Mac OS X Opschonen en stukken sneller maken


Mac OSX opschonen, is het nodig? Mac zijn toch die computers die juist snel blijven tegenover Windows? Ja dat klopt ze zijn een stuk sneller en het besturingssysteem houdt ook geen registry bij met allerlei verwijzingen. MacOS houdt echter wel een eigenschap bij van de geïnstalleerde programma’s met configuratie bestanden, en een cache directory.

In de cache folder worden tijdelijk bestanden geplaatst om programma instellingen in op te slaan. Na enige tijd kan de cache folder vol en onoverzichtelijk worden en op dat moment wordt u Mac mogelijk langzamer dan U gewent bent. Dat kan komen door de volgende redenen; cache bestanden. Dit zijn de bestanden die tijdelijke instellingen bevatten, echter na het afsluiten of opruimen van een programma blijft de cache behouden. Dit kan uw Mac aanzienlijk vertragen.

In deze instructie hebben we aantal tips samengesteld om uw Mac weer op te schonen en daarmee een stuk sneller te maken.

MAC OS X Opschonen

Dit artikel is geüpdatet in juli 2018.

Opstart-items

Is uw Mac langzaam tijdens het opstarten? Dan is het goed mogelijk dat er tijdens het aanmelden van de gebruiker op uw Mac een hoop programma’s mee worden opgestart. Aangezien een hoop programma’s die tijdens het aanmelden opgestart worden de Mac aanzienlijk vertragen, gaan we de opstart programma’s uitschakelen waar nodig.

 • Ga naar het apple icoon links bovenin
 • Selecteer Systeemvoorkeuren

systeemvoorkeuren mac os
 • Klik door op Gebruikers en Groepen

mac sneller maken opschonen gebruikers

 • Klik door op tabblad Inloggen en selecteer het slotje om instellingen te kunnen wijzigen.
 • Vul uw wachtwoord in ter identificatie (indien nodig)
 • Selecteer het programma wat u wilt verwijderen uit de opstart items en klik op het – (min) teken onderaan de lijst.

gebruikers en groepen inloggen mac sneller maken opschonen

Cache bestanden verwijderen, handmatig als automatisch

Applicaties houden cache bij, noem het maar tijdelijke bestanden. Door de cache vast te houden starten ze in eerste instantie sneller op maar uiteindelijk wordt het een flinke wir war van bestanden dat het juist averechts kan gaan werken. U kunt nu de cache bestanden op gaan ruimen om applicaties een stuk sneller te laten starten en werken. Cache bestanden kunt u handmatig verwijderen, maar ook automatisch door tooling. Ik ga beide toelichten.

U kunt nu de cache bestanden op gaan ruimen om applicaties een stuk sneller te laten starten en werken. Cache bestanden kunt u handmatig verwijderen, maar ook automatisch door software. Ik ga beide toelichten.

Handmatig cache bestanden verwijderen

 • Open Finder
 • Type: Command+Shift+G toetscombinatie op uw toetsenbord.
 • Type: ~/Library/Caches/

mac os cache bestanden opruimen finder folder

 • U bent nu in de map met caches gedefinieerd per applicatie. Als ervoor kiest om cache bestanden van een specifieke applicatie te verwijderen dan dient u er wel voor te zorgen dat deze applicatie niet meer actief is. Sluit daarom alle applicaties. Let op: het is wel belangrijk dat u weet welke cache bestanden u verwijderd. Als u niet precies weet welke cache bestanden uit dient te verwijderen om uw mac op te schonen, gebruik dan een programma zoals CleanMyMac die de cache bestanden automatisch opruimt.

mac sneller maken op schonen van cache bestanden

Mac opschonen met CleanMyMac

Automatisch cache bestanden verwijderen en mac sneller maken

Er is veel goede software te vinden om automatisch cache bestanden, en overige bestanden die uw mac vertragen te verwijderen. U kunt niet alleen systeem cache verwijderen maar ook tijdelijke internet bestanden verwijderen. Goede software persoonlijk vind ik CleanMyMac. CleanMyMac heeft een geweldig makkelijk en overzichtelijk gebruikerspaneel. Het is helemaal niet moeilijk om uw wegwijs te vinden in CleanMyMac.

Door het gebruik van de slimme opruiming in CleanMyMac kunt u bestanden identificeren die uw Mac vertragen. Een erg handige functie die uw Mac aanzienlijk opschoont.

mac sneller maken met software

Daarnaast biedt CleanMyMac de optie om de schijfprestaties te verbeteren door Mac onderhoudstaken uit te voeren. De schijfprestaties worden met de tijd minder, CleanMyMac optimaliseert uw harde schijf en zorgt ervoor dat uw Mac weer sneller wordt.

mac onderhoud om uw mac sneller te maken

Alle opties en mogelijkheden die CleanMyMac biedt om uw mac sneller te maken spreken allemaal voor zich. CleanMyMac is dikke aanrader om uw MacOS systeem op te schonen. Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door CleanMyMac.

macpaw cleanmymac

Bent u opzoek naar alternatief om voornamelijk internet cache op te ruimen dan is CCleaner voor Mac een goed alternatief.

ccleaner gratis

Grote bestanden verwijderen

Grote bestanden zorgen voor een vertraagd systeem, dit is bij iedereen bekend.

Het grote probleem bij het opruimen van grote bestanden, waar vind ik ze ook alweer. Welke bestanden op mijn harde schijf zijn groot en zorgen voor een vertraging of een volle harddisk? Dat is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen.

Voor dit probleem is een oplossing, een gratis oplossing, namelijk OmniDiskSweeper. Deze software is volledig gratis en kan aan de hand van kleuren laten zien per map en bestanden hoe groot ze zijn. Hiermee kunt u grote bestanden opsporen en verwijderen.

omnidisksweeper gratis

Diskruimte controleren op uw Mac computer

Diskruimte speelt een grote rol bij het vertragen van uw Mac computer. Indien er te weinig disk ruimte is hebben applicaties te weinig ruimte om tijdelijke bestanden te plaatsen (cache) en dit kan zorgen voor vertraging.

Het is aan te raden om 10GB aan ruimte vrij te houden op uw Mac om uw MacOS systeem optimaal te benutten.

 • Klik linksboven in het menu op het Apple logo.
 • Selecteer Over deze Mac.
 • Klik op tabblad Opslag.
 • Controleer de ruimte die vrij is op uw Mac systeem. Deze bestanden worden onderverdeeld per kleur in Audio, Films, Foto’s, Programma’s, Backup’s en Overig. Een tip is om grote bestanden op te slaan op een externe hardeschijf. Indien U de grote bestanden dan niet nodig heeft, kunt U deze externe hardeschijf loskoppelen van uw Mac. Op deze manier nemen grote bestanden lokaal op uw Mac geen onnodige ruimte in.

Mac os x opschonen

Dubbele bestanden op uw Mac verwijderen met Gemini

Dubbele bestanden kunnen ook veel schijfruimte in beslag nemen op uw Mac. Het is daarom aan te raden om uw Mac eens na te lopen op dubbele bestanden en deze waar nodig te verwijderen. U zult versteld staan hoeveel schijfruimte u hiermee kunt besparen.

gemini dubbele bestanden verwijderen van uw mac met slimme opruiming

Harde schijf vervangen naar een SSD harde schijf

De snelste manier om uw oudere Mac computer te versneller is door de huidige harde schijf te vervangen voor een SSD (Solid State Disk) harde schijf. Hier vind u een mooi artikel hoe u de harde schijf kunt vervangen en wat u hiervoor nodig heeft. Het artikel is wel in het engels geschreven.

Ram geheugen toevoegen aan uw huidige Mac

Hardware matig kunt het volgende doen om uw Mac sneller te maken. Dit is het verhogen van het RAM geheugen. Als u een oudere Mac heeft is het aan te raden om bij de winkel na te vragen of uw RAM verhoogd kan worden. Meestal bestaat een Mac computer uit een standaard pakket aan hardware onderdelen.

Hierdoor is het vaak niet mogelijk om zomaar hardware bij te prikken, U kunt echter wel vervangen. Als uw Mac een 2 x 2GB DIMM slot heeft kunt u de 2 x 2GB RAM modules vervangen door 2 x 4GB. Nogmaals als hiervoor info nodig heeft raden wij u aan uw Mac aan te bieden bij specialisten.

Het is echter een vrij goedkope manier om de Mac een stuk sneller te maken.

Houd uw Mac up-to-date

De meest simpele en meest voor de hand liggende tip is het up-to-date houden van uw Mac. Apple brengt regelmatig updates uit ten behoeve van Mac OS. Het is aan te raden om deze updates altijd te installeren. De updates brengen stabiliteit in uw systeem.

Update Mac OS om de mac sneller te maken

Als u de updates niet bijhoud loopt u ook een gevaar op internet, de updates zorgen niet alleen voor stabiliteit maar ook voor beveiliging updates, alsmede een hoop nieuwe drivers voor randapparatuur als printers en digitale foto camera’s.

Overige Mac en Safari tips

3 Comments

 1. Pc-Tips.info maart 14, 2017
 2. Rob mei 18, 2018

Laat een bericht achter, we horen graag van u.