Mac OS X Opschonen en stukken sneller maken (2019 Update)

Mac opschonen? Veel mensen denken dat een Mac computer niet sneller te maken is door een bepaalde actie uit te voeren. In werkelijkheid is een Mac inderdaad niet zo snel vervuilt als een Windows computer. Echter, er zijn wel degelijk onderhoudstaken die regelmatig uitgevoerd dienen te worden om uw Mac in top conditie te houden. Grotendeels doet Mac OS X dit zelf. Echter met een beetje hulp wordt uw Mac aanzienlijk sneller, in dit artikel leg ik u uit hoe dit aan te pakken.

MacOS Sierra, High Sierra, Mojave en Catalina houden namelijk meerdere eigenschappen bij van de ge√Įnstalleerde programma’s inclusief configuratie bestanden, en een cache directory. Het is raadzaam deze eigenschappen inclusief bestanden met regelmaat op te schonen.

In de cache folder worden tijdelijk bestanden geplaatst om programma instellingen in op te slaan. Na enige tijd kan de cache folder vol en onoverzichtelijk worden en op dat moment wordt u Mac mogelijk langzamer dan U gewent bent. Applicaties starten langzamer op en bij het opstarten van uw Mac wordt mogelijk een hoop bloatware mee opgestart die u niet gebruikt. Dit kan komen door cache bestanden en applicatie instellingen.

Dit alles kan uw Mac aanzienlijk vertragen, terwijl cache bestanden en bepaalde applicatie instellingen in werkelijkheid bedoeld zijn om het specifieke programma sneller te laten opstarten.

Een teveel aan cache en configuratie bestanden op uw Mac vertraagd uw Mac in het algemeen. Een specifiek programma kan sneller starten maar de rest van de applicaties kan er weer onder lijden, vooral het opstarten van uw Mac kan aanzienlijk worden vertraagd door een overdaad aan applicaties inclusief de instellingen voor deze applicaties.

In dit artikel beschrijf ik instructies om uw Mac handmatig op te schonen en introduceer ik software die uw Mac automatisch opschoont en sneller maakt.

Dit is een complete gids om uw Mac op te schonen. Het is weer 2020, tijd voor een grote schoonmaak! ūüôā

MAC OS X Opschonen

Opstartitems opschonen

Is uw Mac langzaam tijdens het opstarten?

Dan is het goed mogelijk dat er tijdens het aanmelden van de gebruiker op uw Mac een hoop programma’s – applicaties – mee worden opgestart.

Aangezien een hoop programma’s die tijdens het aanmelden opgestart worden de Mac aanzienlijk vertragen, gaan we de opstartprogramma’s controleren en uitschakelen waar nodig.

 • Ga naar het apple icoon links bovenin
 • Selecteer Systeemvoorkeuren

systeemvoorkeuren mac os

 • Klik door op Gebruikers en Groepen

mac sneller maken opschonen gebruikers

 • Klik door op tabblad Inloggen en selecteer het slotje om instellingen te kunnen wijzigen.
 • Vul uw wachtwoord in ter identificatie (indien nodig)
 • Selecteer het programma wat u wilt verwijderen uit de opstart items en klik op het – (min) teken onderaan de lijst.

gebruikers en groepen inloggen mac sneller maken opschonen

Cache bestanden verwijderen, handmatig als automatisch

Applicaties houden cache bij, noem het maar tijdelijke bestanden. Door de cache vast te houden starten ze in eerste instantie sneller op maar uiteindelijk wordt het een flinke wirwar van bestanden dat het juist averechts kan gaan werken.

U kunt nu de cache bestanden op gaan ruimen om applicaties een stuk sneller te laten starten en werken. Cache bestanden kunt u handmatig verwijderen, maar ook automatisch door software. Ik ga beide toelichten.

Handmatig cache bestanden verwijderen

 • Open Finder
 • Type: Command+Shift+G toetscombinatie op uw toetsenbord.
 • Type:¬†~/Library/Caches/

mac os cache bestanden opruimen finder folder

U bent nu in de map met cache bestanden, gedefinieerd per Mac applicatie.

Als U ervoor kiest om cache bestanden van een specifieke applicatie te verwijderen dan dient U er wel voor te zorgen dat deze applicatie niet meer actief is. Sluit daarom alle applicaties.

Let op: het is wel belangrijk dat u weet welke cache bestanden U verwijderd.

Als u niet precies weet welke cache bestanden U dient te verwijderen om uw mac op te schonen, gebruik dan een software programma zoals CleanMyMac die de cache bestanden automatisch opruimt.

mac sneller maken op schonen van cache bestanden

Mac opschonen met CleanMyMac

Automatisch cache bestanden verwijderen en mac sneller maken

Er is veel goede software te vinden om automatisch cache bestanden, en overige bestanden die uw mac vertragen te verwijderen. U kunt niet alleen systeem cache verwijderen maar ook tijdelijke internet bestanden verwijderen.

Goede software persoonlijk vind ik CleanMyMac. CleanMyMac heeft een geweldig makkelijk en overzichtelijk gebruikerspaneel. Het is helemaal niet moeilijk om uw wegwijs te vinden in CleanMyMac.

Door het gebruik van de slimme opruiming in CleanMyMac kunt u bestanden identificeren die uw Mac vertragen. Een erg handige functie die uw Mac aanzienlijk opschoont.

cleanmymac - mac opschonen en sneller maken

Daarnaast biedt CleanMyMac functionaliteit om de harde schijf prestaties te verbeteren door Mac onderhoudstaken uit te voeren.

De harde schijf prestaties worden met de tijd minder, CleanMyMac optimaliseert uw harde schijf en zorgt ervoor dat uw Mac weer sneller wordt en blijft.

mac onderhouden met cleanmymac

Alle functionaliteit en opties die CleanMyMac biedt om uw mac sneller te maken spreken allemaal voor zich. CleanMyMac X is enorme aanrader om uw MacOS systeem op te schonen. CleanMyMac X werkt voor Mac OS Sierra, High Sierra, Mojave en Catalina.

Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door CleanMyMac.

CleanMyMac

Optimaliseer uw Mac met één klik. Maak kennis met CleanMyMac: een zeer eenvoudige tool waarmee je je volledige Mac optimaliseert. Start alle taken om je Mac netjes, snel en beschermd te houden met één enkele klik.
Download (nieuw venster)

 

Of, lees meer over CleanMyMac in onze uitgebreide CleanMyMac review.

Nu beschikbaar: Space Lens in CleanMyMac, lees meer over de nieuwe functionaliteit Space Lens!

Bent u op zoek naar een alternatief om voornamelijk internet cache op te ruimen dan is CCleaner voor Mac een goed alternatief.

ccleaner gratis

Grote bestanden verwijderen

Grote bestanden zorgen voor een vertraagd Mac systeem, dit is bij iedereen bekend.

Het probleem bij het opruimen van grote bestanden, waar vind ik ze ook alweer. Welke bestanden op mijn harde schijf zijn groot en zorgen voor een vertraging of een volle hard schijf? Dat is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen.

Voor dit probleem is een oplossing, een gratis oplossing, namelijk OmniDiskSweeper. Deze software is volledig gratis en kan aan de hand van kleuren laten zien per map en bestanden hoe groot ze zijn. Hiermee kunt u grote bestanden opsporen en verwijderen.

omnidisksweeper gratis

Diskruimte controleren op uw Mac computer

Diskruimte speelt een grote rol bij het vertragen van uw Mac computer. Indien er te weinig disk ruimte is hebben applicaties te weinig ruimte om tijdelijke bestanden te plaatsen (cache) en dit kan zorgen voor vertraging.

Het is aan te raden om 10GB aan schijfruimte vrij te houden op uw Mac om het Mac OS besturingssysteem optimaal te benutten.

 • Klik linksboven in het menu op het Apple logo.
 • Selecteer Over deze Mac.
 • Klik op tabblad Opslag.
 • Controleer de ruimte die vrij is op uw Mac systeem. Deze bestanden worden onderverdeeld per kleur in audio-bestanden, film-bestanden, foto’s, applicaties, backup’s en overige bestanden.

Een tip is om grote bestanden op te slaan op een externe hardeschijf.
Indien U de grote bestanden dan niet nodig heeft, kunt U deze externe harde schijf loskoppelen van uw Mac. Op deze manier nemen grote bestanden lokaal op uw Mac geen onnodige extra ruimte in.

Mac os x opschonen

Dubbele bestanden op uw Mac verwijderen met Gemini

Dubbele bestanden kunnen ook veel schijfruimte in beslag nemen op uw Mac.

Het is daarom aan te raden om uw Mac eens na te lopen op dubbele bestanden en deze waar nodig te verwijderen. U zult versteld staan hoeveel Mac schijfruimte U met de Gemini software kunt besparen.

gemini dubbele bestanden verwijderen van uw mac met slimme opruiming

Harde schijf vervangen naar een SSD harde schijf

De snelste manier om uw oudere Mac computer te versnellen is door de huidige harde schijf te vervangen voor een SSD (Solid State Disk) harde schijf.

Hier vind u een mooi artikel hoe u de harde schijf kunt vervangen en wat u hiervoor nodig heeft.

Het artikel is wel in het engels geschreven.

Ram geheugen toevoegen aan uw huidige Mac

Hardware matig kunt U het volgende doen om uw Mac sneller te maken. Namelijk, het verhogen van het RAM geheugen.

Als U een oudere Mac heeft is het aan te raden om bij de winkel na te vragen of uw Ram geheugen uitgebreid kan worden. Meestal bestaat een Mac computer uit een standaardpakket aan hardware onderdelen en is er weinig ruimte voor aanpassingen.

Hierdoor is het vaak niet mogelijk om zomaar hardware bij te prikken, U kunt echter wel vervangen.

Als uw Mac een 2 x 2GB DIMM slot heeft kunt u de 2 x 2GB RAM modules vervangen door 2 x 4GB. Nogmaals als hiervoor info nodig heeft raden wij u aan uw Mac aan te bieden bij specialisten.

Uitbreiden van uw Mac met geheugen is een goedkopere manier dan een volledige nieuwe Mac computer te kopen.

Houd uw Mac up-to-date

De meest simpele en meest voor de hand liggende tip is het up-to-date houden van uw Mac.

Apple brengt regelmatig updates uit ten behoeve van Mac OS. Het is aan te raden om deze updates altijd te installeren.

De updates brengen en houden stabiliteit in uw Mac.

software updaten mac

Als u de updates niet bijhoud loopt u ook een gevaar op internet, de updates zorgen niet alleen voor stabiliteit maar ook voor beveiliging updates, alsmede een hoop nieuwe drivers voor randapparatuur als printers en digitale foto camera’s.

Overige Mac en Safari tips

In het volgende artikel beschrijf ik acties die u kunt uitvoeren als uw Mac opstart schijf bijna vol is.

Bedankt voor het lezen! Deel dit bericht op social media of online, alvast bedankt!

Gerelateerde berichten

Auteur

9 Reacties

 1. Pc-Tips.info
  maart 14, 2017
 2. Rob
  mei 18, 2018
 3. Ann
  november 15, 2018
  • PC Tips
   november 15, 2018
 4. Stefan
  september 19, 2019
 5. Marcel
  september 27, 2019
  • Stefan
   september 27, 2019
 6. Marcel
  september 28, 2019

Plaats een reactie