10 erg handige Mac tips voor iedere Mac gebruiker!

Stefan
10 mac tips en trucs

Iedere Mac gebruiker weet dat Mac OS zeer handig is in gebruik. Er zijn een hoop Mac tips die u kunt inzetten om het gebruiken van Mac OS en een Mac computer nog handiger te maken.

In dit artikel de 10 beste Mac tips die voor iedere Mac gebruiker handig zijn, zowel Mac beginners als gevorderde Mac gebruikers. Ik hoop dat u er wat aan heeft.

10 Mac tips voor iedere Mac gebruiker

Volume of scherm helderheid wijzigen

Wist u dat u het volume of de helderheid van het scherm ook kunt wijzigen in hele kleine stappen in plaats van grote?

Normaal drukt u op de F2,F3,F11, en F12 om de stappen te wijzigen.

volume of scherm helderheid wijzigen macAls u de Option ⌥ + SHIFT knop ingedrukt houdt terwijl u op de volume of scherm helderheid knoppen drukt dan wijzigt u de instellingen met kleine stappen.

Probeer het eens!

Documenten ondertekenen met voorvertoning

U kunt documenten zoals PDF documenten ondertekenen met voorvertoning. U heeft geen andere software nodig om een handtekening te kunnen plaatsen onder een document.

U kunt een handtekening toevoegen via de trackpad van uw Mac, via de ingebouwde Mac camera of via uw iPhone!

Open voorvertoning, ga in het menu naar Extra’s. Uit het menu selecteer Annoteer daarna naar Handtekening en beheer handtekening. U heeft nu de optie om een handtekening aan te maken.

handtekening aanmaken op Mac

Als u de handtekening heeft aangemaakt kunt u deze daarna toevoegen aan elk geopend document.

CTRL + ALT + DEL in Mac OS

Niet alleen Windows heeft een taakbeheer programma, ook Mac OS. In Windows is het welbekende CTRL ALT DEL de combinatie om taakbeheer te openen. In Mac OS kunt u een applicatie geforceerd stoppen door op: Command ⌘ + Option ⌥ + ESC te drukken.

Stop apps geforceerd mac

Stop apps geforceerd wordt geopend waarna u een applicatie kunt sluiten in Mac OS.

Toon bericht als Mac vergrendeld is

Als uw Mac is vergrendeld kunt u een bericht toevoegen aan het welkomscherm. In dit bericht kunt u een eigen tekst toevoegen.

Ga naar het Apple icoon in de linkerbovenhoek. Selecteer Systeemvoorkeuren uit het menu.

Ga naar Beveiliging en privacy. In het tabblad Algemeen zet een vinkje bij: Toon bericht als scherm is vergrendeld en klik op Stel vergrendelings bericht in.

vergrendelingsbericht mac

Documenten herstellen

Als u aan een document aan het werken bent en besluit later om toch terug te gaan naar een vorige versie van het document. Echter, u heeft het document al opgeslagen en bent bang dat de vorige versie niet meer beschikbaar is?

In meerdere applicaties op een Mac (niet alle) kunt u vorige versies van documenten herstellen met de optie: Blader door alle versies.

In het menu van de applicatie waarin u aan het werk bent ga naar Archief daarna naar Vorige versie en dan Blader door alle versies.

documenten herstellen mac

Er wordt nu een soort Time Machine achtige omgeving geopend waarin u kunt zien welke vorige versies er van uw document door Mac OS zijn opgeslagen, deze kunt u per stuk herstellen door op de Zet terug knop te drukken. Dit werkt ook als u tussendoor de documenten heeft opgeslagen.

Schermdeling

In Mac OS kunt u andere Mac computer bedienen via de applicatie Schermdeling. Het is heel simpel om een andere Mac over te nemen, bijvoorbeeld voor het bieden van hulp of het uitleggen van deze Mac tips 🙂

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schermdeling. Vul in Schermdeling het Apple ID in van de computer waarvan u het scherm wilt overnemen. U kunt ook de host naam of het IP-adres invullen.

schermdeling mac

Klik op de verbind knop en uw Mac maakt verbinding met een andere Mac. Deze Mac kunt u daarna besturen via Schermdeling.

Vensters verplaatsen

Als u een echte multitasker bent dan is deze productiviteit tip handig. Ik denk dat de meeste mensen deze tip nog niet kennen maar wel zouden kunnen gebruiken na het lezen van deze tip.

Als u werkt met veel open vensters dan kunt u deze vensters simpel naar de linker of de rechterkant van het scherm verplaatsen. U heeft dan een gespleten scherm met twee open vensters aan de linker en rechterkant.

Het enige wat u hoeft te doen is de groene knop ingedrukt te houden van het venster en te kiezen voor plaats venster links in scherm of plaats venster rechts in scherm.

scherm verplaatsen naar links of rechts mac

Spotlight gebruiken om te rekenen en meer

Spotlight in Mac is niet alleen handig om dingen te zoeken op uw Mac, u kunt er ook mee rekenen, conversies mee uitvoeren en meer.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk op uw Mac toetsenbord, Spotlight wordt nu geopend. U kunt nu rekenen, conversie etc uitvoeren, zie voorbeeld.

spotlight tips en truucs

In en uitzoomen met uw Mac

Soms wilt u inzoomen om het beter te zien, een schermprint te maken. Om welke reden dan ook, u kunt in en uitzoomen met uw Mac. Dit is hoe.

In de linkerbovenhoek op het Apple menu. Selecteer Systeemvoorkeuren uit het menu. Ga naar Toegankelijkheid.

systeemvoorkeuren mac

Klik in het linker menu op Zoomen. Zet een vinkje bij Gebruik toetsencombinatie voor zoomen. U kunt nu met de aangewezen toetscombinatie uit en inzoomen met uw Mac.

zoom instellingen mac

Beeld in beeld video

Als u Safari gebruikt dan kunt u beeld in beeld toepassen voor het afspelen van een video. De afgespeelde video wordt dan in de rechterbovenhoek geplaatst waardoor u de mogelijkheid heeft om andere dingen te doen en de video blijft zichtbaar.

Als u in Safari een video afspeelt, bijvoorbeeld op YouTube, houdt dan de SHIFT knop ingedrukt en druk met de rechtermuisknop op of in het scherm van de video. U ziet dan de optie, beeld in beeld. Het werkt niet voor iedere website.

beeld in beeld safari

De video wordt daarna in de rechterbovenhoek van uw scherm geplaatst. Dit scherm kunt u aanpassen aan de grootte die u wilt.

beeld in beeld video safari mac

Ik hoop dat deze tips handig waren, bedankt voor het lezen!

Lees meer:

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

3 reacties
 1. Beste Stefan,
  Ik ben blij eindelijk iemand gevonden te hebben die hulp aanbiedt bij problemen met mijn Mac. In mijn vriendenkring krijg ik altijd dezelfde raad als ik een probleem heb: “koop een windows, gelijk iedereen”.
  Mijn probleem is bij het gebruik van open office en meer bepaald over de opmaak. Iets wat mij eigenlijk niet zo moeilijk lijkt maar waar ik geen enkele stap in de richting kan vinden: afstand letters, afstand alinea’s edm. Ik vind er geen ‘knopjes’ voor.
  Kan u mij daarbij helpen?
  vriendelijke groeten
  Wim

  1. Hallo Wim, bedankt voor uw bericht. Bij mij is het juist vaak andersom, koop een Mac bij Windows problemen :-). Deze informatie kunt u mogelijk vinden op wiki.openoffice.org. Een voorbeeld: https://wiki.openoffice.org/wiki/Documentation/FAQ/Writer/FormattingText/The_space_between_the_letters_in_a_word_seems_just_a_bit_too_wide._It_would_look_better_if_that_space_is_being_reduced._How_can_I_achieve_this%3F (afstand letters). Alles is helaas in het engels, vertaal met translate.google.com. Succes! Groet Stefan

   1. Beste Stefan
    Ik ben al geen crack op computer-gebied. En dan in het Engels… Maar ik ga alvast aan de slag.
    Bedankt voor uw hulp
    groetjes
    Wim

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *