Windows herstelpunt maken in Windows 10 of Windows 11

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Een Windows herstelpunt is een tijdelijke momentopname van het Windows 10 of Windows 11 besturingssysteem en bijbehorende configuraties. Een herstelpunt kan worden gemaakt om later Windows terug te kunnen herstellen bij eventuele problemen. Echter, in Windows is een herstelpunt aanmaken niet standaard geactiveerd.

Mocht u dus ooit in de problemen komen zonder een herstelpunt te hebben geactiveerd dan is dat zeer vervelend.

In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u een Windows herstelpunt aanmaakt en hoe u deze na het aanmaken ditzelfde herstelpunt weer terug kunt zetten.

Windows herstelpunt maken

In het Windows zoekvenster onderin de taakbalk zoek op: herstelpunt maken. In Windows 11 klikt u op het vergrootglas en zoekt naar: herstelpunt maken.

windows herstelpunt maken

In het volgende venster, selecteer de C schijf waarvan u een herstelpunt wilt aanmaken.

Klik op de Maak knop en geef het herstelpunt een duidelijke naam, tijd en datum worden door Windows automatisch toegevoegd aan de naam van het herstelpunt.

windows herstel punt aanmaken

Er wordt nu in Windows 10 een herstelpunt aangemaakt.

herstelpunt maken windows 10

Als u het herstelpunt aangemaakt heeft dient u het ooit ook een keer te gebruiken om Windows te herstellen vanaf deze momentopname.

Laten we eens kijken hoe u een herstelpunt terug kunt zetten in Windows.

Windows herstelpunt terugzetten

In het Windows zoekvenster onderin de taakbalk zoek op: rstrui.exe. In Windows 11 klikt u op het vergrootglas en zoek op: rstrui.exe

rstrui herstelpunt terugzetten

Rstrui.exe is het systeemherstel programma voor Windows. Rstrui maakt het mogelijk om het Windows systeem te herstellen naar de eerder genomen herstelpunt.

Als systeemherstel is geopend heeft u twee opties. U kunt kiezen om het aanbevolen herstelpunt terug te zetten of te kiezen voor een ander herstelpunt. Het aanbevolen herstelpunt is handig als u recent een programma heeft geĂŻnstalleerd of een configuratie heeft doorgevoerd waarvan u niet zeker bent en deze wilt herstellen.

Mocht u liever een wat ouder herstelpunt terugzetten zoals bijvoorbeeld een automatisch herstelpunt na installatie van Windows dan kiest u voor een ander herstelpunt.

systeemherstel

In het volgende venster dient u het herstelpunt te bevestigen en zal na de bevestiging Windows beginnen met het herstellen van Windows.

Klik op voltooien.

herstelpunt bevestigen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

3 REACTIES

 1. Hallo, wij hebben hier niet zoveel verstand van maar willen onze laptop terugzetten naar een datum van november vorig jaar. Onze cam heeft nml wat kuren

  • Hallo, het terugzetten naar een specifieke datum is alleen mogelijk als er ook een herstelpunt is aangemaakt door Windows. Klik met de rechtermuisknop op de start knop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: rstrui.exe. Klik op Volgende. Controleer of er een herstelpunt is aangemaakt die dateert met een datum van rond november 2020. Indien dit zo is klik op de datum en het herstelpunt, als het herstelpunt is geselecteerd klik op volgende en volg het herstelproces. Indien er geen herstelpunt is van rond november 2020 dan kunt u de computer helaas niet herstellen naar dit herstelpunt. Succes! Groet, Stefan

 2. Dag!
  BedĂ nkt voor de info.
  Gooie hulp!
  Heb nog een probleem met Windows Live Mail, na update Windows.
  Heb al mijn mail nog, programma opent, maar kan geen mail verzenden of ontvangen.
  Volgende fout:
  Voor het account Telenet (luc.meulemans) kunnen geen berichten verzonden of ontvangen worden. 

  Serverfout: 0x800CCC90
  Reactie van server: -ERR invalid command
  Server: ‘imap.telenet.be’
  Windows Live Mail-fout-id: 0x800CCC18
  Protocol: POP3
  Poort: 995
  Beveiligd(SSL): Ja

  Enig idee hoe dit opgelost kan worden?
  Dank bij voorbaat.

  mvg,

  Luc Meulemans

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓