Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Time Machine instellen in Mac OS, Dit is hoe Time Machine werkt

Het hulpprogramma voor back-up van de Time machine is een belangrijk onderdeel van het macOS besturingssysteem.

Time machine maakt incrementele back-ups van uw bestanden naar een opgegeven locatie zoals een externe harde schijf. Deze bestanden kunnen later worden doorzocht en worden hersteld door Time Machine uit te voeren.

Time machine instellen

Sluit een externe harde schijf via USB, FireWire of Thunderbolt aan op uw Mac. De externe harde schijf moet minstens zo groot zijn als de harde schijf van uw Mac. Hoe groter de externe schijf, hoe verder terug in de tijd u back-ups kunt opslaan.

Open de Systeemvoorkeuren en klik op Time Machine.

time machine instellen mac os

Klik op de knop Schijf selecteren… en u krijgt een venster te zien met een overzicht van de aangesloten stations. Selecteer de schijf waarop u uw back-ups wilt opslaan.

Als uw externe schijf nog niet is geformatteerd als ‘Mac OS Extended (Journaled)’, nodigt Time Machine u uit om deze te wissen en opnieuw te formatteren.

Als u ervoor kiest om uw schijf opnieuw te formatteren, worden alle gegevens die nu op de harde schijf staan gewist.

Mogelijk krijgt u een pop-up met de vraag of u de aangesloten harde schijf wilt gebruiken met Time Machine. Klik op Beslis later, zodat de instellingen van de Tijdmachine eerst naar uw wensen kunnen worden geconfigureerd.

time machine backup instellen

Zodra uw externe schijf correct is aangesloten, kunt u altijd toegang krijgen tot Time Machine door de systeeminstellingen te openen.

Time machine back-up maken

Er is een optie om back-ups te versleutelen. Om deze te activeren, klikt u op de knop Schijf selecteren en kiest u vervolgens uw Time Machine schijf in de sectie Beschikbare schijven.

reservekopieen maken mac

Vink de optie Versleutel reservekopieën aan en klik vervolgens op Gebruik schijf.

U wordt uitgenodigd om een wachtwoord toe te voegen en een hint voor het geval u het vergeet. Doe dit en niemand heeft toegang tot uw back-ups zonder dit wachtwoord.

time machine instellingen mac osx

U krijgt nu een venster te zien waarin de status van uw huidige geselecteerde schijf wordt weergegeven die voor uw Time Machine-back-ups moet worden gebruikt. Dit venster laat u weten hoeveel ruimte er beschikbaar is, evenals de datum van uw oudste en laatste back-up en wanneer de volgende back-up zal plaatsvinden.

Standaard is Time Machine geconfigureerd om een back-up te maken van alle
gegevens op de harde schijf van uw Mac.

bestand of map niet backuppen mac

Als u op de knop Opties klikt kunt u locaties op de harde schijf van uw Mac toevoegen waarvan geen back-up moet worden gemaakt.

Als u een nieuw item wilt uitsluiten, drukt u op het ‘+’-pictogram om de bestands- browser weer te geven.

Blader naar het bestand of de map waarvan u geen back-up wilt opnemen in uw back-ups, en klik op de knop Uitsluiten.

Om een item te verwijderen uit de lijst met uitgesloten backup-items, klikt u één keer op het item om het te markeren en klikt u vervolgens op het icoon.

U kunt uw wijzigingen annuleren of opslaan om terug te keren naar het vorige scherm. Het item dat u hebt verwijderd wordt uit de lijst verwijderd en wordt opnieuw geback-upt met
uw Mac’s volgende Time Machine back-up.

Om een bestand op te halen uit Time Machine, kies Time Machine uit het de mac menu balk.

activeer time machine

Kies het bestand dat u zoekt uit het venster.

time machine bestand map terugzetten

U kunt een oudere versie van een huidig bestand of een bestand dat u hebt verwijderd selecteren. Wanneer u het hebt gevonden, markeer het en druk op Zet terug.

Navigeren door meerdere back-ups doet u door op de pijltjes te drukken om de datum te selecteren.

Het is belangrijk dat u uw Time Machine back-ups gescheiden bewaard van uw andere Mac gegevens. Partitioneer bijvoorbeeld nooit een harde schijf en bewaar gegevens op de ene partitie en Time Machine back-ups op de andere. Als u dat wel doet, gaan zowel uw gegevens als uw back-ups verloren als de harde schijf uitvalt.

Gebruik CleanMyMac X om Time Machine back-ups op uw Mac kleiner te maken en hiermee ruimte te besparen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook
10 REACTIES
 1. Hallo Stefan,
  Vroeger kreeg ik altijd een waarschuwing als ik lange tijd geen reserve kopie meer had gemaakt met Time Machine. Helaas krijg ik sinds enige maanden geen waarschuwingen meer. Kennelijk heb ik (per ongeluk?) iets aan de instelling van mijn Mac veranderd. Hoe kan ik deze waarschuwingen weer krijgen?
  Met vriendelijke groet,
  Wim

 2. Beste Stefan,

  ik wil mijn TM-schijf die een partitie van 2 TB is van een 3TB schijf herconfigureren naar de volledige schijf van 3 TB om als TM-schijf te gebruiken.
  Ik heb beide partities gewist, hoe kan ik ze nu terug samenvoegen?

  bedankt,
  Mie

  • Hallo Mie, ik heb een video die dit uitlegt. Ik kan hier verder geen ondersteuning op bieden. Ik hoop dat het hiermee lukt. Groet, Stefan
   https://www.youtube.com/watch?v=qUJLBsafrQY

 3. Beste Stefan,
  ik heb op mijn iMac (late 2013) op een USB-poort een externe SSD als opstartschijf geplaatst, waarbij de HD nog in de Mac zit. De HD heb ik daartoe gekloond naar de SSD en ingesteld als opstartschijf.
  Ik gebruik roulerend 3 verschillende HD’s als backup schijf voor TimeMachine, die automatisch een backup maakt na het handmatig aansluiten van één van deze HD’s op een USB-poort.

  Mijn vraag is nu:
  maakt TimeMachine in de nieuwe situatie een backup van de nieuwe opstartschijf SSD of nog steeds van de oude HD in de Mac? Of anders gezegd; is het noodzakelijk de backup HD’s eerst te verwijderen uit de lijst met beschikbare schijven voor backup, en vervolgens opnieuw te configureren zodat de SSD wordt gebackupt.
  Bedankt alvast, mvg, Ernst Jansen

   • Hoi Stefan, bedankt voor je antwoord en het blijft voorlopig wat lastig. Ik vind in de Ga naar-map slechts 1 map die verwijst naar de iPhoto Library. Waar dus de uurlijkse TimeMachine opslag is blijft onduidelijk, maar is ook niet van wezenlijk belang zolang je maar zonodig iets kan terugzetten. Bij aansluiten van een externe HD voor een incrementele volledige backup, zie ik dat deze nu zowel de schijf in de Mac als ook de externe SSD backupt.
    Een eerste stap is dus nu deze schijf uit het overzicht van beschikbare backup-schijven te verwijderen en dan weer toe te voegen; kijken of dan nòg de HD in de Mac wordt gebackupt.

    Voordat ik met de SSD als opstartschijf aan de gang ging, heb ik als onervarene eerst een heleboel nageplozen en filmpjes bekeken daarover. Nergens wordt gesproken over het opnieuw moeten instellen van Time Machine. Maar naar mijn gevoel is er toch wel wat vreemds aan de hand als je niets zou aanpassen. Tenslotte wil je graag wel weten wàt wordt gebackupt en waar dat wordt opgeslagen.
    Bij hopelijk meer duidelijkheid na verloop van tijd, zet ik dat hier nog wel eens neer. Vriendelijke groet, Ernst

    • TimeMachine blijft van beide, interne HD en externe SSD, een backup maken. Ik heb de interne HD nu gewist, dat scheelt iig tijd en opslagruimte. Updates van het systeem komen nu ook op de enig juiste plek terecht neem ik aan.
     Het uit de lijst halen van voor backup beschikbare schijven en weer opnieuw instellen als zodanig heeft geen verschil gemaakt. Beide schijven worden gebackupt. De interne HD is daarin nu een lege map.
     mvg Ernst

     • Bedankt voor de informatie Ernst! Op deze manier kunnen andere mensen hier hun voordeel mee doen. Het is een ingewikkelde kwestie waar ik helaas zo niet direct een antwoord op had. Succes met alles! Groet Stefan

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!