Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Alle Mac Slaapstand en Sluimerstand instellingen wijzigen

Apple computers zoals een Macbook staan bekend om hun lange batterij duur. Dat de batterij van een MacBook lang meegaat op een enkele volledige oplading heeft te maken met hoe een MacBook omgaat met energie, voornamelijk de Slaapstand en de sluimerstand instellingen.

Als u een MacBook dichtklapt schakelt de MacBook automatisch over in slaapstand. Het scherm wordt gedimd en de harde schijf wordt uitgeschakeld om batterij te besparen. In dit artikel leg ik u uit hoe u Slaapstand en Sluimerstand op uw Mac kunt aanpassen aan uw wensen.

Mac Slaapstand en Sluimerstand instellingen

Slaapstand uitschakelen

Zoals eerder gezegd, als u een MacBook dichtklapt dan gaat de MacBook over in Slaapstand. Er is geen manier om dit te wijzigen via de Mac instellingen, als u wilt dat u Mac niet in slaapstand gaat op het moment dat u het scherm dichtklapt heeft u een applicatie nodig die dit voorkomt.

InsomniaX

InsomniaX is zo’n applicatie die voorkomt dat uw Mac in slaapstand gaat als de klep gesloten wordt.

Download InsomniaX-2.1.8.tgz

Open InsomniaX. Bovenin in het Mac menu vind u de InsomniaX instellingen. Klik op het InsomniaX icoon en selecteer uit het menu: Disable Lid Sleep.

InsomniaX Mac

U krijgt daarna een melding dat u het beheerderswachtwoord van uw Mac dient in te geven en dat er een systeem extensie is geblokkeerd. Sta de extensie toe, het is nodig om InsomniaX zijn werkt te laten doen. Het is mogelijk dat uw scherm op zwart gaat, beweeg met uw muis en het scherm komt terug.

U ziet hierna dat het icoon voor InsomniaX in de Mac menu balk zwart wordt, dit betekend dat Disable Lid Sleep is ingeschakeld.

Ik weet niet precies hoelang InsomniaX voor Mac nog blijft werken, het wordt al een aantal jaar niet meer ondersteunt maar werkt nog wel.

Voorkomen dat Mac in slaapstand gaat

Er zijn meerdere applicaties beschikbaar om te voorkomen dat een Mac in slaapstand gaat. Bijvoorbeeld Caffeine maar deze wordt niet meer ondersteunt, tegenwoordig is Amphetamine het alternatief.

Amphetamine voor Mac

Echter, u kunt ook voorkomen dat uw Mac in slaapstand gaat met ingebouwde functionaliteit in Mac OS.

Caffeinate

Het caffeinate commando wordt gebruikt om te voorkomen dat uw Mac in slaap valt. De eenvoudigste manier om dit commando te gebruiken is om het volgende commando in de terminal uit te voeren: caffeinate.

Druk op de Spatiebalk + Command op uw toetsenbord. Type: Terminal. In het terminal venster type: caffeinate

caffeinate commando voor mac

Bij het uitvoeren zal de cursor naar beneden gaan naar een lege regel waar hij blijft staan totdat u de opdracht geeft om te stoppen of de terminal te sluiten. Het caffeinate commando voor mac zal ervoor zorgen dat uw Mac niet slaapt.

Om het uitvoeren van het proces te stoppen, kunt u op Ctrl+C drukken, waardoor het proces onmiddellijk wordt beëindigd en u terugkeert naar de Terminal.

Apple begrijpt dat elke persoon die dit commando gebruikt, verschillende behoeften kan hebben en heeft een aantal verschillende opties aangeboden om gebruikers te laten beslissen wat er in hun situatie nodig is. Deze opties omvatten:

-d – Voorkomen dat het scherm slaapt.
-i – Voorkomen dat het systeem in slaap valt.
-s – Voorkom dat het systeem slaapt. Dit is alleen geldig als het systeem op accustroom werkt.
-u – Verklaar dat een gebruiker actief is. Als het display is uitgeschakeld, schakelt deze optie het scherm in en voorkomt dat het scherm in slaapstand komt.
-t – Geeft de time-out waarde in seconden aan waarvoor de opdracht geldig is.

Het is echter niet duidelijk of caffeinate nog ondersteunt wordt door Apple of niet. Het caffeinate commando is nog wel beschikbaar in Mac OS.

Automatisch slaapstand na specifieke tijd periode

Als u wilt dat uw Mac na een bepaalde tijd automatisch in slaap valt, zoekt u de schuifregelaar met het label “Schakel beeldscherm uit na” in de Energiestand instellingen.

Sleep de schuifregelaar naar de gewenste slaaptijd. Zorg er ook voor dat de optie “Voorkom dat computer automatisch in sluimerstand wordt geplaatst als beeldscherm uit is” niet is aangevinkt.

automatisch slaapstand instellingen mac

Automatisch beelscherm uitschakelen zonder slaapstand

Als u wilt dat het beeldscherm van uw Mac na een bepaalde tijd wordt uitgeschakeld, maar u wilt niet dat uw Mac computer in slaap valt, gebruik dan de schuifregelaar “Schakel beeldscherm uit na”.

En hier is het belangrijkste onderdeel: Zorg ervoor dat de optie “Voorkom dat computer automatisch in sluimerstand wordt geplaatst als beeldscherm uit is” is ingeschakeld door er een vinkje naast te plaatsen. Dit is wat uw computer uit de slaap houdt als het beeldscherm uit staat.

Automatisch beelscherm uitschakelen zonder slaapstand

Als derde mogelijkheid, als u nooit wilt dat uw MacBook beeldscherm wordt uitgeschakeld en u wilt nooit dat uw Mac in slaapstand valt, zet u de schuifregelaar “Schakel beeldscherm uit na” op “Nooit”.

Mac gaat niet in slaapstand

Als uw Mac niet in slaapstand valt na de tijd die u hebt opgegeven in de Energie instellingen, dan is het mogelijk dat de netwerkactiviteit of een actief proces (zoals een programma of een systeemachtergrondtaak) uw Mac wakker houdt.

Een manier om te controleren of er een actief proces is dat de slaapstand kan verhinderen, is door gebruik te maken van het ingebouwde hulpprogramma Activiteitenweergave van MacOS.

Open “Activiteitweergave” door op de Spatiebalk te drukken + Command knop op uw toetsenbord. In het spotlight zoekvenster type: Activiteitenweergave en open de applicatie. Klik op het tabblad “Energie”. Controleer de kolom met het label “Verhindert sluimerstand”.

app verhindert sluimerstand mac

Als een van deze applicaties Ja aangeeft dan voorkomt deze applicatie slaapstand van uw Mac. Sluit de applicatie om uw Mac in slaapstand te laten gaan.

Ik hoop dat u hiermee geholpen bent, bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
6 REACTIES
 1. Mijn MacBook Pro late 2015 schakelt na een tijdje in sluimerstand te hebben gezeten, volledig uit. Dus ik moet de MacBook vaak volledig opstarten, wat ook nog eens erg lang duurt. Heb je een oplossing?

 2. Ik heb het gevoel dat mijn mac pro niet in de slaapstand gaat. Waarom niet; omdat de aan- en uitknop van de mac pro maar heel even langzaam knippert, om vervolgens constant aan te blijven staan en veel warmte afgeeft. Mijn vraag; hoe weet ik zeker dat mijn mac pro echt in de slaapstand staat? – er zijn geen applicaties die dit kunnen voorkomen en ik heb de boel dusdanig ingesteld dat de mac pro mag gaan slapen.

  Groet Henriëtte

 3. Bedankt voor het bieden van deze optie.

  Ik heb een macbook air. Als ik de sluimertijd inschakel dan lukt dit. Echter, als ik dan mn macbook dichtklap, gaat die direct weer aan terwijl die dicht is. Zou je hiervoor een oplossing hebben?

  Mijn dank is groot!

  Groeten Marko

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!