Microsoft IIS webserver installeren in Windows 11 of Windows 10

Stefan
Microsoft IIS webserver installeren in Windows 11 of Windows 10

IIS is een webserver, en beschikbaar in meerdere Windows versies. De eerste IIS web server versie was al beschikbaar in Windows NT 3.5.1 en betrof IIS 1.0.

IIS (Internet Information Services) is de webserver van Microsoft en bestaat al sinds 1995. De laatste versie, IIS 10, wordt met Windows meegeleverd en IIS is een gratis product.

Er is een lichtgewicht versie van IIS, IIS Express genaamd, die apart kan worden geïnstalleerd, maar alleen bedoeld is voor ontwikkelingsdoeleinden. IIS Express ondersteunt alleen HTTP en HTTPS protocollen en ondersteunt standaard alleen lokale verzoeken. In dit artikel leg ik uit hoe u de volledige versie van IIS kunt installeren.

Sinds versie 7 heeft IIS een modulaire architectuur, die gebruikers in staat stelt alleen die functionaliteit toe te voegen die we nodig hebben. IIS 10 heeft ondersteuning voor HTTP/2, HSTS, en containers toegevoegd. IIS is de op twee na populairste webserver (na Apache en Nginx), waarop ongeveer 8,7% van alle websites draait.

IIS wordt vaker gebruikt voor intranet netwerk omgevingen, en wat minder voor webservers op het internet. Dat komt omdat er naast IIS betere en vooral veiligere alternatieven beschikbaar zijn via Linux.

Microsoft IIS webserver installeren in Windows 11 of Windows 10

Microsoft IIS webserver installeren

Klik met de rechtermuisknop op de Start knop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het Uitvoeren venster type: optionalfeatures

Optionalfeatures openen

In de Windows onderdelen in- of uitschakelen klikt u op “Internet Information Services” en “Internet Information Services Hostable Web Core”.

Microsoft IIS webserver onderdelen installeren

De wijzigingen worden nu toegepast, met andere woorden de IIS onderdelen worden geïnstalleerd. Dit kan even duren.

IIS webserver installeren

Na installatie kunt u op de volgende manier controleren of IIS webserver succesvol is geïnstalleerd. Open een browser op uw computer en navigeer naar het volgende adres:

http://localhost/

Als er een IIS informatie pagina wordt weergegeven dan is de IIS webserver in Windows succesvol geïnstalleerd.

Lees ook
Seconden toevoegen aan de klok in Windows 10

IIS webserver succesvol geinstalleerd

Microsoft IIS webserver beheren

Na succesvolle installatie kunt u Microsoft IIS beheren door “Beheer van Internet Information Services (IIS)” te openen.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk of in het zoekvak. Zoek vervolgens op “Beheer van Internet Information Services (IIS)” en klik op het resultaat.

Microsoft IIS webserver beheren in Windows

In IIS beheer ziet u verschillende instellingen voor Microsoft IIS webserver. Aan de linkerzijde ziet u “verbindingen” hier is “Sites” in opgenomen, dit zijn de websites die IIS webserver beheerd. Standaard is dit de “Default Web Site”.

In het midden ziet u de “Functieweergave”. Vanuit de ‘Functieweergave” kunt u de meeste IIS webserver functies beheren. Aan de rechterzijde ziet u “Acties”, “Website beheren” en “Configureren” hiermee kunt u de webserver zelf aanpassen zoals de standaard poort (80) wijzigen, de webserver opnieuw starten, stoppen en verbindingslimieten instellen.

IIS-beheer

De standaard inetpub directory om bestanden in te plaatsen is voor IIS webserver: C:\inetpub\wwwroot\

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *