verwijder installatie.

safari extensie verwijderen

Zoekt u een instructie om een Google Chome extensie te verwijderen (opent in nieuw tabblad).

Overige cache bestanden verwijderen

Cache bestanden zijn tijdelijke bestanden die te onderscheiden zijn in systeem cache, gebruikers cache en cache bestanden aangemaakt door apps op uw Mac. U kunt cache bestanden handmatig verwijderen of automatisch.

Open Finder. In het menu ga naar: Ga. Uit het menu klik op Ga naar map. In het venster type: ~/Library/Caches

cache bestanden mac

Selecteer de cache die u wilt verwijderen en sleep deze map naar de prullenbak. Maar hoe weet u nu welke u wilt verwijderen?

cache bestanden verwijderen mac

Dit is ingewikkeld omdat cache specifieke voor een Mac computer wordt aangemaakt. Ik kan u dus niet verduidelijken wat u precies moet verwijderen. CleanMyMac kan dit wel bepalen door het systeem, de gebruiker en applicaties gevonden cache bestanden.

cache bestanden automatisch verwijderen mac

U kunt onderhoudsscripts uitvoeren op uw Mac. Dit is een ingebouwde taak in macOS om bepaalde instellingen en bestanden te recyclen om uw Mac prestaties te verhogen.

onderhoudsscripts uitvoeren mac

Liever onderhoudstaken op uw Mac handmatig uitvoeren?

Nieuw gebruikersaccount aanmaken

Al uw gebruikersbestanden en applicaties kunnen na verloop van tijd een zware last worden voor macOS. Dit is gebonden aan uw gebruikersaccount. Het bevat gewoon te veel caches, gebruikerslogboeken etc. Een nieuw gebruikersaccount aanmaken is dan een optie.

Hoewel het een beetje radicaal klinkt, kunt u een nieuw gebruikersprofiel activeren. Het is absoluut veilig en het is een beetje alsof u een nieuw (Mac) leven begint.

Om een nieuw gebruikersaccount aan te maken klikt u op het Apple-icoon () in de linkerbovenhoek. Open Systeemvoorkeuren uit het menu. Klik op Gebruikers en Groepen. Klik op het slotje om de instellingen te ontgrendelen. Daarna klikt u op het + icoon onderin om een nieuw gebruikersaccount toe te voegen.

nieuw gebruikersaccount aanmaken mac

Om uw belangrijke bestanden van de ene naar de andere account over te brengen, moet u ze in de gedeelde map plaatsen die op uw harde schijf staat.

Om de gedeelde map te vinden, opent u Finder en navigeert u naar Ga > Computer > Macintosh HD > Gebruikers. Daar ziet u de map Gedeeld. Dit is de gedeelde map om bestanden te delen met andere gebruikers.

Visuele effecten uitschakelen

Als u Mac wat ouder is en problemen heeft met visuele effecten dan kunt u proberen deze visuele effecten uit te schakelen om te kijken of het effect heeft op de prestatie van uw Mac.

Klik op het Apple-icoon () in de linkerbovenhoek. Open Systeemvoorkeuren uit het menu. Klik op Dock.

Schakel de volgende effecten uit door ze uit te vinken:

Vergroting
Bewegend symbool bij openen apps
Toon/verberg dock automatisch

Klik op “Minimaliseer vensters in applicatiesymbool” en verander het Genie-effect in Glijdende Schaal. De schaal is een veel eenvoudigere zoom en minder belastend voor het RAM-geheugen.

visuele effecten uitschakelen mac

SMC reset

SMC staat voor System Management Controller en beheert een hele reeks functies van uw Mac: ventilatoren, verlichting, vermogen, systeemvolume en andere parameters. Vaak worden SMC-instellingen veranderd en wordt je Mac traag. Door de SMC te resetten kunt u simpele problemen oplossen.

SMC reset als u de batterij kunt verwijderen

Sluit uw Mac volledig af, haal de batterij eruit. Druk en houdt de opstartknop ingedrukt, plaats de batterij terug. Druk nogmaals op de start knop en start uw Mac.

SMC reset als u de batterij NIET kunt verwijderen

Sluit uw Mac volledig af. Druk tegelijkertijd op de Shift + Control + Option-toetsen en de Aan/Uit-toets en houdt deze toetsen ingedrukt voor minimaal 10 seconden. Laat los en druk nogmaals op de startknop van uw Mac.

SMC reset voor de iMac, Mac Pro en Mac mini

Sluit uw Mac volledig af. Haal de stekker uit het stopcontact en wacht minimaal 15 seconden. Plaats de stekker terug in het stopcontact en herstart uw Mac.

Laag RAM geheugen

RAM staat voor Random Access Memory. Dit geheugen is als een brandstof voor al uw applicaties. Een oplossing is om uw RAM fysiek te upgraden. Een goed idee als u niet meer dan 4 GB RAM heeft. Een andere manier is om RAM vrij te maken op uw Mac.

U kunt RAM vrijmaken met Terminal via een specifiek commando of met CleanMyMac, rechtstreeks met een simpele klik uit het menu. Beide zal ik toelichten.

RAM vrijmaken met Terminal

Druk tegelijk op de spatiebalk en de command toets (⌘). Spotlight wordt nu geopend. Type in het zoekvenster: Terminal.

In het Terminal venster type: sudo purge

Geef uw beheerders wachtwoord in om RAM-geheugen vrij te maken in macOS.

sudo purge ram vrijmaken mac

In CleanMyMac klikt u in het menu op Maak vrij. U ziet ook meteen hoeveel RAM-geheugen er nog beschikbaar is in het snel menu.

ram vrijmaken mac

Traag toetsenbord reactie

Een met regelmaat gemelde vertraging die uw productiviteit ernstig kan veranderen is wanneer u typt, bevriest uw toetsenbord voor een fractie van een seconde. Deze vertraging heeft invloed op de Notes applicatie en op Chrome. Het probleem wordt naar verluidt veroorzaakt door verouderde systeemcaches die verantwoordelijk zijn voor de prestaties van het toetsenbord.

Sluit uw computer af. Start uw Mac opnieuw op. Houd de Shift-toets ingedrukt en laat de toets los wanneer het aanmeldingsvenster verschijnt.

U bent in de Veilige modus. Neem een notitie van de reactie van uw toetsenbord en herstart je Mac op een normale manier.

Door de Veilige modus in te schakelen worden veel onnodige caches gewist en sommige softwarepaden in je macOS gerepareerd. Uw Mac zou beter moeten presteren als u de stappen correct hebt gevolgd.

Mac traag in slaapstand

Als u uw Mac een tijdje niet gebruikt valt de Mac uiteindelijk in slaapstand om wat energie te besparen. Net als bij mensen zijn sommige Macs moeilijker te ontwaken dan andere. Het maakt niet uit welke toets je op je scherm drukt, het is nog steeds zwart.

Normaal gesproken wordt slaapstand geactiveerd na 3 uur geen gebruik. U kunt deze tijd verlengen door gebruik te maken van een commando in Terminal. Het commando veranderd de tijd van 3 naar 24 uur.

Druk tegelijk op de spatiebalk en de command toets (⌘). Spotlight wordt nu geopend. Type in het zoekvenster: Terminal.

In het Terminal venster, type: sudo pmset -a standbydelay 86400

Standaard is (mocht u terugvallen naar hoe het was): sudo pmset -a standbydelay 10800

Conflicterende permissies

Bestanden op uw Mac hebben rechten die bepalen welke programma’s en diensten toegang krijgen tot deze bestanden. Na verloop van tijd treden er problemen op met de permissies, waardoor uw macOS vertraging oploopt, bevriest of zelfs vastloopt.

macOS is in staat om tegenstrijdige permissies aan te pakken via het Schijfhulpprogramma. Eenmaal in Schijfhulpprogramma moet u uw opstartschijf selecteren en op het tabblad Schijf-EHBO klikken.

schijf-ehbo uitvoeren mac

Klik nu op de knop Uitvoeren en druk vervolgens op Doorgaan. Uw Mac zal dan uw schijf doorzoeken en de machtigingen vinden en repareren, zodat uw Mac de volgende keer dat een programma dat bestand nodig heeft, het onmiddellijk kan vinden.

Dubbele bestanden opruimen

Elke Mac heeft dubbele bestanden. Denk hierbij aan video of foto bestanden. In de Downloads map staan ook regelmatig dubbele bestanden. Ik raad u aan om de Downloads map door te zoeken en te controleren of daar bestanden instaan die u niet meer gebruikt.

Om dubbele bestanden te detecteren op uw Mac raad ik u aan dit artikel te lezen: dubbele bestanden verwijderen van Mac (opent in nieuw venster).

Teveel open vensters

Finder is veeleisend van het RAM-geheugen. In tegenstelling tot Windows overlappen de vensters in de Finder elkaar en gaan ze naar de achtergrond. Dit geldt voor Voorvertoning, Mail en vele andere apps. U heeft dus te maken met tientallen open vensters zonder dat u het zelf weet waar ze zich bevinden.

Deze minder bekende truc kan veel voordeel opleveren als het gaat om prestaties in uw Mac “Voeg alle vensters samen” werkt zowel voor Finder als voor Voorvertoning. U kunt het vinden in het Venster menu in de bovenste balk.

Klik op Finder. Klik venster. Klik daarna op “Voeg alle vensters samen”.

voeg alle vensters samen mac

Teveel opgeslagen foto’s

Hoeveel gigabytes aan foto’s staan er op uw schijf? 5 GB, 10 GB, heeft u enig idee? Dat is precies het punt. We doen zelden de moeite om te controleren hoeveel foto’s we in de loop van de jaren hebben verzameld.

In ieder geval zullen er meer zijn dan u verwacht. Dit leidt tot een trage Mac computer omdat uw harde schijfruimte snel verdwijnt.

Het is aan te raden om de Foto’s te verplaatsen naar Cloud services zoals Dropbox, Google cloud, een externe harde schijf. In ieder geval geen GB’s aan data op uw Mac harde schijf.

Om uw foto bestanden te verplaatsen doet u het volgende. Sluit de Foto’s applicatie. Open de Cloud of harde schijf via Finder. Kies een nieuwe plaats om de Foto’s in op te slaan, bijvoorbeeld een nieuwe map aanmaken. Ga naar de locatie waar de foto bibliotheek is opgeslagen op uw Mac, meestal in Thuismap > Afbeeldingen.

fotos verplaatsen mac

Sleep de map met foto bestanden naar de nieuwe locatie op uw externe harde schijf of iCloud voorziening.

Overige Mac tips

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben uw Mac sneller te maken en uw Mac op te schonen. Bedankt voor het lezen!

PC probleem? Los het op met iObit Advanced System Care.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

17 REACTIES

 1. Ik was iets te snel met mijn tekst te typen. In mijn Mail programma krijg ik enkele leveranciers hun afbeeldingen niet open, sorry voor dit misverstand ! Daar verschijnen enkel vraagtekens op elke afbeelding. Op mijn tweede computer lukt dit perfect. Ik heb een chatprogramma op onze website en wanneer ik inlog bij Zendesk geraak ik niet verder, wel wanneer ik dit doe bij Firefox en dat is vervelend (twee browsers open staan).

 2. Hallo, het probleem dat ik heb met safari is dat verscheidene afbeeldingen niet open gaan, er verschijnt steeds een vraagteken (enkel tekst is zichtbaar). Ook indien ik één bepaalde website open en moet inloggen, lukt dit niet meer. Met Firefox lukt dit perfect, enkel met Safari niet meer (nog maar 2 weken dat ik dit probleem heb). Op mijn Mac is versie OS 10.9.5.

  • Hallo, u kunt de browser historie (website data) legen. Mogelijk heeft u dit al gedaan. Indien dat zo is, heeft u een voorbeeld van een website die bij u in Safari geen afbeeldingen weergeeft? Er zijn namelijk problemen met .webp afbeeldingen en Safari, maar dat is dan alleen specifiek bij een website. Hoor het graag.

 3. Hoi, ik heb een Mac uit 2009, er is een en ander niet okay meer.
  Mooi artikel, maar ik weet niet of ik dit allemaal zelf kan doen.
  Winkel Amac zit wel in Gouda, daar heb ik alleen pas een nieuw keyboard gekocht.
  Ik ben niet echt een ICT’er ! Ik kan wel wat maar…
  Advies is heel erg welkom en hulp ook. In ieder vast hartelijk dank!

  • Hallo,
   U kunt middels CleanMyMac onderhoud plegen aan uw Mac. Er is geen technische kennis vereist, probeer het programma eerst uit in de test versie.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

CleanMyMac_336

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓