Taakbalk doorzichtig maken in Windows 11 of 10

Stefan
Taakbalk doorzichtig maken in Windows 11 of 10

U kunt de taakbalk in Windows 11 of 10 doorzichtig maken. Hiermee maakt u de taakbalk transparant waardoor de pictogrammen en snelkoppelingen lijken te zweven.

Een doorzichtige taakbalk kan een meer moderne en strakke uitstraling geven aan het uiterlijk van het besturingssysteem. Het kan visueel aantrekkelijker zijn voor sommige gebruikers en beter passen bij de algehele visuele stijl van het bureaublad.

Als u vaak achtergrondafbeeldingen op uw bureaublad gebruikt, kan een doorzichtige taakbalk ook helpen om de achtergrond beter zichtbaar te maken en een meer naadloze overgang tussen de taakbalk en de achtergrond te creëren.

Om de taakbalk doorzichtig te maken is een special app nodig. Standaard is Windows is dit niet mogelijk via de instellingen. Door de app die ik adviseer te installeren kunt u de taakbalk dus wel transparant maken. Houdt er echter rekening mee dat er ook nadelen aan dit soort apps zitten. Zo kunnen ze eventueel voor problemen zorgen met het uiterlijk van Windows, niet alles hoeft even goed uitgelijnd te zijn en eventuele afwijkingen komen voor.

Gerelateerd: Taakbalk werkt niet.

Taakbalk doorzichtig maken in Windows 11 of 10

Om te beginnen opent u de Microsoft Store. Zoek in de Microsoft Store naar “TranslucentTB“. Download en installeer deze gratis app.

TranslucentTB downloaden

Na het downloaden wordt de app direct geïnstalleerd. Als u TranslucentTB voor de eerste keer opent, wordt u geïnformeerd over de app. Klik “Continue” om verder te gaan.

TranslucentTB installeren

U ziet direct dat de taakbalk transparant wordt weergegeven.

Taakbalk doorzichtig maken in Windows 11 of 10

De app TranslucentTB bevindt zich ondertussen in het systeemvak, hier wordt u ook over geïnformeerd. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in het systeemvak om de instellingen te openen.

Lees ook
Backup maken in Windows 10 en Windows 8.1

TranslucentTB instellingen

Naast de taakbalk doorzichtig maken, kunt u TranslucentTB ook gebruiken om de taakbalk een kleurtint te geven. Hiermee kunt u zelf de kleur van de taakbalk bepalen. Een andere handig optie die om een “border” (rand) weer te geven boven de taakbalk. Hiermee blijft de taakbalk doorzichtig, maar is deze door de rand toch beter zichtbaar dan zonder.

Klik hiervoor in het menu op “Desktop” en vervolgens kunt u meerdere opties voor de taakbalk kiezen.

translucenttb taakbalk opties

  • Door de optie “Show taskbar border” in te schakelen krijgt u een rand boven de transparante taakbalk. Dit maakt de taakbalk beter zichtbaar.

rand boven doorzichtige taakbalk

  • Door een “Accent Color” te kiezen kunt u de taakbalk een gewenste kleur geven. U kunt door middel van een kleurselectie een kleur voor de taakbalk kiezen.

taakbalk kleur geven

  • Daarnaast zijn er nog drie andere opties voor de taakbalk. Zo kunt u door “Normal” te kiezen de taakbalk weer maken zoals het standaard is. Door “Opaque” te kiezen maakt u de taakbalk zwart en de “Clear” optie de taakbalk weer transparant.

Deze app heeft nog meer opties waar u uit kunt kiezen. Deze opties en tips kunt u op de officiële website raadplegen. Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees verder: 14 tips om de taakbalk aan te passen.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *