Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Hoe kun je verborgen bestanden weergeven in Mac Finder?

Als u probeert om verborgen bestanden weer te geven op een Mac dan loopt u onherroepelijk tegen het probleem aan dat deze instelling niet te vinden is in Mac Finder. Finder is een applicatie die het voor Mac gebruikers mogelijk maakt om het Mac bestandssysteem te verkennen. Finder werkt hetzelfde als verkenner binnen Windows. Natuurlijk ondersteunt verkenner wel het zichtbaar maken van verborgen bestanden binnen het bestandssysteem en Finder niet. Tenminste, niet in de lijst van instellingen. Het is wel mogelijk om door Finder verborgen bestanden weer te geven op een Mac, maar dit vergt een iets andere aanpak.

verborgen bestanden weergeven mac

Omdat het Mac bestandssysteem is gebaseerd op het UNIX-bestandssysteem worden verborgen bestanden aangeduid met een . (punt) in het begin van de bestandsnaam.

Op deze manier weet het Finder dat het om verborgen bestanden gaat. Als u een actie wilt uitvoeren zoals het verwijderen van configuratie bestanden, een log bestand wilt verwijderen of iets dergelijks zoekt u naar . (punt) verborgen bestanden en deze zijn niet zichtbaar in Finder.

De reden dat bepaalde bestanden en folders op een Mac verborgen worden gehouden is omdat het Mac bestandssysteem een ingewikkeld bestandssysteem is met meerdere bestanden en folders die u beter niet kunt bewerken. Mocht een bestand worden gewijzigd of verwijderd dan is het mogelijk dat het hele besturingssysteem niet meer werkt. Juist omdat een Mac zo gebruikersvriendelijk is en de verborgen bestanden niet standaard zichtbaar zijn voor de meeste van ons, wordt de Mac als gebruikersvriendelijk betiteld, en dat is het ook.

Wilt u verborgen bestanden zichtbaar maken op een Mac, lees dan de volgende instructie door en voer de acties uit.

Verborgen bestanden op een Mac tijdelijk weergeven

Op een Mac kunt u verborgen bestanden tijdelijk weergeven. Dat betekent dat er een toetsenbord combinatie bestaat die de verborgen bestanden kan weergeven en weer kan verbergen wanneer u dat wilt. Erg handig want op deze manier kunt u een wijziging doorvoeren en meteen de bestanden weer verbergen. Ga als volgt te werken.

Open de folder in Finder waarvan u de verborgen bestanden wilt zien. Druk dan op de Command + SHIFT + . toetsen combinatie.

mac verborgen bestanden toetsen combinatie

U zult zien dat dan de verborgen bestanden in Finder weergegeven worden.

verborgen bestanden zichtbaar mac

Druk nogmaals op dezelfde toetsen combinatie om de bestanden en folder weer te verbergen.

Verborgen bestanden op een Mac weergeven

Er is nog een manier om verborgen bestanden weer te geven en dat is via Terminal. Terminal is een command-line applicatie in Mac waarmee u bepaalde acties kunt uitvoeren binnen het besturingssysteem.

Op deze manier kunt u ook verborgen bestanden weergeven aanzetten op een Mac. Deze manier is in tegenstellingen tot bovenstaande methode permanent tot u de optie tot het weergeven van verborgen bestanden weer uitzet. Ga als volgt te werken.

Druk op de Command + spatiebalk om Spotlight te openen, type in Spotlight: Terminal. Er wordt u een command-line venster geopend.
Type de volgende commando’s in Terminal in onderstaande volgorde.

 • defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles true
 • killall Finder

terminal verborgen bestanden weergeven mac

Na het uitvoeren van de bovenstaande commando’s zult u zien dat in Finder de verborgen bestanden in te zien zijn.

Als u de bestanden weer wilt verbergen dan vervangt u in het eerste commando het woord true naar false. Voer dat commando uit met daarna het tweede commando. De bestanden zijn nu weer verborgen op uw Mac.

Hopelijk heeft deze instructie u geholpen met het weergeven van verborgen bestanden op een Mac.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
14 REACTIES
 1. Beste Stefan,
  een tweede hardnekkig probleem:
  Op mijn iPhone (11) gebruik ik het standaard mailprogramma van apple, maar voor een van mijn adressen gebruik ik outlook. (overigens outlook gebruik ik voor alle mailadressen op mijn McBook). Edoch het aantal ongelezen mails in de badges wordt niet aangepast, dat gebeurt pas als ik outlook open. Heel vervelend om te checken op nieuwe mail. ik heb verversen op de achtergrond aan staan. Overigens geeft de iPhone ook geen geluidje als je een mail verzend, ook dat heb ik aanstaan bij de instellingen.
  enig id hoe ik dat moet aanpakken?

  alvast hartelijke dank,
  René

 2. Beste Stefan,
  ik ben al een poosje aan het worstelen met het volgende:

  Ik heb op mijn McBook een aantal @gmail.com e-mailadressen. Deze zijn gekoppeld aan mijn gebruikersnaam [René Janssen]. Als ik vanuit deze mailadressen een mail verstuur, dan krijgt de ontvanger de naam [René Janssen] te zien, in plaats van de naam die ik er aan heb gegeven. Als je gmail opent vanuit google kun je bij de instellingen dat aanpassen, maar de aanpassingen worden door de heer google genegeerd. enig id hoe ik dat kan aanpassen?

 3. ik ben een paar mapjes kwijt in Outlook. de mailtjes kan ik via finder wel terugvinden, maar ik wil de mapjes weer zichtbaar maken (ik denk dat ik ze per ongeluk onzichtbaar heb gemaakt. HOE??

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!