Hoe werkt Stage manager op een Mac Ventura? (Complete gids)

Stefan
Hoe werkt Stage manager op een Mac Ventura? (Complete gids)

Stage Manager ordent automatisch geopende apps en vensters, zodat gebruikers zich op hun werk kunnen concentreren en toch alles in één oogopslag kunnen zien.

Het is een nieuwe functie die is toegevoegd aan macOS Ventura. Het idee van Stage manager is dat een gebruiker in één overzicht de geopende vensters van apps kan raadplegen en direct kan inzien.

Deze vensters worden als kleine miniaturen aan de linkerzijde en aan de rechterzijde van het scherm weergegeven. In het midden bevind zich het venster waar de gebruiker daadwerkelijk actief mee aan het werk is.

Door op een venster te klikken haalt u het venster direct naar voren. Door ernaast te klikken wordt het venster teruggeplaatst in het Stage manager raster aan de buitenzijde. Afhankelijk van hoeveel vensters er open zijn en hoe groot het beeldscherm wordt er bepaald of het venster aan de linkerzijde of rechterzijde wordt geplaatst.

Stage manager voorbeeld

Stage manager inschakelen

U kunt stage manager op twee manieren inschakelen. Dat is via het bedieningspaneel links naast de datum en tijd, of via de instellingen. Als u stage manager via de instellingen inschakelt kunt u het ook aanpassen.

Stage manager inschakelen via bedieningspaneel

Klik links naast de tijd en datum op het bedieningspaneel pictogram. Klik vervolgens op de stage manager tegel.

Stage manager inschakelen via bedieningspaneel

Als u meerdere geopende vensters van verschillende apps, dan ziet u dat deze worden weergegeven als kleine miniaturen aan de linker, rechter of beide zijdes. Dit is geheel afhankelijk hoe groot uw beeldscherm is en hoeveel vensters er zijn geopend.

Stage manager inschakelen via de instellingen

Open de instellingen door links bovenin het menu op het Apple pictogram te klikken. In het menu klik op systeeminstellingen.

Aan de linkerzijde klik eerst op “Bureaublad en Dock”. Aan de rechterzijde klikt u op “Stage manager” om deze functie in te schakelen.

Stage manager inschakelen

Stage manager aanpassen

Klik vervolgens op “Pas aan”.

Stage manager aanpassen

Hier ziet u twee opties. Dit is de recente apps optie en de bureaubladonderdelen optie.

Recente apps en bureaublad onderdelen weergeven in stage manager

Recente apps

Als u recente apps inschakelt dan worden alle vensters die er op dit moment zijn geopend weergeven rondom het actieve venster. Als u recente apps uitschakelt dan dient u met de muis naar de linkerzijde te bewegen om de vensters weer te geven. Stage manager is dus wel actief maar laat niet altijd alle geopende vensters zien.

Bureaubladonderdelen

De optie bureaubladonderdelen kunt u in- of uitschakelen. Als u het inschakelt dan ziet u alle bureaubladonderdelen altijd als stage manager is ingeschakeld. Als u deze optie uitschakelt dan dient u te klikken op vrije ruimte op het bureaublad om de bureaubladonderdelen te zien. Klikt u vervolgens nogmaals dan zijn de bureaubladonderdelen weer rondom het actieve venster verborgen.

Stage manager vensters groeperen

Een nadeel van stage manager is het constant moeten wisselen tussen verschillende vensters. Het groeperen van een venster kan dan helpen. Het groeperen betekend dat u meerdere vensters die u bij elkaar gebruikt met één klik kunt openen. Op deze manier hoeft u niet constant te wisselen van vensters, maar opent als het ware met één klik meerdere vensters.

U opent het venster waar u in werkt. Daarna sleept u vanuit stage manager een venster bovenop het al actieve venster.

Stage manager vensters groeperen

Deze vensters worden nu gegroepeerd en als u nu dit venster als stage manager opnieuw opent, opent u allebei deze vensters.

Stage manager vensters zijn gegroepeerd

Stage manager uitschakelen

Stage manager uitschakelen via bedieningspaneel

U kunt Stage manager snel uitschakelen via het bedieningspaneel. Het bedieningspaneel bevind zich links naast de tijd en datum. U klikt op het bedieningspaneel en daarna op de stage manager tegel. Als de tegel grijsgekleurd is, dan is stage manager uitgeschakeld.

Stage manager uitschakelen via bedieningspaneel

Stage manager uitschakelen via instellingen

Mocht u het bedieningspaneel niet zien, of stage manager is niet als tegel zichtbaar, dan kunt u stage manager uitschakelen via de instellingen.

Open de instellingen door links bovenin het menu op het Apple pictogram te klikken. In het menu klik op systeeminstellingen.

Aan de linkerzijde klik eerst op “Bureaublad en Dock”. Aan de rechterzijde klikt u op “Stage manager” om deze functie uit te schakelen.

Stage manager uitschakelen

Ik kan Stage manager niet inschakelen?

Als Stage manager niet werkt, bijvoorbeeld u kunt het niet inschakelen omdat de optie grijs is geblokkeerd.

 1. Zorg dat u macOS heeft bijgewerkt naar de laatste versie. Controleer opnieuw updates en installeer de update(s).
 2. Hierna gaat u naar Systeeminstellingen > Bureaublad en Dock, schakel de optie “Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces” in. Meldt u af op uw Mac en meldt u weer aan.
 3. Schakel stage manager opnieuw in.

Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces

Ik hoop hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. Ik zie in het bedieningspaneel geen button stagemanager
  Ik zie bij instellingen wel stagemanager met “pas aan” maar dat is grijs gevinkt ??
  Wat nu.

  Svp bericht.
  Gr
  Bert

  1. Hallo, allereerst moet u Ventura updaten, controleer op nieuwe updates. Deze fout komt voor bij “beta” versies.
   Hierna gaat u naar Systeeminstellingen > Bureaublad en Dock, schakel de optie “Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces” in. Meldt u af op uw Mac en meldt u weer aan.
   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *