Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Microsoft IIS webserver installeren in Windows 11 of Windows 10

IIS is een webserver, en beschikbaar in meerdere Windows versies. De eerste IIS web server versie was al beschikbaar in Windows NT 3.5.1 en betrof IIS 1.0.

IIS (Internet Information Services) is de webserver van Microsoft en bestaat al sinds 1995. De laatste versie, IIS 10, wordt met Windows meegeleverd en IIS is een gratis product.

Er is een lichtgewicht versie van IIS, IIS Express genaamd, die apart kan worden geïnstalleerd, maar alleen bedoeld is voor ontwikkelingsdoeleinden. IIS Express ondersteunt alleen HTTP en HTTPS protocollen en ondersteunt standaard alleen lokale verzoeken. In dit artikel leg ik uit hoe u de volledige versie van IIS kunt installeren.

Sinds versie 7 heeft IIS een modulaire architectuur, die gebruikers in staat stelt alleen die functionaliteit toe te voegen die we nodig hebben. IIS 10 heeft ondersteuning voor HTTP/2, HSTS, en containers toegevoegd. IIS is de op twee na populairste webserver (na Apache en Nginx), waarop ongeveer 8,7% van alle websites draait.

IIS wordt vaker gebruikt voor intranet netwerk omgevingen, en wat minder voor webservers op het internet. Dat komt omdat er naast IIS betere en vooral veiligere alternatieven beschikbaar zijn via Linux.

Microsoft IIS webserver installeren in Windows 11 of Windows 10

Microsoft IIS webserver installeren

Klik met de rechtermuisknop op de Start knop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het Uitvoeren venster type: optionalfeatures

Optionalfeatures openen

In de Windows onderdelen in- of uitschakelen klikt u op “Internet Information Services” en “Internet Information Services Hostable Web Core”.

Microsoft IIS webserver onderdelen installeren

De wijzigingen worden nu toegepast, met andere woorden de IIS onderdelen worden geïnstalleerd. Dit kan even duren.

IIS webserver installeren

Na installatie kunt u op de volgende manier controleren of IIS webserver succesvol is geïnstalleerd. Open een browser op uw computer en navigeer naar het volgende adres:

http://localhost/

Als er een IIS informatie pagina wordt weergegeven dan is de IIS webserver in Windows succesvol geïnstalleerd.

IIS webserver succesvol geinstalleerd

Microsoft IIS webserver beheren

Na succesvolle installatie kunt u Microsoft IIS beheren door “Beheer van Internet Information Services (IIS)” te openen.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk of in het zoekvak. Zoek vervolgens op “Beheer van Internet Information Services (IIS)” en klik op het resultaat.

Microsoft IIS webserver beheren in Windows

In IIS beheer ziet u verschillende instellingen voor Microsoft IIS webserver. Aan de linkerzijde ziet u “verbindingen” hier is “Sites” in opgenomen, dit zijn de websites die IIS webserver beheerd. Standaard is dit de “Default Web Site”.

In het midden ziet u de “Functieweergave”. Vanuit de ‘Functieweergave” kunt u de meeste IIS webserver functies beheren. Aan de rechterzijde ziet u “Acties”, “Website beheren” en “Configureren” hiermee kunt u de webserver zelf aanpassen zoals de standaard poort (80) wijzigen, de webserver opnieuw starten, stoppen en verbindingslimieten instellen.

IIS-beheer

De standaard inetpub directory om bestanden in te plaatsen is voor IIS webserver: C:\inetpub\wwwroot\

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!