Taakbalk werkt niet? Probeer deze tips!

Stefan
Taakbalk werkt niet in Windows 10 of Windows 11

Reageert uw Windows taakbalk niet? Hier vindt u oplossingen voor veelvoorkomende problemen, zoals de taakbalk die bevriest of niet automatisch wordt verborgen.

De Windows taakbalk werkt niet is een van de meest voorkomende problemen die u kunt tegenkomen bij het gebruik van uw Windows computer. Wanneer het zich voordoet, zult u merken dat uw taakbalk gewoon niet meer reageert op uw acties. Soms kan de taakbalk ook “bevriezen” en zult u niet eens in staat zijn om uw muis ernaartoe te wijzen.

Als u het probleem van de niet-werkende taakbalk van Windows 10 of Windows 11 op uw computer ondervindt, zijn er een paar manieren die u kunt gebruiken om het probleem mogelijk te omzeilen. Deze methoden repareren de elementen die achter de functie zitten en proberen uw taakbalk weer te laten werken.

Taakbalk werkt niet

Explorer is onderdeel van het Windows-besturingssysteem. Het is ook een bestand wat nodig is om de taakbalk weer te geven. Het herstarten van explorer.exe kan het probleem oplossen.

Druk op CTRL + ALT + DEL op uw toetsenbord. Klik op Taakbeheer. Klik op meer details. Klik daarna bestand in het menu en daarna op nieuwe taak uitvoeren.

In het venster type cmd.exe en klik op “Deze taak met administratorbevoegdheden maken.”.

cmd openen

U dient nu een aantal commando’s in te voeren in het Opdrachtprompt. Om te beginnen gaan we het explorer.exe proces herstarten. Daarna gaan we de taakbalk heractiveren in Windows.

Begin met:

taskkill /f /im explorer.exe

Daarna wordt uw bureaublad afgesloten, tenminsten zo lijkt het. Voer daarna het volgende commando in:

explorer.exe

explorer herstarten

Het bureaublad wordt nu weer opgestart met hopelijk de taakbalk. Als het nog niet werkt voer dan de volgende commando’s uit.

In het Opdrachtprompt type:

Powershell.exe

Kopieer en plak daarna de volgende tekst in het PowerShell venster:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

powershell om de taakbalk te herstellen

Door dit bovenstaande commando uit te voeren hersteld u standaard onderdelen in Windows. Deze onderdelen worden opnieuw geregistreerd, waaronder de taakbalk onderdelen.

Als er foutmeldingen in het PowerShell venster te zien zijn dan is dit geen probleem. Dit komt omdat dit commando bepaalde onderdelen wil registreren die in gebruik zijn. Dit leest u ook terug in de melding.

In het PowerShell venster type:

exit

U bent nu weer terug in het Opdrachtprompt venster. Om Windows-onderdelen die mogelijk beschadigd zijn te herstellen dient u een tweetal commando’s uit te voeren. Deze commando’s kunnen wat tijd in beslag nemen.

Door deze commando’s uit te voeren geeft u Windows de opdracht om beschadigde essentiële onderdelen automatisch te repareren. Dit herstelproces kan even duren, afhankelijk van de snelheid van de processor en het beschikbare RAM-geheugen.

In het opdrachtprompt venster wat u nog steeds open heeft type:

sfc /scannow

De verificatie van het Windows-systeem wordt gestart.

sfc scannow

Als dit “SFC” proces klaar is dan typt u het volgende commando:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

dism restorehealth

Mocht het allemaal niet baten, dan is het enige wat u nog kunt doen een nieuw gebruikersaccount aanmaken in Windows 11 of Windows 10. Na het aanmaken van het account kunt u het oude account verwijderen.

Lees meer:

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om de niet werkende taakbalk te herstellen. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

8 reacties
 1. Onderaan mijn taakbalk staan een vraagteken knop met een kleiner uitroeptekentje erbij. Dit staat er al sindsdat mijn taakbalk het niet doet. Ik kan er dus ook niet op klikken om te zien wat er nou precies mis is. Ik heb dit uitgeprobeerd, maar als ik het zwarte venstertje (waarin je alles typt) sluiten, begint de storing weer opnieuw? Tips? Alvast bedankt 🙂

  1. Hallo, dat vraagteken met uitroepteken lijkt op “HP assistant” software. Deze kunt u verwijderen via Apps en onderdelen in Windows, zoals u alle apps verwijderd.

   Het probleem wat u heeft met de taakbalk is me niet duidelijk, u geeft aan “begint de storing weer opnieuw”. Welke storing? Wat gaat er mis? Graag meer informatie, dan kan ik u mogelijk helpen 🙂 Probeer sowieso alle tips uit dit artikel om het probleem op te lossen. Eventueel kunt u Windows ook herstellen met behoud van bestanden, als het niet lukt of te technisch is: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/geef-uw-pc-een-nieuwe-start-0ef73740-b927-549b-b7c9-e6f2b48d275e
   Succes!

 2. Keibedankt! Mijn taakbalk doet het weer, pff, was al bang dat het een permanent iets zou zijn! Helder en duidelijk welke stappen ik moest nemen. Groet, Katinka

 3. Vaak als ik in mijn browser aan het surfen ben en via de taakbalk naar een ander programma wil werkt de taakbalk vaak niet, ook als ik in de instellingen van start windows bezig ben gebeurd dit regelmatig hoe ik hem dan weer aan de praat krijg is het openen van taakbeheer en 1 keer te drukken. Hoe kan ik dit fixen?

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *