Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

2 tips om een stuurprogramma te installeren in Windows 11

Als u hardware gaat koppelen met uw computer dan heeft de computer stuurprogramma’s nodig om te communiceren met deze hardware.

Een stuurprogramma vertaald als het ware de instructies die de hardware of het besturingssysteem kan herkennen. Deze instructies voeren vervolgens bepaalde acties uit. De communicatie verloopt via een verschillende protocollen, bijvoorbeeld USB of PCI.

Ook in Windows 11 is het nodig om stuurprogramma’s te installeren. In de meeste gevallen gebeurt dit automatisch na het aankoppelen van de hardware. Windows 11 herkent op dat moment de aangesloten hardware en zal zelf vanuit een stuurprogramma database het meest geschikte stuurprogramma zelf installeren.

Als de hardware niet direct wordt herkend dan moet het stuurprogramma handmatig worden geïnstalleerd. Dit kunt u in Windows 11 op twee manieren doen.

De eerste manier is via de optionele updates. Optionele updates in Windows 11 zijn updates die niet direct essentieel zijn voor de goede werking van het besturingssysteem, maar die extra functies of verbeteringen kunnen bevatten. Deze optionele updates zijn bijvoorbeeld, nieuwe stuurprogramma’s voor specifieke hardwareapparaten, bijgewerkte software-updates of nieuwe functies voor bepaalde apps.

De tweede manier is via Apparaatbeheer. In apparaatbeheer wordt alle hardware componenten weergegeven die is aangesloten in- of aan de computer.

Het toont een lijst van alle hardware, georganiseerd per categorie, en geeft informatie over de status van de hardware, de versie van het stuurprogramma en meer. U kunt Apparaatbeheer gebruiken om taken uit te voeren zoals het bijwerken van stuurprogramma’s, het uitschakelen of inschakelen van apparaten en het oplossen van hardwareproblemen.

2 tips om een stuurprogramma te installeren in Windows 11

Optionele updates installeren

Als u nieuwe stuurprogramma’s voor reeds geïnstalleerde hardware moet installeren, dan is het raadzaam om eerst te kijken in de optionele updates. Mogelijk zijn er nieuwe updates beschikbaar voor de hardware, deze kunt u dan door Windows update laten installeren.

Open instellingen. Klik links in het menu op “Windows update” en vervolgens op “Geavanceerde opties”.

Geavanceerde update opties

Klik op “Optionele updates”. U ziet direct of er een optionele update beschikbaar is. Er zijn overigens meerdere soorten optionele updates zoals functies en kwaliteit updates.

Optionele updates

Als er een optioneel stuurprogramma update beschikbaar is, dan selecteert u deze update en klikt u op de “Downloaden en installeren” knop om de installatie te starten.

Optionele update installeren in Windows 11

Stuurprogramma installeren via Apparaatbeheer

Om handmatig een stuurprogramma te installeren in Windows 11, gebruikt u apparaatbeheer. Apparaatbeheer is een ingebouwd hulpmiddel in Windows 11 waarmee u op de computer geïnstalleerde hardwareapparaten kunnen bekijken en beheren.

Open apparaatbeheer. Afhankelijk van welke actie u wilt uitvoeren opent u het apparaat met de linkermuisknop. Klik vervolgens op met de rechtermuisknop en klik op “Stuurprogramma bijwerken”.

Als een hardware apparaat niet herkend wordt, dan ziet u dit aan het gele uitroepteken in de lijst van apparaten.

Stuurprogramma bijwerken

Als u zelf de stuurprogramma’s beschikbaar heeft. U heeft de stuurprogramma’s gedownload van de website van de fabrikant of u heeft ze op CD/DVD of USB, dan klikt u op “Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken.

Op mijn computer naar stuurprogramma zoeken

Selecteer vervolgens via de “Bladeren” knop de locatie waar u de stuurprogramma’s heeft uitgepakt of geplaatst. Klik op volgende en volg het proces om de stuurprogramma’s voor dit apparaat te installeren.

Stuurprogramma zoeken op computer

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om een stuurprogramma in Windows 11 te installeren. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!