WiFi werkt niet in Windows 11? Probeer deze tips!

Stefan
WiFi werkt niet in Windows 11

Nu we met zijn allen steeds meer werken op laptops en op verschillende locaties is een goed werkende Wifi verbinding een vereiste. Een Wifi verbinding geeft ons die mobiliteit en toegang tot het internet zonder kabels.

Een Wifi verbinding is echter wel meer vatbaar voor problemen dan een kabel internet verbinding die niet werkt. Dat komt doordat een Wifi verbinding afhankelijk is van meerdere externe factoren die het Wifi signaal kunnen beïnvloeden.

De meest voorkomende Wifi problemen zijn; wifi apparatuur die niet bereikt kan worden, een slecht Wifi signaal, verkeerde inloggegevens, stuurprogramma problemen voor de Wifi adapter en beschadigde systeembestanden.

Het is belangrijk dat voor u doorgaat dat u vaststelt dan het probleem ligt in de computer en niet in het wifi apparaat zoals een router. Controleer daarom via een ander apparaat of er verbinding kan worden gemaakt met het wifi netwerk. Hiervoor kunt u een mobiele telefoon gebruiken, een tablet of een andere computer.

Als u vast heeft gesteld dat u met andere apparatuur wel een verbinding kunt maken, maar niet met de computer dan ligt het aan de computer.

WiFi werkt niet in Windows 11

Router herstarten

De meest simpele oplossing om Wifi problemen op te lossen is door de router waarmee uw computer een Wifi verbinding probeert te maken te resetten. Dit kunt u doen door de stroom van de router af te halen voor 1 minuut.

Na de minuut schakelt u de router weer in en probeert u opnieuw verbinding te maken. Het voordeel is dat het Wifi signaal dan opnieuw opgebouwd wordt en er bij dynamische Wifi signalen een Wifi verbinding kan worden opgezet via een ander Wifi kanaal. Dit kan leiden tot een beter signaal en dus een sterkere Wifi verbinding. Controleer of u nu wel verbinding kunt maken met het Wifi netwerk. U kunt ook bellen naar uw internetprovider of hen de router op afstand voor u kunnen resetten.

Lees ook
Windows 11 Insider build 22557 - Wat is er nieuw?

Nog niet opgelost? Ga door naar de volgende oplossing.

Herstart de computer

Heeft u al geprobeerd om de computer te herstarten? Door het herstarten van de computer worden processen en verbindingen in Windows 11 opnieuw opgezet. Het is een snelle oplossing die vaak direct werkt. Werkt het niet? Ga dan door naar de volgende oplossing.

Is de Wifi adapter ingeschakeld?

Als u geen Wifi internet heeft dan is het mogelijk dat de netwerkadapter waarmee Windows communiceert is uitgeschakeld. Controleer of de netwerkadapter is ingeschakeld.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekenvenster type: netwerkverbindingen weergeven. Klik op het resultaat.

Netwerkverbindingen weergeven

Controleer of de Wi-Fi adapter is ingeschakeld. Als de netwerkadapter is uitgeschakeld klik met de rechtermuisknop op de adapter en klik op Inschakelen.

Wifi adapter inschakelen in Windows 11

Na het inschakelen kunt u verbinding maken met een Wifi netwerk. Was de Wifi adapter al ingeschakeld? Ga dan door naar de volgende oplossing.

Opnieuw verbinding maken met het Wifi netwerk

Opnieuw verbinding maken met het Wifi netwerk kan bepaalde instellingen opnieuw instellen. Door het opnieuw verbinding maken kan een Wifi netwerk wat wel verbind maar geen internet toegang verleend worden opgelost.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Windows instellingen openen

Klik links in het menu op Netwerk en internet. Klik daarna op Wi-Fi.

Netwerk en internet instellingen

Klik daarna op Bekende netwerken beheren.

Bekende Wifi netwerken beheren in Windows 11

Klik bij het Wifi netwerk waarmee u bent verbonden op “niet onthouden”.

Wifi netwerk niet onthouden

Ga terug naar de Beschikbare Wifi netwerken weergeven. Klik daarna op “verbinding maken” met het gewenste netwerk.

Opnieuw verbinding maken met een Wifi netwerk in Windows 11

Opgelost? Zo niet, ga door naar de volgende oplossing.

Vliegtuigstand in- en uitschakelen

Het in- en weer uitschakelen van vliegtuigstand herstelt bepaalde Wifi processen op uw Windows 11 computer. Deze oplossing kan ook helpen als u wel verbinding heeft gemaakt met een Wifi netwerk maar geen internet heeft.

Klik links naast de tijd en datum op het Actiecentrum. Klik daarna op Vliegtuigstand. De knop wordt nu blauw. Klik nogmaals op Vliegtuigstand weer uit te schakelen. De knop wordt weer grijs.

Lees ook
Oude rechtsklik menu terugzetten in Windows 11

Vliegtuigstand inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Indien het Wifi probleem nog niet is opgelost. Ga dan door naar de volgende “probleemoplossers” in Windows 11.

Internetverbinding probleemoplosser

Windows 11 biedt een aantal hulpmiddelen om problemen op te lossen. Er is een internetverbindingen probleemoplosser beschikbaar. Hiermee kan Windows 11 problemen met uw Wifi of internetverbinding diagnosticeren en oplossen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen in Windows 11

Klik links in het menu op Systeem. Klik daarna op Problemen oplossen.

Problemen oplossen in Windows 11

Klik daarna op Andere probleemoplossers.

Andere probleemoplossers

Om problemen met uw internetverbinding op te lossen klikt u op de “Uitvoeren” knop bij “Internetverbindingen”.

Problemen met een internetverbinding oplossen in Windows 11

De internetverbindingen probleemoplosser wordt nu geopend in Windows 11. Lees de informatie en volg de stappen om te identificeren waarom er een probleem is met uw internetverbinding. Als er een oplossing beschikbaar is dan zal Windows deze zelf uitvoeren.

Internet werkt niet in Windows 11

Netwerkadapter probleemoplosser

Als er een probleem is met een netwerkadapter dan kan er ook een probleem zijn met uw Wifi of internetverbinding. Het is aan te raden om naast de internetverbinding probleemoplosser ook de netwerkadapter probleemoplosser te starten. Indien er een probleem gevonden wordt dan zal Windows de netwerkadapter zelf herstellen of aanpassen om het internet probleem op te lossen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen in Windows 11

Klik links in het menu op Systeem. Klik daarna op Problemen oplossen.

Problemen oplossen in Windows 11

Klik daarna op Andere probleemoplossers.

Andere probleemoplossers

Om problemen met uw netwerkadapter op te lossen klikt u op de “Uitvoeren” knop bij “Netwerkadapter”.

Netwerkadapter probleemoplosser in Windows 11

De netwerkadapter probleemoplosser wordt nu geopend in Windows 11. Lees de informatie en volg de stappen om te identificeren waarom er een probleem is met uw netwerkadapter.

Problemen met de Wifi netwerkadapter oplossen in Windows 11

Als er een oplossing beschikbaar is voor de specifieke Wifi adapter dan zal Windows deze zelf toepassen.

Lees ook
Uitschakelen knop toevoegen aan de taakbalk in Windows

DNS Cache wissen

Als er problemen zijn om via de Wifi verbinding het internet te bereiken dan kan dit liggen aan de DNS-instellingen op uw computer. De simpelste manier om deze instellingen opnieuw automatisch te verkrijgen van uw router is door de DNS-cache te wissen.

Lees meer in artikel: Wifi verbonden maar geen internet. Dit artikel opent in een nieuw venster zodat u verder kunt lezen in dit artikel.

Wifi adapter opnieuw installeren

De Wifi adapter wordt aangestuurd door een stuurprogramma. Soms is dit Wifi stuurprogramma verouderd, beschadigt of wil het opnieuw installeren van het Wifi stuurprogramma problemen oplossen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik op Apparaatbeheer.

Apparaatbeheer openen in Windows 11

Klik op Netwerkadapters. Klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde stuurprogramma voor de Wifi adapter.

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen. U kunt het stuurprogramma bijwerken en laten zoeken op het internet naar een nieuwere versie. U kunt ook het stuurprogramma verwijderen en het opnieuw installeren. Zorg dat u de stuurprogramma’s beschikbaar heeft van uw Wifi netwerkadapter. Deze stuurprogramma’s vind u vaak op de website van de fabrikant of als CD bij de stuurprogramma-installatiebestanden van uw moederbord.

In sommige gevallen kan Windows de stuurprogramma’s zelf installeren, dit is geheel afhankelijk van welk model Wifi adapter er in uw computer zit.

Wifi netwerkadapter bijwerken in Windows 11

Netwerk opnieuw instellen

In Windows 11 kunt u het netwerk opnieuw instellen. Dit is handig als u verkeerde Wifi instellingen heeft toegepast in Windows 11 waardoor Wifi niet meer werkt.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen in Windows 11

Klik links in het menu op Netwerk en internet. Klik daarna op Geavanceerde netwerkinstellingen.

Geavanceerde netwerkinstellingen

Klik daarna op Netwerk opnieuw instellen.

Netwerk opnieuw instellen

Klik daarna op de Nu opnieuw instellen knop om de netwerkinstellingen, bijbehorende adapters, onderdelen en stuurprogramma’s opnieuw te installeren.

Internetverbinding opnieuw instellen in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

4 reacties
  1. Dank voor de goede uitleg op jouw site, na alle uitgevoerde stappen heb ik gelukkig weer verbinding met wifi.
    Afgelopen week windows 11 geïnstalleerd en vanmorgen probleem met netwerkadapter

  2. Met de TP-Link adapter voor WIFI 802.11ac direct in de Intel NUC USB poort gestoken krijg ik de melding “kan geen verbinding met het netwerk maken”. Als ik deze adapter met een usb verlengkabel op dezelfde USB poort aansluit werk de wifi verbinding wel goed. Hoe kan dat?

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *