More
  Startpagina Handige tips Geen schijfruimte op Mac? Deze tips helpen! - PC-Tips.info

  Geen schijfruimte op Mac? Deze tips helpen! – PC-Tips.info

  Wat te doen als uw Mac aangeeft dat u geen schijfruimte meer heeft? Een Mac geeft een melding als de schijfruimte begint op te raken. Erg handig allemaal, maar wat als uw Mac een melding geeft Uw opstartschijf is bijna vol, maar dat is helemaal niet het geval?

  Ik kom met regelmaat Mac gebruikers tegen die melden dat hun Mac aangeeft dat de schijfruimte vol is maar dat Opslagbeheer op de betreffende Mac aangeeft dat er nog voldoende schijfruimte aanwezig is, verwarrend.

  Deze schijfruimte problematiek kom ik geregeld tegen bij het updaten van Mac OS.

  Als u uw Mac wilt updaten, bijvoorbeeld door het bijwerken van uw Mac met de laatste Mac versie of het installeren rand- of beveiliging updates dan geeft Mac OS een melding dat de update niet geïnstalleerd kan worden door onvoldoende schijfruimte.

  Mogelijk heeft u uw Mac al opgeschoond en sneller gemaakt maar toch blijft de melding met onvoldoende schijfruimte bestaan.

  Na een tijdje zoeken heb ik het probleem gevonden.

  Geen diskruimte op Mac? Deze tips helpen!

  In dit artikel leg ik u uit hoe u schijfruimte op uw Mac kunt vrijmaken door het verwijderen van lokale snapshots van Time Machine.

  Wat is Time machine en waarom gebruikt het zoveel schijfruimte?

  time machine voor macTime Machine is een ingebouwd back-up programma dat wordt gebruikt om een actuele kopie van alle bestanden op uw Mac bij te houden.

  Time Machine is uniek onder de meeste back-up programma’s in die zin dat het precies vastlegt wat er in het verleden gewijzigd is, waardoor het eenvoudig is om bestanden, e-mails of media die per ongeluk zijn verwijderd, per bestand te herstellen.

  Ik zal niet al te technische ingaan op Time Machine. Het komt erop neer, omdat Time Machine lokale actuele kopieën maakt van uw bestanden neemt een Time Machine back-up schijfruimte in beslag.

  Het zijn de lokale kopieën van Time Machine die de melding: onvoldoende schijfruimte op uw Mac kunnen verklaren.

  Het is aan te raden om te controleren of er inderdaad een aantal lokale “snapshots” zijn aangemaakt die u niet gebruikt en wenst te verwijderen om schijfruimte vrij te maken op uw Mac.

  Lokale back-ups van Time Machine verwijderen

  Om te beginnen gaan we eerst controleren of er back-ups zijn aangemaakt door Time Machine op uw Mac.

  Open programma’s, ga naar Hulp programma’s en open Terminal. U kunt ook op de Command (cmd ⌘) + Spatiebalk drukken en Terminal intypen in Spotlight.

  In het Terminal venster typt u: tmutil listlocalsnapshots /

  lokale snapshots time machine mac

  U ziet nu een lijst met Time Machine back-up bestanden – snapshots – gesorteerd op datum.

  Let op: U gaat nu Snapshots (lokale back-up bestanden) verwijderen. Als u gebruik maakt van Time Machine om uw Mac te backuppen STOP. Maakt u geen gebruik van Time Machine of weet u zeker dat u de back-ups wilt verwijderen? ga dan verder.

  Om de lokale snapshot bestanden te verwijderen typt u: sudo tmutil deletelocalsnapshots [datum]

  U vervangt [datum] voor de datum in de bestandsnaam, bijvoorbeeld: sudo tmutil deletelocalsnapshots 2019-07-07-111612

  lokale backups verwijderen uit time machine mac

  Als de snapshot succesvol verwijderd is krijgt u de melding: Deleted local snapshot ‘2019-07-07-111612’.

  Dit doet u voor alle back-up bestanden die worden weergegeven in de lijst.
  Het is helaas niet mogelijk om alle snapshots in een keer allemaal te verwijderen.

  Als u alle back-up bestanden heeft verwijderd komt er schijfruimte vrij, deze schijfruimte kunt u weer gebruiken voor waar u het voor wilt gebruiken.

  Heeft u vragen? Stel deze vraag dan onderaan deze instructie, ik help u graag verder!

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Meest gelezen artikelen

  Bescherm uw computer in openbare WiFi netwerken

  Er zijn maar weinig plekken meer waar geen gratis wifi of bedraad internet meer beschikbaar is. Iedereen wil ten slotte ten alle tijden met...

  Dit is hoe u Windows update bestanden kunt verwijderen

  Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen...

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop...

  Bluetooth problemen in Mac OS X oplossen

  Dit is een tip voortgekomen uit eigen frustratie. Na het aanschaffen van een nieuwe toetsenbord voor mijn Mac kwam ik met bluetooth in de...