More
  Startpagina Handige tips Mac OS X Opschonen en stukken sneller maken (2019 Update)

  Mac OS X Opschonen en stukken sneller maken (2019 Update)

  Mac opschonen? Veel mensen denken dat een Mac computer niet sneller te maken is door een bepaalde actie uit te voeren. In werkelijkheid is een Mac inderdaad niet zo snel vervuilt als een Windows computer. Echter, er zijn wel degelijk onderhoudstaken die regelmatig uitgevoerd dienen te worden om uw Mac in top conditie te houden.

  Grotendeels doet Mac OS X dit zelf. Echter met een beetje hulp wordt uw Mac aanzienlijk sneller, in dit artikel leg ik u uit hoe dit aan te pakken.

  MacOS Sierra, High Sierra, Mojave en Catalina houden namelijk meerdere eigenschappen bij van de geïnstalleerde programma’s inclusief configuratie bestanden, en een cache directory. Het is raadzaam deze eigenschappen inclusief bestanden met regelmaat op te schonen.

  In de cache folder worden tijdelijk bestanden geplaatst om programma instellingen in op te slaan. Na enige tijd kan de cache folder vol en onoverzichtelijk worden en op dat moment wordt u Mac mogelijk langzamer dan U gewent bent. Applicaties starten langzamer op en bij het opstarten van uw Mac wordt mogelijk een hoop bloatware mee opgestart die u niet gebruikt. Dit kan komen door cache bestanden en applicatie instellingen.

  Dit alles kan uw Mac aanzienlijk vertragen, terwijl cache bestanden en bepaalde applicatie instellingen in werkelijkheid bedoeld zijn om het specifieke programma sneller te laten opstarten.

  Een teveel aan cache en configuratie bestanden op uw Mac vertraagd uw Mac in het algemeen. Een specifiek programma kan sneller starten maar de rest van de applicaties kan er weer onder lijden, vooral het opstarten van uw Mac kan aanzienlijk worden vertraagd door een overdaad aan applicaties inclusief de instellingen voor deze applicaties.

  In dit artikel beschrijf ik instructies om uw Mac handmatig op te schonen en introduceer ik software die uw Mac automatisch opschoont en sneller maakt.

  Dit is een complete gids om uw Mac op te schonen. Het is weer 2020, tijd voor een grote schoonmaak! 🙂

  MAC OS X Opschonen

  Opstartitems opschonen

  Is uw Mac langzaam tijdens het opstarten?

  Dan is het goed mogelijk dat er tijdens het aanmelden van de gebruiker op uw Mac een hoop programma’s – applicaties – mee worden opgestart.

  Aangezien een hoop programma’s die tijdens het aanmelden opgestart worden de Mac aanzienlijk vertragen, gaan we de opstartprogramma’s controleren en uitschakelen waar nodig.

  • Ga naar het apple icoon links bovenin
  • Selecteer Systeemvoorkeuren

  systeemvoorkeuren mac os

  • Klik door op Gebruikers en Groepen

  mac sneller maken opschonen gebruikers

  • Klik door op tabblad Inloggen en selecteer het slotje om instellingen te kunnen wijzigen.
  • Vul uw wachtwoord in ter identificatie (indien nodig)
  • Selecteer het programma wat u wilt verwijderen uit de opstart items en klik op het – (min) teken onderaan de lijst.

  gebruikers en groepen inloggen mac sneller maken opschonen

  Cache bestanden verwijderen, handmatig als automatisch

  Applicaties houden cache bij, noem het maar tijdelijke bestanden. Door de cache vast te houden starten ze in eerste instantie sneller op maar uiteindelijk wordt het een flinke wirwar van bestanden dat het juist averechts kan gaan werken.

  U kunt nu de cache bestanden op gaan ruimen om applicaties een stuk sneller te laten starten en werken. Cache bestanden kunt u handmatig verwijderen, maar ook automatisch door software. Ik ga beide toelichten.

  Handmatig cache bestanden verwijderen

  • Open Finder
  • Type: Command+Shift+G toetscombinatie op uw toetsenbord.
  • Type: ~/Library/Caches/

  mac os cache bestanden opruimen finder folder

  U bent nu in de map met cache bestanden, gedefinieerd per Mac applicatie.

  Als U ervoor kiest om cache bestanden van een specifieke applicatie te verwijderen dan dient U er wel voor te zorgen dat deze applicatie niet meer actief is. Sluit daarom alle applicaties.

  Let op: het is wel belangrijk dat u weet welke cache bestanden U verwijderd.

  Als u niet precies weet welke cache bestanden U dient te verwijderen om uw mac op te schonen, gebruik dan een software programma zoals CleanMyMac die de cache bestanden automatisch opruimt.

  mac sneller maken op schonen van cache bestanden

  Mac opschonen met CleanMyMac

  Automatisch cache bestanden verwijderen en mac sneller maken

  Er is veel goede software te vinden om automatisch cache bestanden, en overige bestanden die uw mac vertragen te verwijderen. U kunt niet alleen systeem cache verwijderen maar ook tijdelijke internet bestanden verwijderen.

  Goede software persoonlijk vind ik CleanMyMac. CleanMyMac heeft een geweldig makkelijk en overzichtelijk gebruikerspaneel. Het is helemaal niet moeilijk om uw wegwijs te vinden in CleanMyMac.

  Door het gebruik van de slimme opruiming in CleanMyMac kunt u bestanden identificeren die uw Mac vertragen. Een erg handige functie die uw Mac aanzienlijk opschoont.

  cleanmymac - mac opschonen en sneller maken

  Daarnaast biedt CleanMyMac functionaliteit om de harde schijf prestaties te verbeteren door Mac onderhoudstaken uit te voeren.

  De harde schijf prestaties worden met de tijd minder, CleanMyMac optimaliseert uw harde schijf en zorgt ervoor dat uw Mac weer sneller wordt en blijft.

  mac onderhouden met cleanmymac

  Alle functionaliteit en opties die CleanMyMac biedt om uw mac sneller te maken spreken allemaal voor zich. CleanMyMac X is enorme aanrader om uw MacOS systeem op te schonen. CleanMyMac X werkt voor Mac OS Sierra, High Sierra, Mojave en Catalina.

  Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door CleanMyMac.

  CleanMyMac

  Optimaliseer uw Mac met één klik. Maak kennis met CleanMyMac: een zeer eenvoudige tool waarmee je je volledige Mac optimaliseert. Start alle taken om je Mac netjes, snel en beschermd te houden met één enkele klik.
  Download (nieuw venster)

   

  Of, lees meer over CleanMyMac in onze uitgebreide CleanMyMac review.

  Nu beschikbaar: Space Lens in CleanMyMac, lees meer over de nieuwe functionaliteit Space Lens!

  CCleaner voor Mac, ruim uw Mac op

  Bent u op zoek naar een alternatief om voornamelijk internet cache op te ruimen dan is CCleaner voor Mac een goed alternatief.

  ccleaner gratis

  Malwarebytes, controleer uw Mac op adware, malware of een virus

  Als u nog steeds denkt dat het wel meevalt met een virus of malware op uw Mac dan komt u bedrogen uit. Het klopt dat er niet heel veel echte virussen beschikbaar zijn, echter een groot probleem op Mac computers is adware. Adware is software die wordt aangeboden via gratis software die u van het internet kunt downloaden. Dit is malware die zich in een grijs gebied bevind tussen een virus en advertentie software.

  Ik raad u aan om uw Mac te controleren op adware. Adware maakt uw browser traag en verzameld browser gegevens en persoonlijk gegevens van uw Mac voor advertentie doeleinden.

  Malwarebytes voor Mac is 14 dagen gratis te gebruiken en ruimt deze adware die mogelijk op uw Mac is geinstalleerd op.

  malwarebytes voor Mac

  Grote bestanden verwijderen

  Grote bestanden zorgen voor een vertraagd Mac systeem, dit is bij iedereen bekend.

  Het probleem bij het opruimen van grote bestanden, waar vind ik ze ook alweer. Welke bestanden op mijn harde schijf zijn groot en zorgen voor een vertraging of een volle hard schijf? Dat is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen.

  Voor dit probleem is een oplossing, een gratis oplossing, namelijk OmniDiskSweeper. Deze software is volledig gratis en kan aan de hand van kleuren laten zien per map en bestanden hoe groot ze zijn. Hiermee kunt u grote bestanden opsporen en verwijderen.

  omnidisksweeper gratis

  Diskruimte controleren op uw Mac computer

  Diskruimte speelt een grote rol bij het vertragen van uw Mac computer. Indien er te weinig disk ruimte is hebben applicaties te weinig ruimte om tijdelijke bestanden te plaatsen (cache) en dit kan zorgen voor vertraging.

  Het is aan te raden om 10GB aan schijfruimte vrij te houden op uw Mac om het Mac OS besturingssysteem optimaal te benutten.

  • Klik linksboven in het menu op het Apple logo.
  • Selecteer Over deze Mac.
  • Klik op tabblad Opslag.
  • Controleer de ruimte die vrij is op uw Mac systeem. Deze bestanden worden onderverdeeld per kleur in audio-bestanden, film-bestanden, foto’s, applicaties, backup’s en overige bestanden.

  Een tip is om grote bestanden op te slaan op een externe hardeschijf.
  Indien U de grote bestanden dan niet nodig heeft, kunt U deze externe harde schijf loskoppelen van uw Mac. Op deze manier nemen grote bestanden lokaal op uw Mac geen onnodige extra ruimte in.

  Mac os x opschonen

  Dubbele bestanden op uw Mac verwijderen met Gemini

  Dubbele bestanden kunnen ook veel schijfruimte in beslag nemen op uw Mac.

  Het is daarom aan te raden om uw Mac eens na te lopen op dubbele bestanden en deze waar nodig te verwijderen. U zult versteld staan hoeveel Mac schijfruimte U met de Gemini software kunt besparen.

  gemini dubbele bestanden verwijderen van uw mac met slimme opruiming

  Harde schijf vervangen naar een SSD harde schijf

  De snelste manier om uw oudere Mac computer te versnellen is door de huidige harde schijf te vervangen voor een SSD (Solid State Disk) harde schijf.

  Hier vind u een mooi artikel hoe u de harde schijf kunt vervangen en wat u hiervoor nodig heeft.

  Het artikel is wel in het engels geschreven.

  Ram geheugen toevoegen aan uw huidige Mac

  Hardware matig kunt U het volgende doen om uw Mac sneller te maken. Namelijk, het verhogen van het RAM geheugen. Koop ram geheugen voor Mac.

  Als U een oudere Mac heeft is het aan te raden om bij de winkel na te vragen of uw Ram geheugen uitgebreid kan worden. Meestal bestaat een Mac computer uit een standaardpakket aan hardware onderdelen en is er weinig ruimte voor aanpassingen.

  Hierdoor is het vaak niet mogelijk om zomaar hardware bij te prikken, U kunt echter wel vervangen.

  Als uw Mac een 2 x 2GB DIMM slot heeft kunt u de 2 x 2GB RAM modules vervangen door 2 x 4GB. Nogmaals als hiervoor info nodig heeft raden wij u aan uw Mac aan te bieden bij specialisten.

  Uitbreiden van uw Mac met geheugen is een goedkopere manier dan een volledige nieuwe Mac computer te kopen.

  Houd uw Mac up-to-date

  De meest simpele en meest voor de hand liggende tip is het up-to-date houden van uw Mac.

  Apple brengt regelmatig updates uit ten behoeve van Mac OS. Het is aan te raden om deze updates altijd te installeren.

  De updates brengen en houden stabiliteit in uw Mac.

  software updaten mac

  Als u de updates niet bijhoud loopt u ook een gevaar op internet, de updates zorgen niet alleen voor stabiliteit maar ook voor beveiliging updates, alsmede een hoop nieuwe drivers voor randapparatuur als printers en digitale foto camera’s.

  Overige Mac en Safari tips

  In het volgende artikel beschrijf ik acties die u kunt uitvoeren als uw Mac opstart schijf bijna vol is.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Pc-Tips.info
  3 jaren geleden

  Heeft u een vraag, stel ze gerust. We horen graag van bezoekers, of er problemen zijn. Zo niet, perfect! Anders helpen we u graag.

  Rob
  Rob
  2 jaren geleden

  hoe kun je dubbele bookmarks verwijderen uit safari

  Ann
  Ann
  1 jaar geleden

  Hoi, ik heb een Mac uit 2009, er is een en ander niet okay meer.
  Mooi artikel, maar ik weet niet of ik dit allemaal zelf kan doen.
  Winkel Amac zit wel in Gouda, daar heb ik alleen pas een nieuw keyboard gekocht.
  Ik ben niet echt een ICT’er ! Ik kan wel wat maar…
  Advies is heel erg welkom en hulp ook. In ieder vast hartelijk dank!

  Marcel
  Marcel
  9 maanden geleden

  Hallo, het probleem dat ik heb met safari is dat verscheidene afbeeldingen niet open gaan, er verschijnt steeds een vraagteken (enkel tekst is zichtbaar). Ook indien ik één bepaalde website open en moet inloggen, lukt dit niet meer. Met Firefox lukt dit perfect, enkel met Safari niet meer (nog maar 2 weken dat ik dit probleem heb). Op mijn Mac is versie OS 10.9.5.

  Marcel
  Marcel
  9 maanden geleden

  Ik was iets te snel met mijn tekst te typen. In mijn Mail programma krijg ik enkele leveranciers hun afbeeldingen niet open, sorry voor dit misverstand ! Daar verschijnen enkel vraagtekens op elke afbeelding. Op mijn tweede computer lukt dit perfect. Ik heb een chatprogramma op onze website en wanneer ik inlog bij Zendesk geraak ik niet verder, wel wanneer ik dit doe bij Firefox en dat is vervelend (twee browsers open staan).

  Recente artikelen

  Windows File Recovery (Winfr.exe) – Bestanden herstellen

  Windows File Recovery is een gratis applicatie van Microsoft. Windows File Recovery is het alternatief voor herstelsoftware zoals Piriform Recuva. Met Windows File Recover is...

  Alles wat u wilt weten over Malwarebytes (Uitgebreide informatie)

  Malwarebytes is het beste proactieve anti-malware programma dat vandaag de dag beschikbaar is. Malwarebytes is een Californisch bedrijf dat in 2006 is opgericht door...

  Google Chrome resetten, dit hoe u Chrome hersteld naar standaardwaarde

  Webbrowsers zoals Google Chrome bevatten nu de optie om de browser te resetten. Een reset van de Chrome browser kunt u gebruiken om snel...

  Windows Defender Bestanden Uitsluiten, zo doet u dat!

  Windows Defender Bestanden Uitsluiten? Windows Defender is geïntegreerd in Windows 10 en beschermt Windows 10 tegen virussen en andere vormen van malware. Om een...
  9
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x