StartIsBack voor Windows 11 wat is het en hoe werk het

Stefan
StartIsBack voor Windows 11 wat is het en hoe werk het

StartIsBack is een populaire app voor mensen die het oude vertrouwde Windows 7 of Windows 8 start menu terug willen zetten. Ook kunnen er eenvoudig aanpassingen worden uitgevoerd aan de taakbalk, de Windows verkenner en het uiterlijk van Windows.

StartIsBack is een “shell”. Een shell betekent dat het integreert met Windows en aanpassingen kan uitvoeren aan verschillende onderdelen zoals het start menu, de taakbalk, instellingen en achtergrond.

Deze app biedt voor een aantal mensen een groot voordeel. Dit voordeel is dat er een bekende shell kan worden toegepast. Het is mogelijk om het oude start menu uit Windows 7 of Windows 8 terug te zetten.

Ook kan de taakbalk worden aangepast door bijvoorbeeld het vergroten van de taakbalk pictogrammen, de Start knop te verplaatsen naar de linkerzijde en kan de taakbalk transparant worden gemaakt. De meest prominente functies en instellingen in StartIsBack leest u in dit artikel.

StartIsBack biedt een gratis test licentie aan voor 100 dagen. Na de 100 dagen dient er een licentie aangekocht te worden om de app te blijven gebruiken. Het is daarnaast in het gebrekkig Nederlands vertaald.

StartIsBack voor Windows 11 wat is het en hoe werk het

Specifiek Windows thema selecteren

Na installatie krijgt u een drie tal thema’s waar u uit kunt kiezen. Deze thema’s kunt u met één enkele klik direct toepassen. Elk thema staat voor een benadering van een specifieke Windows versie. Zo kunt u kiezen uit een thema dat lijkt op Windows 11, Windows 10 en Windows 7.

Lees ook
Gmail als standaard e-mail instellen in Windows 11

Als u een thema selecteert wordt de wijziging direct toepast.

StartIsBack welkom instellingen

Naast de kant-en-klare thema’s die u kunt selecteren, kunt u aan de linkerzijde een specifiek onderdeel selecteren om aan te passen.

Startmenu aanpassen

U kunt met StartIsBack het Windows 11 start menu aanpassen naar een start menu bekend uit Windows 7 of Windows 8. Om het start menu aan te passen schakelt u de optie “Verbeterd traditioneel startmenu gebruiken” in.

U kunt vervolgens verschillende wijzigingen toepassen op het start menu. Zo kunt u grotere start menu pictogrammen instellen, bepalen welke onderdelen, apps of snelkoppelingen er wel of niet zichtbaar zijn in het start menu en meer.

StartIsBack startmenu instellingen

Taakbalk aanpassen

Naast het Start menu kunt u ook de taakbalk aanpassen via StartIsBack. Om de taakbalk aan te passen schakelt u de optie “verbeterde traditionele taakbalk gebruiken” in.

U kunt vervolgens een visuele stijl selecteren. Door een stijl te selecteren selecteert u een standaard thema. Dit is het “Standaard” (Windows 11), “Plain8” of “Windows 7” thema.

Taakbalk aanpassen met StartIsBack

Als u liever zelf aanpassingen wilt doen aan de taakbalk dan is dit ook mogelijk. Zo kunt u de pictogrammen op de taakbalk simpel vergroten of verkleinen. Dit door u door de “Pictogrammen – Grootte” te kiezen. U kunt kiezen uit S, M, L, XL.

Hieronder ziet u twee voorbeeld. De eerste is met de taakbalk grootte ingesteld op “XL”.

Taakbalk grootte XL

En de tweede is de taakbalk grootte ingesteld op “S”.

Taakbalk grootte S

Ook kunt u de marge tussen de pictogrammen in de taakbalk wijzigen door een bepaalde marge te kiezen.

Verder is er nog een optie om het pictogram van de Startknop te wijzigen, de positie van de taakbalk te wijzigen, de taakbalk pictogrammen combineren, pictogrammen te centreren, segmenteren en de taakbalk transparant te maken.

In de geavanceerde opties kunt u nog de taakbalk kleur wijzigen.

Lees ook
Geheugen besparen in Microsoft Edge met deze tip!

taakbalk wijzigen met startisback

Windows verkenner aanpassen

Ook het uiterlijk van de Windows verkenner kan worden aangepast. Zo kunnen er weer verschillende thema’s gerelateerd aan eerder Windows versies worden toegepast.

Het is mogelijk om het bekende lint uit Windows 11, Windows 10 of zelfs Windows 7 toe te passen. Elk lint heeft zijn eigen uiterlijk en functionaliteit.

StartIsBack windows verkenner aanpassen

Hieronder ziet u de verschillende thema’s voor de Windows verkenner.

Dit is het lint voor Windows 11.

Windows 11 lint

Hier ziet u het lint bekend uit Windows 10.

Windows 10 lint

En dit is het lint bekend uit Windows 7.

Windows 7 lint

Elk lint kunt u via StartIsBack instellen door erop te klikken. Afhankelijk van welk venster, bestand of instelling die u heeft geselecteerd in de Windows verkenner ziet u andere opties in het lint.

Een andere functie die veel mensen missen, is het terugzetten van het oude rechtermuisklik menu. Het rechtermuisklik menu in Windows 11 is anders dan het oude bekende rechtermuisklik menu uit Windows 10 of eerder.

Hier ziet u het nieuwe (standaard) Windows 11 rechtermuisklik menu.

Windows 11 rechtermuisklik menu

En dit is het oude rechtermuisklik menu uit eerder versies van Windows zoals Windows 10 of Windows 7 of 8.

Windows 10 rechtermuisklik menu

U kunt het oude rechtermuisklik menu simpelweg terugzetten door de optie “Traditionele contextmenu’s” in te schakelen. Hertstart wel even de Windows verkenner om de wijzigingen toe te passen.

Overige opties voor de windows verkenner

Geavanceerde opties

Naast alle eerdere wijzigingen zijn er ook enkele geavanceerde opties in StartIsBack. Zo kunt u in de geavanceerde opties de kleur van het Start menu en de taakbalk wijzigen door een aangepaste kleur te selecteren.

Ook kunt u de lijst van recent geopende programma’s en items wissen door een klik op de knop. Ook kunt u de lijst van recente items beperken tot een X aantal items.

Lees ook
Wat is het verschil tussen Windows 11/10 Home en Pro?

StartIsBack geavanceerde opties

Naast alle eerder beschreven functies zijn er nog meer functies te vinden in StartIsBack. Ik heb de meest prominente en gezochte functies benoemd. Alle functies vindt u terug in de betreffende categorie zoals startmenu, taakbalk, verkenner of geavanceerd.

U kunt StartIsBack downloaden via https://startisback.com/.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *