Hoe kun je verborgen bestanden weergeven in Mac Finder?

Meest gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit bericht op sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken.

Als u probeert om verborgen bestanden weer te geven op een Mac dan loopt u onherroepelijk tegen het probleem aan dat deze instelling niet te vinden is in Mac Finder. Finder is een applicatie die het voor Mac gebruikers mogelijk maakt om het Mac bestandssysteem te verkennen. Finder werkt hetzelfde als verkenner binnen Windows. Natuurlijk ondersteunt verkenner wel het zichtbaar maken van verborgen bestanden binnen het bestandssysteem en Finder niet. Tenminste, niet in de lijst van instellingen. Het is wel mogelijk om middels Finder verborgen bestanden weer te geven op een Mac, maar dit vergt een iets andere aanpak.

verborgen bestanden weergeven mac

Omdat het Mac bestandssysteem is gebaseerd op het UNIX-bestandssysteem worden verborgen bestanden aangeduid met een . (punt) in het begin van de bestandsnaam. Op deze manier weet het Finder dat het om verborgen bestanden gaat. Als u een actie wilt uitvoeren zoals het verwijderen van configuratie bestanden, een log bestand wilt verwijderen of iets dergelijks zoekt u naar . (punt) verborgen bestanden en deze zijn niet zichtbaar in Finder.

De reden dat bepaalde bestanden en folders op een Mac verborgen worden gehouden is omdat het Mac bestandssysteem een ingewikkeld bestandssysteem is met meerdere bestanden en folders die u beter niet kunt bewerken, mocht een bestand worden gewijzigd of verwijderd dan is het mogelijk dat het hele besturingssysteem niet meer werkt. Juist omdat een Mac zo gebruikersvriendelijk is en de verborgen bestanden niet standaard zichtbaar zijn voor de meeste van ons, wordt de Mac als gebruikersvriendelijk betiteld, en dat is het ook. Wilt u verborgen bestanden zichtbaar maken op een Mac, lees dan de volgende instructie door en voer de acties uit.

Verborgen bestanden op een Mac tijdelijk weergeven

Op een Mac kunt u verborgen bestanden tijdelijk weergeven. Dat betekent dat er een toetsenbord combinatie bestaat die de verborgen bestanden kan weergeven en weer kan verbergen wanneer u dat wilt. Erg handig want op deze manier kunt u een wijziging doorvoeren en meteen de bestanden weer verbergen. Ga als volgt te werken.

Open de folder in Finder waarvan u de verborgen bestanden wilt zien. Druk dan op de Command + SHIFT + . toetsen combinatie.

mac verborgen bestanden toetsen combinatie

U zult zien dat dan de verborgen bestanden in Finder weergegeven worden.

verborgen bestanden zichtbaar mac

Druk nogmaals op dezelfde toetsen combinatie om de bestanden en folder weer te verbergen.

Verborgen bestanden op een Mac weergeven

Er is nog een manier om verborgen bestanden weer te geven en dat is via Terminal. Terminal is een command-line applicatie in Mac waarmee u bepaalde acties kunt uitvoeren binnen het besturingssysteem. Op deze manier kunt u ook verborgen bestanden weergeven aanzetten op een Mac. Deze manier is in tegenstellingen tot bovenstaande methode permanent tot u de optie tot het weergeven van verborgen bestanden weer uitzet. Ga als volgt te werken.

Druk op de Command + spatiebalk om Spotlight te openen, type in Spotlight: Terminal. Er wordt u een command-line venster geopend.
Type de volgende commando’s in Terminal in onderstaande volgorde.

  • defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles true
  • killall Finder

terminal verborgen bestanden weergeven mac

Na het uitvoeren van de bovenstaande commando’s zal u zien dat in Finder de verborgen bestanden in te zien zijn. Als u de bestanden weer wilt verbergen dan vervangt u in het eerste commando het woord true naar false. Voer dat commando uit met daarna het tweede commando. De bestanden zijn nu weer verborgen op uw Mac.

Hopelijk heeft deze instructie u geholpen met het weergeven van verborgen bestanden op een Mac. Als u vragen heeft kunt u deze stellen onderaan deze instructie. Als u geholpen bent zou ik het op prijs stellen als u deze instructie zou delen op social media đŸ™‚ Succes!

Lees meer tips of kom nog eens terug op PC Tips voor nieuwe tips.

Aanbevolen tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook đŸ™‚

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

10 REACTIES

Abonneer
Abonneren op
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Most Voted
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren
rené
rené

ik ben een paar mapjes kwijt in Outlook. de mailtjes kan ik via finder wel terugvinden, maar ik wil de mapjes weer zichtbaar maken (ik denk dat ik ze per ongeluk onzichtbaar heb gemaakt. HOE??

René
René
Antwoord op  Stefan

Dank voor je reactie, maar helaas, dat heb ik al geprobeerd. Het vreemde is dat ik op mijn iPhone Outlook niet gebruik (maar het gebruikelijke mailprogramma), daar staan de mapje gewoon nog in. Als ik in Outlook het mapje opniew aanmaak (dezelfde naam) dan weigert hij dat. Dus dat mapje moet nog bestaan en ergens staan. Via Finder kan ik wel de individuele mails terugvinden.
René

René
René
Antwoord op  Stefan

Beste Stefan,
Idd, als ik via iCloud inlog, dan staan de mapjes er nog in. Hoe kan ik nu de mapjes weer terugzetten in outlook?

Laatst bewerkt 10 maanden geleden door Stefan
René
René
Antwoord op  Stefan

Beste Stefan,
Hier had ik al eens gekeken, bij mij worden elke 2 minuten alle IMAP mappen gesinchroniseerd, en de IMAP IDLE staat aan

René
René
Antwoord op  Stefan

Beste Stefan,
ik ben er uit! ik heb op de server de mapjes gewoon verplaatst naar een andere (hoofd)map, en nu zijn ze weer terug!
ben wel benieuwd hoe dat kan, maw wat heb ik destijds gedaan waardoor de mapjes verdwenen waren.
als je enig id hebt hoor ik dat graag, maar in elk geval reuze bedankt voor je hulp!
René

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
malwarebytes gratis download
10
0
Hulp nodig? Of heeft u een vraag?x
()
x