Windows herstelpunt maken in Windows 10 of Windows 11

Stefan
windows herstelpunt maken

Een Windows herstelpunt is een tijdelijke momentopname van het Windows 10 of Windows 11 besturingssysteem en bijbehorende configuraties. Een herstelpunt kan worden gemaakt om later Windows terug te kunnen herstellen bij eventuele problemen. Echter, in Windows is een herstelpunt aanmaken niet standaard geactiveerd.

Mocht u dus ooit in de problemen komen zonder een herstelpunt te hebben geactiveerd dan is dat zeer vervelend.

In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u een Windows herstelpunt aanmaakt en hoe u deze na het aanmaken ditzelfde herstelpunt weer terug kunt zetten.

Windows herstelpunt maken

In het Windows zoekvenster onderin de taakbalk zoek op: herstelpunt maken. In Windows 11 klikt u op het vergrootglas en zoekt naar: herstelpunt maken.

windows herstelpunt maken

In het volgende venster, selecteer de C schijf waarvan u een herstelpunt wilt aanmaken.

Klik op de Maak knop en geef het herstelpunt een duidelijke naam, tijd en datum worden door Windows automatisch toegevoegd aan de naam van het herstelpunt.

windows herstel punt aanmaken

Er wordt nu in Windows 10 een herstelpunt aangemaakt.

herstelpunt maken windows 10

Als u het herstelpunt aangemaakt heeft dient u het ooit ook een keer te gebruiken om Windows te herstellen vanaf deze momentopname.

Laten we eens kijken hoe u een herstelpunt terug kunt zetten in Windows.

Windows herstelpunt terugzetten

In het Windows zoekvenster onderin de taakbalk zoek op: rstrui.exe. In Windows 11 klikt u op het vergrootglas en zoek op: rstrui.exe

rstrui herstelpunt terugzetten

Rstrui.exe is het systeemherstel programma voor Windows. Rstrui maakt het mogelijk om het Windows systeem te herstellen naar de eerder genomen herstelpunt.

Als systeemherstel is geopend heeft u twee opties. U kunt kiezen om het aanbevolen herstelpunt terug te zetten of te kiezen voor een ander herstelpunt. Het aanbevolen herstelpunt is handig als u recent een programma heeft geïnstalleerd of een configuratie heeft doorgevoerd waarvan u niet zeker bent en deze wilt herstellen.

Lees ook
Backup maken van Windows 10 drivers en drivers herstellen

Mocht u liever een wat ouder herstelpunt terugzetten zoals bijvoorbeeld een automatisch herstelpunt na installatie van Windows dan kiest u voor een ander herstelpunt.

systeemherstel

In het volgende venster dient u het herstelpunt te bevestigen en zal na de bevestiging Windows beginnen met het herstellen van Windows.

Klik op voltooien.

herstelpunt bevestigen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
16 reacties
 1. Bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik denk dat ik hier nog wel eens terugkom want veel instellingen die met een paar klikken geregeld zouden moeten kunnen worden, zijn m.i. vaak nodeloos ingewikkeld gemaakt en dan is het echt fijn als iemand je daar in helder Nederlands stapsgewijs doorheen kan loodsen. 🙂

 2. Hallo,

  Prima artikel, thanks.
  Ik vraag me nog af of het mogelijk is om in te stellen dat Windows zelf elke maand bijvoorbeeld een herstelpunt maakt, dus automatisch?

  Groet, Guus.

 3. Halo ik heb systeem herstel gedaan ,maar ik ben nu alles kwijt zoals tunderbird en fb en de bank is het mogelijk dat ik kan herstellen naar bv eind augustus toen alles nog goed was ,ik hoop dat je mij kan helpen ben al 2dagen bezig en heb meer verprutst dan goed gedaan groetjes Bep Vijfvinkel

  1. Hallo, of u een herstelpunt kunt terugzetten van eind augustus ligt eraan of dit herstelpunt nog bestaat.

   Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op “uitvoeren” in het menu. In het uitvoeren venster type: rstrui.exe. Als er meer herstelpunten zijn klik op “meer herstelpunten weergeven”. Controleer of er een herstelpunt bij zit met de gewenste datum.

   Helaas zijn er, wanneer u geen andere back-ups heeft gemaakt, geen andere opties. Succes!

 4. Na de up-date van de laatst keer van windows (4-7-2022) kan ik word niet meer openen
  Ik weet niet meer wat ik moet doen.
  Anders graag deze up-date verwijderen

  B.v.D. K.Schut

 5. dag,
  ik heb van een reeks belangrijke foto’s een snelkoppeling willen maken naar het bureaublad.
  dit is gelukt maar de meeste krijg ik niet meer open, met de melding ” het item waarnaar deze
  snelkoppeling verwijst is verplaatst of beschadigd, waardoor snelkoppeling niet meer werkt ”
  kan dit nog hersteld worden?

  mvgr,
  claude claus

  1. Hallo, u kunt op de locatie van de afbeelding zelf, waar de snelkoppeling verwijst controleren of het bestanden inderdaad beschadigd is of niet meer geopend kan worden. Indien dit wel kan, maakt u een nieuwe snelkoppeling.
   Groet, Stefan

 6. Hallo, wij hebben hier niet zoveel verstand van maar willen onze laptop terugzetten naar een datum van november vorig jaar. Onze cam heeft nml wat kuren

  1. Hallo, het terugzetten naar een specifieke datum is alleen mogelijk als er ook een herstelpunt is aangemaakt door Windows. Klik met de rechtermuisknop op de start knop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: rstrui.exe. Klik op Volgende. Controleer of er een herstelpunt is aangemaakt die dateert met een datum van rond november 2020. Indien dit zo is klik op de datum en het herstelpunt, als het herstelpunt is geselecteerd klik op volgende en volg het herstelproces. Indien er geen herstelpunt is van rond november 2020 dan kunt u de computer helaas niet herstellen naar dit herstelpunt. Succes! Groet, Stefan

 7. Dag!
  Bedànkt voor de info.
  Gooie hulp!
  Heb nog een probleem met Windows Live Mail, na update Windows.
  Heb al mijn mail nog, programma opent, maar kan geen mail verzenden of ontvangen.
  Volgende fout:
  Voor het account Telenet (luc.meulemans) kunnen geen berichten verzonden of ontvangen worden. 

  Serverfout: 0x800CCC90
  Reactie van server: -ERR invalid command
  Server: ‘imap.telenet.be’
  Windows Live Mail-fout-id: 0x800CCC18
  Protocol: POP3
  Poort: 995
  Beveiligd(SSL): Ja

  Enig idee hoe dit opgelost kan worden?
  Dank bij voorbaat.

  mvg,

  Luc Meulemans

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *