Afbeelding vergroten of verkleinen in Windows 10 (ImageResizer)

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van computers in het algemeen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als men informatie aan het verwerken is, door bijvoorbeeld leren dat afbeeldingen makkelijker worden opgenomen dan bijvoorbeeld tekst.

Het bewerken van afbeeldingen is daarom ook aan te bevelen. Indien u een foto maakt dan wordt deze foto meestal in een erg groot formaat opgeslagen op uw computer, telefoon of camera. Het bewerken van de foto is daarom van belang als u deze foto wilt delen op het internet.

Een groot formaat foto neemt ook veel data in beslag en duurt daarom ook langer om te laden. Het vergroten of juist verkleinen van afbeeldingen kan in meerdere situaties dus gewenst zijn.

In dit artikel leg ik u uit hoe u met een gratis programma genaamd Microsoft PowerToys simpel foto’s kunt vergroten of verkleinen.

Afbeelding vergroten of verkleinen in Windows 10

Om te starten dient u PowerToys te downloaden. Klik op de laatste versie die voor Windows beschikbaar is en installeer PowerToys.

powertoys downloaden

Het installatie proces spreekt voor zich.

Als PowerToys is geïnstalleerd dan start u de PowerToys applicatie. In de Windows zoekbalk type: PowerToys en klik op PowerToys (Preview).

powertoys starten windows 10

Nu dat u PowerToys heeft gestart bevind PowerToys zich in het Windows systeemvak. Bij mij starte PowerToys geminimaliseerd op, vandaar dat ik aangeef dat het zich in het systeemvak bevind.

Powertoys in systeemvak

U hoeft verder niets te openen. PowerToys is actief in het systeemvak en is toegevoegd aan het contextmenu van Windows.

Om PowerToys image resizer te openen is het belangrijk om eerst te controleren of PowerToys image resizer is ingeschakeld in de instellingen. Open PowerToys uit het systeemvak.

Klik links in het menu op Image resizer. Controleer of Image resizer is ingeschakeld.

powertoys image resizer

Indien PowerToys image resizer is ingeschakeld dan gaat u naar de locatie waar de afbeeldingen op uw computer zijn opgeslagen.

U klikt met de rechtermuisknop op een afbeeldingsbestand (of selecteert meerdere bestanden in een keer) en klikt op formaat afbeeldingen wijzigen uit het context menu.

Om een afbeelding te roteren door het rechtsom of linksom te draaien klikt u op een van deze opties uit het context menu.

formaat afbeeldingen wijzigen windows 10

Indien u heeft gekozen om het formaat van een afbeelding zoals een foto te wijzigen dan krijgt u de volgende keuzes.

U kunt kiezen uit een standaard afbeeldingsformaten in image resizer van PowerToys. Er is ook een aangepaste optie om het formaat te wijzigen in het aantal pixels van uw keuze. Standaard wordt een kopie bewaard van de huidige afbeelding in het standaard formaat.

Klik op Formaat wijzigen om het formaat van de foto (afbeelding) te wijzigen.

formaat van foto bestand wijzigen

Als u de grootte van een afbeelding heeft gewijzigd dan verschijnt in dezelfde map een nieuw afbeeldingsbestand (een kopie van) en het originele bestand.

grootte afbeeldingen wijzigen in windows 10

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben om snel het formaat van een afbeelding of afbeeldingen te hebben kunnen wijzigen.

Ondertussen lees meer over andere functionaliteit in Microsoft PowerToys.

Snel bestanden zoeken en openen met PowerToys Run.

Windows vensters beheren met Fancyzones.

Kleur identificeren met Color Picker (PowerToys).

Meerdere bestanden hernoemen in Windows met PowerToys

Bedankt voor het lezen!

Beste antivirus 2021 volgens de consumentenbond: Bitdefender antivirus.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓