Safari profiel aanmaken en beheren in macOS Sonoma

Stefan
Safari profiel aanmaken en beheren in macOS Sonoma

Met de nieuwe profiel functie in Safari kunt u meerdere profielen aanmaken, elk met hun eigen bladwijzers, geschiedenis en instellingen.

Dit is vooral handig voor mensen die hun browser willen delen met andere gezinsleden of collega’s, maar toch hun persoonlijke gegevens en voorkeuren willen behouden. Met verschillende profiel kunt u naadloos schakelen tussen profielen en genieten van een gepersonaliseerde browse-ervaring.

Safari profiel aanmaken en beheren in macOS Sonoma

Profiel aanmaken

Om te beginnen dient u eerst een profiel of meerdere profielen aan te maken.

Wanneer u profielen gaat gebruiken, wordt er automatisch een persoonlijk profiel voor u aangemaakt op basis van uw huidige instellingen. U kunt een tweede profiel of meer profielen toevoegen en deze personaliseren. Zo kunt u het profiel een naam geven, er een symbool aan toevoegen en ook aangepaste favorieten instellen.

Open de Safari browser. Klik linksbovenin het menu op “Safari”. In het menu klikt u op “Maak profiel aan”. Klik hierna op de “Gebruik profielen” knop.

Profiel aanmaken

Optioneel: Als er al een profiel bestaat, dan kunt u op de “beheer profielen” knop klikken en klik u onderin op het “+” pictogram. Om een profiel te verwijderen klikt u op “-“.

U kunt nu een profiel aanmaken. Als eerste geeft u een duidelijke naam in voor het nieuwe profiel. Hierna kunt u ter identificatie een symbool kiezen. Er worden standaard vier symbolen getoond met ieder een identificatie voor bijvoorbeeld een persoonlijk profiel, een school, werk of gedeeld profiel. Door op de “…” te klikken kunt u meer symbolen kiezen.

Hier kunt u ter identificatie een kleur kiezen voor het profiel. Dit maakt het makkelijk om te zien welk profiel er in Safari is gekozen. Als laatste kunt u een nieuwe bladwijzer map aanmaken of uw huidige favorieten importeren in dit profiel. Elke bladwijzer wordt gescheiden per profiel. Klik op “maak profiel aan” om verder te gaan.

Lees ook
Batterij percentage weergeven in MacOS Big Sur

Profiel aanmaken in Safari

U heeft nu een nieuw profiel aangemaakt. Als u het profiel heeft aangemaakt kunt u de profielen gaan beheren.

Profiel beheren

Open de Safari browser. Klik linksbovenin het menu op “Safari”. In het menu klikt u op “Beheer profielen”.

Aan de linkerzijde ziet u de verschillende profielen in een lijst die actief zijn in Safari. Er is altijd een Persoonlijk (standaard) profiel. Daarbij ziet u de overige profielen die aangemaakt zijn. Door op een profiel te klikken kunt u de instellingen voor dit geselecteerde profiel wijzigen.

Profielen beheren

Zo kunt u door op tabblad “Algemeen” te klikken de naam van het profiel wijzigen alsmede het herkenbare symbool en de kleur. Eventueel kunt u ook nog de favorieten map wijzigen voor dit profiel.

Algemene profiel instellingen

De Safari browser kan in elke profiel op een andere manier worden geopend. Zo kunt u nieuwe vensters of nieuwe tabbladen laten openen met de Startpagina, Lege pagina of dezelfde pagina.

Profiel vensters beheren

Wanneer u klikt op tabblad “Extensies” kunt u kiezen welke extensie u wilt gebruiken in het geselecteerde profiel. Dit maakt het mogelijk om bepaalde extensies juist of wel of niet te gebruiken in een bepaald profiel.

Zo zou u bijvoorbeeld in een werk-profiel wel advertenties kunnen blokkeren en in een persoonlijk profiel dus niet. Afhankelijk uiteraard van welke extensie(s) u heeft geïnstalleerd. Dit doet u door het vinkje bij een bepaalde extensie in- of uit te schakelen.

extensies beheren safari profiel

Wanneer u de voorkeuren voor alle profielen naar wens heeft ingesteld kunt u profielen gaan gebruiken.

Profielen gebruiken

Er zijn twee manieren om een profiel in Safari te openen. Dit is wisselen tussen een profiel in het huidige actieve venster of door het profiel te openen in een nieuw venster. Door een nieuw venster te gebruiken kunt u als het ware twee profielen of meer tegelijkertijd openen.

Lees ook
Safari tabbladen opnieuw openen bij opstarten Safari (Mac)

Om een profiel te openen in het huidige venster, klikt u in het vakje met het actieve profiel en selecteert u het nieuwe profiel met “Ga naar <profielnaam>”. Als u deze optie kiest, wordt het huidige profiel gesloten en wordt dit vervangen door het geselecteerde profiel.

Ga naar ander profiel

U kunt er ook voor kiezen om een nieuw profiel te openen in een nieuw venster. Zoals ik al aangaf, blijft het huidige profiel dan open in hetzelfde venster, maar wordt het geselecteerd profiel geopend in een apart venster.

Om een profiel te openen in een nieuw venster, klikt u in het vakje met het actieve profiel en selecteert u het nieuwe profiel met “Nieuw <profielnaam>-venster”.

profiel openen in nieuw venster

U herkent een bepaald profiel altijd aan; uiteraard de naam, het gekozen profielpictogram, de geselecteerde kleur van het profiel en mogelijk ook aan de bladwijzers en browsegeschiedenis. Dit wordt standaard namelijk altijd gescheiden.

Profiel in Safari

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *