DNS over HTTPS inschakelen in Windows 10 en de Browser

Stefan
DNS over HTTPs voor Google Chrome

Maakt u zich ook zorgen over uw privacy op het internet? In dit artikel leg ik u uit hoe u DNS over HTTPS inschakelt in Google Chrome en Firefox.

DNS-server staat voor Domain Name Server en het wordt op het internet gebruikt als server om IP-adressen om te zetten naar hostnamen. Met andere woorden, als u Google.com intikt in uw web browser dan raadpleegt u een IP-adres, dat IP-adres ziet u niet maar wel de hostname (Google.com). De DNS-server zorgt ervoor dat Google.com zichtbaar is en niet het IP-adres.

Wat doet DNS over HTTPS?

Als u gebruik maakt van uw eigen providers DNS-server dan zou het in theorie mogelijk zijn dat uw internet provider meekijkt met welke hostnamen (websites) uw browser verbinding probeert te maken. Ik zeg in theorie want het gebeurt zelden dat een internet provider dit ook daadwerkelijk doet.

DNS over HTTPS is aan te raden in landen waar censuur een probleem is, China, Rusland etc. Dit soort landen staan erom bekend om internet verbindingen op grootte schaal te manipuleren. DNS over HTTPS maakt het een stuk moeilijker voor een internetprovider om de websites die iemand bezoekt af te kijken.

Als u DNS over HTTPS gebruikt dan gebruikt u een externe DNS-server, niet de DNS-server van uw eigen internet provider. Op dit moment zijn dat de DNS-servers van Cloudflare of NextDNS.

Deze externe DNS-servers zijn door o.a. Mozilla aangewezen als DNS-beheerders die u data niet manipuleren. Met CloudFlare of NextDNS als externe DNS-provider beschikt u al iets meer over privacy op het internet.

DNS over HTTPS inschakelen in Google Chrome

Open het Windows-configuratiescherm. Klik op Netwerk en Internet. Open het Netwerkcentrum. In het linker menu selecteer Adapter instellingen wijzigen.

Lees ook
Een programma afsluiten in Windows 11? Dit is hoe!

Selecteer uw adapter (Ethernet of Wifi) en klik met de rechtermuisknop, selecteer eigenschappen. Klik op “Internet Protocol versie 4”. Open de Eigenschappen uit het menu.

windows 10 tcp ip eigenschappen

Wijzig de DNS-instellingen naar

voorkeur DNS: 1.1.1.1 en alternatieve DNS 1.0.0.1. Klik op OK om de instellingen op te slaan.

Open nu Google Chrome, in de adresbalk type: chrome://flags/

Zoek in de zoekbalk naar “Secure DNS lookups”. Wijzig de instelling naar Enabled in plaats van Default.

chrome dns over https activeren

Google Chrome wordt nu standaard gestart met Cloudflare als DNS-server. U kunt uw eigen DNS-server selecteren uit de volgende lijst.

Om te controleren of Google Chrome (DoH) heeft ingeschakeld typt u https://1.1.1.1/help in de Google Chrome navigatiebalk. Controleer of “Using DNS over HTTPS (DoH)” yes weergeeft. Indien dat zo is, is DNS over HTTPS voor Google Chrome correct ingesteld.

DNS over HTTPs voor Google Chrome

DNS over HTTPS inschakelen in Firefox

In Firefox werkt het instellingen van DNS over HTTPS gelukkig een stuk makkelijker. De DoH functie zit hier namelijk al officieel ingebakken.

Op het moment van schrijven van dit artikel is de functie in Google Chrome wel beschikbaar, maar nog als experimentele functie.

Open de Firefox web browser. Klik op het menu-icoon, en klik op opties in het menu.

firefox opties

Navigeer helemaal naar beneden naar netwerkinstellingen. Klik op Instellingen om de netwerkinstellingen te openen.

firefox netwerkinstellingen

Navigeer weer helemaal naar beneden in de Netwerkinstellingen. Selecteer en activeer DNS over HTTPS in Firefox.

U kunt Cloudflare gebruiken of een aangepaste DNS-server instellingen die u heeft gekozen uit deze lijst.

DNS over HTTPS inschakelen Firefox

Klik op OK om de instellingen op te slaan. Herstart de Firefox browser. Controleer of DNS over HTTPS is ingeschakeld in Firefox door naar de volgende Cloudflare test pagina te gaan in Firefox. Klik op Check my browser.

Lees ook
Naam van audio apparaat wijzigen in Windows 11

Als alles goed is gegaan wordt “Secure DNS”, “DNSSec” en TLS 1.3 groen zoals in onderstaande afbeelding.

Cloudflare Secure DNS checker

DNS Over HTTPS inschakelen in Windows 10

Met DNS Jumper kunt u simpel een DNS-provider instellen in Windows zonder zelf de netwerkadapter configuratie aan te passen. Er is geen installatie nodig van DNS-jumper.

Download DNS Jumper

Open DNS Jumper. Selecteer uw netwerkadapter uit de lijst. Selecteer daarna de gewenste DNS-server en klik op Apply DNS.

dns jumper

Om de snelste DNS-server instelling voor uw internet connectie te bepalen klikt u op Fastest DNS. Daarna op Start DNS test.

Als de test klaar is klikt u op Apply DNS-server.

dns jump dns test

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben! Bedankt voor het lezen.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *