Stuurprogramma bijwerken in Windows 11 of Windows 10

Stefan
Stuurprogramma bijwerken in Windows 11 of Windows 10

Een stuurprogramma bijwerken is een oplossing voor het niet functioneren van computer hardware. Een stuurprogramma is in feite een stukje software die hardware laat communiceren met het besturingssysteem en andersom.

In enkele gevallen is het raadzaam om een stuurprogramma bij te werken naar de laatste versie.

  • Dit is bijvoorbeeld raadzaam bij het aanschaffen van een nieuwe PC. Als u een back-up maakt en terugzet op een nieuwe PC dan kan de hardware afwijken van het vorige model. In dat geval is het aanbevolen om nieuwe stuurprogramma’s te installeren of oude bij te werken naar de nieuwste versie van het stuurprogramma.
  • Ook na het bijwerken van Windows 10 naar Windows 11 is het aanbevolen om stuurprogramma’s bij te werken. Enkele oudere stuurprogramma’s werken mogelijk niet goed in het nieuwe besturingssysteem, een nieuwe versie installeren lost dan mogelijk het hardware probleem op.
  • Mocht u ooit nieuwe hardware toevoegen aan uw PC dan is het bijwerken van een stuurprogramma ook aanbevolen. Nieuwe hardware gebruikt vaak een nieuwere versie van een stuurprogramma om correct te kunnen werken.

Ik wil wel toevoegen dat als de PC correct werkt en er geen specifieke reden is om een stuurprogramma bij te werken, doe het dan niet. Er kunnen ook problemen ontstaan bij het installeren van nieuwe stuurprogramma’s. In het geval dat dit gebeurt, kunt u echter altijd het vorig stuurprogramma terugzetten.

Stuurprogramma bijwerken in Windows 11 of Windows 10

Stuurprogramma bijwerken via Windows update

Sinds de introductie van Windows 10 worden stuurprogramma’s ook geïnstalleerd via Windows update. Het is dus aan te raden om te controleren op nieuwe updates om recente stuurprogramma updates te ontvangen.

Lees ook
Bewegende achtergrond instellen in Windows 11

Klik op de Startknop, in het menu klik vervolgens op Instellingen. In de instellingen klik links op “Windows update” en controleer of er nieuwe updates beschikbaar zijn om te downloaden en te installeren.

Naar updates zoeken

Stuurprogramma bijwerken via Apparaatbeheer

Apparaatbeheer is de app in het Windows besturingssysteem om stuurprogramma’s te installeren, bij te werken en te verwijderen.

Open apparaatbeheer. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat waarvan het stuurprogramma wilt bijwerken. In het menu klik op “stuurprogramma bijwerken”.

Stuurprogramma bijwerken

U kunt nu kiezen om het stuurprogramma automatisch bij te werken of om zelf op uw computer naar een nieuw stuurprogramma te zoeken.

Als u kiest voor Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s dan gaat Windows eerst zoeken op uw computer naar het beste stuurprogramma, indien niet gevonden kunt u via Windows update laten zoeken.

Als u stuurprogramma’s heeft gedownload via de website van de fabrikant van de hardware en kunt u zelf op uw computer naar stuurprogramma’s zoeken. U pakt de stuurprogramma’s uit, selecteert de map waar deze stuurprogramma’s staan en Windows detecteert en installeert de stuurprogramma’s.

Stuurprogramma automatisch of handmatig bijwerken

Stuurprogramma bijwerken via Optionele updates

Windows update biedt een optie voor optionele updates. Dit zijn updates zoals stuurprogramma’s voor gekoppeld of geïnstalleerde hardware. In enkele gevallen vindt u hier ook nieuwe stuurprogramma’s om te installeren.

Lees hier alles over Optionele updates.

Optionele stuurprogramma updates

Stuurprogramma bijwerken via een app

Een stuurprogramma installeren kan een vervelend proces zijn. In de meeste gevallen dient u de fabrikant op te zoeken, het juiste apparaat te selecteren en het nieuwste stuurprogramma te downloaden.

Als u op het internet gaat zoeken dan vindt u een hele hoop apps die u helpen bij het automatisch bijwerken van stuurprogramma’s. Lees hier meer over het automatisch bijwerken van stuurprogramma’s via een app.

Lees ook
Aanbevelingen voor energie in Windows 11 weergeven

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *