Geen schijfruimte op Mac? Deze tips helpen!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Wat te doen als uw Mac aangeeft dat u geen schijfruimte meer heeft? Een Mac geeft een melding als de schijfruimte begint op te raken. Handig allemaal, maar wat als uw Mac een melding geeft Uw opstartschijf is bijna vol, maar dat is helemaal niet het geval?

Ik kom met regelmaat Mac gebruikers tegen die melden dat hun Mac aangeeft dat de schijfruimte vol is, maar dat Opslagbeheer op de betreffende Mac aangeeft dat er nog voldoende schijfruimte aanwezig is, verwarrend.

Deze schijfruimte problematiek kom ik geregeld tegen bij het bijwerken van macOS naar een nieuwe versie.

Als u uw Mac wilt updaten, bijvoorbeeld door het bijwerken van uw Mac met de laatste Mac versie of het installeren rand- of beveiliging updates. Dan geeft Mac OS een melding dat de update niet geïnstalleerd kan worden door onvoldoende schijfruimte.

Mogelijk heeft u uw Mac al opgeschoond en sneller gemaakt, maar toch blijft de melding met onvoldoende schijfruimte bestaan.

Na een tijdje zoeken heb ik het probleem gevonden.

Geen diskruimte op Mac? Deze tips helpen!

In dit artikel leg ik u uit hoe u schijfruimte op uw Mac kunt vrijmaken door het verwijderen van lokale snapshots van Time Machine.

Wat is Time machine en waarom gebruikt het zoveel schijfruimte?

time machine voor macTime Machine is een ingebouwd back-up programma dat wordt gebruikt om een actuele kopie van alle bestanden op uw Mac bij te houden.

Time Machine is uniek onder de meeste back-up programma’s in die zin dat het precies vastlegt wat er in het verleden gewijzigd is, waardoor het eenvoudig is om bestanden, e-mails of media die per ongeluk zijn verwijderd, per bestand te herstellen.

Ik zal niet al te technische ingaan op Time Machine. Het komt erop neer, omdat Time Machine lokale actuele kopieën maakt van uw bestanden neemt een Time Machine back-up schijfruimte in beslag.

Het zijn de lokale kopieën van Time Machine die de melding: onvoldoende schijfruimte op uw Mac kunnen verklaren.

Het is aan te raden om te controleren of er inderdaad enkele lokale “snapshots” zijn aangemaakt die u niet gebruikt en wenst te verwijderen om schijfruimte vrij te maken op uw Mac.

Lokale back-ups van Time Machine verwijderen

Om te beginnen gaan we eerst controleren of er back-ups zijn aangemaakt door Time Machine op uw Mac.

Open programma’s, ga naar Hulp programma’s en open Terminal. U kunt ook op de Command (cmd ⌘) + Spatiebalk drukken en Terminal intypen in Spotlight.

In het Terminal venster typt u:

tmutil listlocalsnapshots /

lokale snapshots time machine mac

U ziet nu een lijst met Time Machine back-up bestanden (snapshots) gesorteerd op datum.

Let op: u gaat nu Snapshots (lokale back-up bestanden) verwijderen. Als u gebruik maakt van Time Machine om uw Mac te back-uppen STOP. Maakt u geen gebruik van Time Machine of weet u zeker dat u de back-ups wilt verwijderen? Ga dan verder.

Om de lokale snapshot bestanden te verwijderen typt u:

sudo tmutil deletelocalsnapshots [datum]

U vervangt [datum] door de datum in de bestandsnaam, bijvoorbeeld:

sudo tmutil deletelocalsnapshots 2019-07-07-111612

lokale backups verwijderen uit time machine mac

Als de snapshot succesvol verwijderd is krijgt u de melding: Deleted local snapshot ‘2019-07-07-111612’.

Dit doet u voor alle back-up bestanden die worden weergegeven in de lijst.
Het is helaas niet mogelijk om alle snapshots in een keer allemaal te verwijderen.

Als u alle back-up bestanden heeft verwijderd komt er schijfruimte vrij, deze schijfruimte kunt u weer gebruiken voor waar u het voor wilt gebruiken.

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓