Mac onderhoudstaken uitvoeren zonder apps

Stefan
Mac onderhoudstaken uitvoeren zonder apps

Mac OS X bevat een aantal scripts en taken die standaard onderhoud uitvoeren. Deze onderhoudstaken zijn onderverdeeld in dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. Het is aan te raden om deze taken uit te voeren om uw Apple Mac computer in top conditie te houden.

Plan automatisch onderhoud:

Met CleanMyMac kunt u automatisch onderhoud plegen aan uw Mac, uw Mac wordt dagelijks opgeschoond. U heeft geen omkijken meer naar scripts, bestanden of logbestanden. Meer informatie over CleanMyMac.

Mac onderhoudstaken uitvoeren zonder apps

Er zijn verschillende apps beschikbaar om Mac onderhoudstaken – welke standaard in Mac OS X beschikbaar zijn te starten. Het is echter ook mogelijk om deze onderhoudstaken handmatig te starten via Terminal. U gebruikt dan een Terminal prompt om de onderhoudstaken te starten in Mac OS X.

Het is belangrijk dat u beheerdersrechten heeft in Mac OS X. Bent u geen beheerder dan kunt u deze taken niet handmatig starten. De meeste Mac gebruikers zijn standaard beheerder.

Het starten van onderhoudstaken gaat via Terminal. Om terminal te openen op uw Mac gaat u naar Applicaties > Hulpprogramma’s > Terminal. U kunt ook Command ⌘ + Spatiebalk indrukken en via Spotlight zoeken op “Terminal”.

In het terminal venster typt u:

sudo periodic daily weekly monthly

Om de onderhoudstaken uit te voeren op uw Mac is uw beheerderswachtwoord nodig. Om het commando voor onderhoud uit te voeren dient u een wachtwoord op te geven.

sudo periodic daily weekly monthly

Als u het commando in Terminal heeft uitgevoerd krijgt u verder geen bericht. Het scherm blijft leeg en er is geen uitvoer zichtbaar. Er is echter een manier via de logbestanden om te controleren of de dagelijkse, wekelijkse, en maandelijkse onderhoudstaken in Mac OS X zijn uitgevoerd.

Lees ook
Iconen verwijderen uit het menu (menubalk) op een Mac

Blijf in Terminal en type het volgende commando:

ls -al /var/log/*.out

U vraagt met het bovenstaande commando een lijst op met de bestanden die eindigen op .out in de /var/log/ map in Mac OS X. Als het goed is wordt er nu een lijst weergegeven op datum en tijd.

U kunt controleren aan de datum en tijd of het onderhouds commando met succes is uitgevoerd.

log bestanden

Als u de onderhoudstaken in MacOS uitvoert wordt het volgende gedaan:

  1. Apple gerelateerde cache bestanden worden verwijderd, tijdelijke bestanden van Apple applicaties worden gerecycled.
  2. Ongebruikte lettertypen, talen en woordenboeken worden verwijderd.

Dit is overigens lang niet alles wat u kunt opschonen en ik raad u aan om in ons artikel mac sneller maken en opschonen te kijken voor meer onderhoudstips voor uw Mac.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *